Pusulan kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Kronikka Töllin myllystä -näytelmä. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Ihamäki kuvailee sitä humoristiseksi katsaukseksi myllyn satavuotiseen historiaan ja sen vaikutukseen niin Töllin kylään kuin koko Pusulaankin. Näytelmä on osa Töllin myllyn 100-vuotisjuhlallisuuksia. Siinä seurataankin myllyn vaiheita 1900-luvun taitteesta tähän päivään.
–Myllyn historiaa seurataan erilaisten hetkien ja tapahtumien kautta. Sadan vuoden ajalle mahtuu mm. tukinuittoa, sahatoimintaa, maanviljelyä ja myllyn toimintaa. Näytelmä perustuu löyhästi tositapahtumiin, Ihamäki sanoo.
Näytelmän keskiössä on Tölliin muuttanut Santtu-poika, joka tapaa myyttisen Riika-Jussin. Yhdessä Santtu ja Jussi kulkevat läpi vuosisadan ja kohtaavat monta jännittävää ja merkityksellistä hetkeä Töllin myllyn historiasta. Historia saattaa kuulostaa kuivalta, mutta Ihamäki vakuuttaa, että näytelmässä riittää myös huumoria, komiikkaa ja karikatyyrisiä hahmoja.
–Halusimme, että näytelmä on kiinnostava muillekin kuin paikallisille, jotka tuntevat Pusulan historiaa. Näytelmä on yleisemminkin kuvaus 1900-luvun Suomesta.
Lauluakin on luvassa kitarasäestyksellä.
–Musiikki ja laulu olivat olennainen osa iltamiakin. Myllyllä on iltamaperinnettä, Ihamäki toteaa.
Näytelmän taustana onkin käytetty 1990-luvulla järjestettyjä iltamia, jotka kokosivat Töllin myllylle jopa tuhatpäisen yleisön. Olennaisena osana iltamiin kuului kyläläisten tekemä näytelmä, joka kertoi huumorin ja musiikin keinoin myllystä sekä siihen liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Ihamäki osallistui itsekin iltamiin nuorena miehenä. Mieleen onkin jäänyt erityisesti se, kuinka paljon tapahtuma keräsi osallistujia.
–Kaikki kokoontuivat sinne, Ihamäki tiivistää.
Näytelmässä nähdään myös Pusulan historiasta todellinen henkilö Albert Nurmi, joka tunnettiin paikalliskronikoijana. Hän esiintyi juhlissa ja tapahtumissa, kuten myös Töllin myllyn ensimmäisissä iltamissa.
–Näytelmässä kuullaan hänen kronikkaansa humoristisesti ja taiteellisesti toteutettuna, Ihamäki sanoo.
Käsikirjoituksen pohjana on käytetty myös vuonna 2012 julkaistua kirjaa Töllin tie – Kylä jolla ei ole nimeä.

Esitykset Ahjolassa ja myllyn 100-vuotisjuhlassa
Näyttämöllä Töllin myllyn historiaa avaavat teatterin keinoin Paavo Malmberg, Iiris Anttila, Suvi Tuomi, Milla Malmberg, Sari Moisio, Irma Paasovaara, Eeva Peltonen, Paula Hagelberg ja Raili Viitanen.
–Mukana on yhdeksän näyttelijää, joista viisi ei ole ennen ollut mukana näytelmissämme, joten lavalle on saatu uuttakin verta, Ihamäki kertoo.
Entäs se Töllin mylly, jonka ympärille koko näytelmä pohjautuu? Mitä sille kuuluu nykyään?
–100-vuotias mylly on edelleen toiminnassa ja sinne tullaan jauhattamaan viljaa sadankin kilometrin päästä. Näytelmää tehdessä konsultoimme myös nykyistä mylläriä, joka alkaa kuitenkin olla jo iäkäs. Uusi mylläri onkin hakusessa.
Esityksen pidetään Pusulan Maamiesseuran talo Ahjolassa. Ensi-ilta on perjantaina 19.8. klo 19.00 ja muut esitykset su 21.8. klo 16.00, ke 24.8. klo 19.00, to 25.8. klo 19.00, pe 26.8. klo 19.00 ja su 28.8. klo 16.00. Esitys kestää väliaikoineen vajaan kaksi tuntia. Lyhennetty versio näytelmästä nähdään myös Töllin myllyn 100-vuotisjuhlailtamissa lauantaina 13.8. klo 18.00. Iltamien ohjelmassa ovat myös mm. tanssiorkesteri, pihapelit ja buffet. Näytelmän tuottaa Pusulan Maamiesseura. Liput: pusulankesateatteri@gmail.com, 045 692 4114.
SMS
