NPR:n järjestämä suunnistusratsastus on ratsastustapahtumien joukossa erikoisuus. Voittaja suunnisti kymmenen kilometrin reitin ratsain vajaassa tunnissa.

Viiden kilometrin suunnistuksen voitti karkkilalaisten Johannes Nousiaisen ja Juho Uusivirran joukkue.

 

Nummi-Pusulan Ratsastusseura ry:n (NPR) Pusulassa 23.9. järjestämän suunnistusratsastuksen päämatkan voiton vei Lohjan Ratsatajia edustavan Sarianna Söderströmin ja Niina Konkolan sekä Länsi-Uudenmaan ratsastajia edustavan Iida Peltolan joukkue. Joukkue löysi kaikki kymmenen rastia Keräkankareelta ajalla 0.54.38. Vajaan tunnin suoritus kymmenen kilometrin reitillä toi esiin voittajajoukkueen hyvät ratsastus- ja suunnistustaidot sekä hyvän kunnon. Keräkankareen korkeuserot tekevät maastosta ratsukoille erittäin raskaan.

Viiden kilometrin suunnistuksen voitti karkkilalaisten Johannes Nousiaisen ja Juho Uusivirran joukkue. Kärryillä reitin ajaneet isä ja poika ohjastivat yhdessä Vaimo-ponin voittoon selvällä erolla toiseksi ja kolmanneksi tulleisiin. Ensikertalaiset löysivät rastit ajalla 1.30.49.

Vaikka lyhyttä suunnistusmatkaa voi pitää harjoitusmatkana ennen pidemmälle reitille osallistumista, suunnistustaidot joutuvat silläkin koetukselle. Voittajajoukkue selvitti reitin liki 17 minuuttia toiseksi tullutta joukkuetta nopeammin. Lyhyelle reitille oli mahdollista osallistua myös ajamalla kärryillä.

Voittoaan tuulettavat Iida Peltola, Sarianna Söderström ja Niina Konkola ratsastivat lujaa ja suunnistivat tarkasti.

 

Suunnistusratsastus on NPR:n erikoisuus

NPR:n järjestämä suunnistusratsastuskilpailut on ratsastustapahtumien joukossa erikoisuus, sillä suunnistusratsastusta ei järjestetä Suomessa juuri lainkaan. Kilpailusta on tullut vuosi vuodelta suositumpi niin, että osallistujamäärää on jouduttu rajoittamaan. Tänä vuonna mukaan pääsi 41 ensiksi ilmoittautunutta.

Suunnistusreittejä on kaksi; viiden ja kymmenen kilometrin mittaiset. Lyhyemmällä reitillä on viisi rastia ja pidemmällä kymmenen. Kilpailuun osallistutaan joukkueina, joista nopeimmin kaikki rastit löytänyt on voittaja.

Tänä vuonna otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön suunnistuksesta tutut emit-laitteet, jotka ratsastajat leimaavat lähdössä ja maalissa sekä reitillä kaikilla rasteilla. Emitit luetaan kilpailukansliassa ja saadaan tietokoneelle suoraan suoritusajat sekä rasteilla käyntiajat.

NPR on järjestänyt suunnistusratsastuksen vuosittain ainakin kymmenen vuoden ajan. Perinne sai alkunsa Irma Leppäkosken pitämällä Rähin tilalla Pusulassa. Tapahtuman laajennuttua kilpailukeskukseksi on vakiintunut PU:n maja Keräkankareen hiihto- ja ulkoilukeskuksessa.

Suunnistusratsastuksen juuret ovat perinteisessä, keskieurooppalaisessa Hubertus-ratsastuksessa. Entisaikaan metsästettiin paljon ratsain. Perinteisesti Pyhän Hubertuksen päivänä marraskuussa järjestettiin metsästysretki Hubertuksen ja ratsastuksen kunniaksi. Aikoinaan kyseessä oli oikea metsästysretki, jossa ratsastajat koirineen jahtasivat kettua. NPR:n suunnistusratsastukseen kuuluu olennaisena osana myös metsään piilotetun ”ketun” etsiminen. Tällä kertaa ketunhäntä kainalossa maaliin laukkasivat Kaisa Nykänen ja Anna Allaskari.

Lyhyempi, viiden kilometrin suunnistus toimii harjoitusmatkana ennen pidempään suunnistukseen osallistumista. Lotta Hilden ja Heidi Niskanen osallistuivat ajamalla Sylvi-ponilla. Bea Hildèn ratsasti kirjavalla Lyyli-hevosella ja Tessa Myllys Yasminilla.