Pusulan sankarihaudalla on vuosikymmenten ajan ollut aattoiltana
kirkonmenojen aikaan kunniavartio. Perinne sai alkunsa
70-luvun puolivälissä, kun upseerien edustaja pankinjohtaja
Kosti Heiniö otti vastaan Hyönöläläisen Väinö Kuparisen lahjoittamat neljä miekkaa. Samana vuonna hankittiin neljät manttelit, karvalakit ja
nahkasaappaat. Silloinen rovasti Olavi Tuulio piti aattohartaustilaisuuden
kirkkomaalla ja Nummi-Pusulan reservin aliupseerit yhdessä upseerien kanssa päättivät pitää kunniavartiota sankarihaudalla kirkonmenojen aikana. Ensimmäinen vartiopari aloitti puolituntia ennen hartaustilaisuutta ja puolen tunnin välein vaihdettiin miehitystä niin, että viimeinen neljäs pari poistui puolituntia tilaisuuden jälkeen.

Karri ja Petri Jalonen

Joka vuosi jouluaaton kunniavartiossa on ollut kahdeksan miestä ja
enemmänkin halukkaita olisi ollut niin, että vuoroja on jouduttu jakamaan
vuoro vuosille ja silloin tällöin yksi pari on ollut isä-poika pari ja muutaman kerran isä-tytär pari. Tänä vuonna tehtiin historiaa, kun vartiopäällikkönä toiminut Nummi- Pusulan reserviläisten varapuheenjohtaja Arto Ventomaa oli saanut sattumalta kaikki neljä vartiota isä-poika pariksi. Vartiopäällikkönä hän tekee ison työn, ensin kyselemällä halukkaat ja aattoiltana vielä auttamalla pukemaan manttelit ja miekkavyöt asiallisesti päälle.

Harri ja Jani-Petteri Jokivirta

Vaikka kirkonmenoja ei tänävuonna ollutkaan, niin ilta oli tunnelmallinen.
Hautausmaalla Marjaleena Tammimäki, Arni Oksanen ja Perttu Gustafson lauloivat joululauluja Päivikki Jurmun säestyksellä ja pappi Sampo Luukkonen luki jouluevankeliumin paikalle kerääntyneille kuulijoille. Musiikin soidessa klo 15.30 vartiovuoronsa aloittivat Karri ja Petri Jalonen, 16.00 vuorossa olivat Harri ja Jani-Petteri Jokivirta, 16.30 vuoro siirtyi Mikko ja Arttu Luukkalalle ja 17.00 – 17.30 viimeisen vuoron tekivät Markku ja Tuomas Itävuori.

Juhlallisen perinteen jatkumisen turvaamiseksi Nummi-Pusulan Reserviläisten puheenjohtaja Harri Jokivirta toivookin enemmän nuoria mukaan toimintaan ja sen kehittämiseen.

Mikko ja Arttu Luukkala
Markku ja Tuomas Itävuori
Vartiopäällikkö Arto Ventomaa ja Jani-Petteri Jokivirta.