Pyhän Laurin kirkolla on pitkä ja värikäs historia. Nyt jokaisella halukkaalla on mahdollisuus kuulla siitä ote tiistaisin klo 14.30 alkaen noin 45 minuutin kestävillä kierroksilla aina heinä- ja elokuun ajan, kun Lohjan oppaat järjestävät maksuttomia yleisökierroksia alkaen kirkon pääovelta.

Kierroksilla on ollut kymmenestä ihmisestä useampaan kymmeneen ja vielä on monta tiistaita jäljellä, joten kuuntelemaan kyllä ehtii. Kierrokset aloitetaan hieman säästä riippuen tästä kirkon edustalta ja edetään sitten tuonne kirkon sisätiloihin, kertoo Lohja oppaiden opas Teija Vuorela.

Lohjan oppailla on kahdeksan eri opasta, jotka opastavat näillä tiistain kierroksilla, mutta ryhmille on erikseen varattavissa opastuksia Lohjan matkailun kautta myös muina aikoina.

Yksi Suomen suurimmista harmaakivikirkoista

Pyhän Laurin kirkko on oikeasti iso kirkko, sitä isompia harmaakivikirkkoja ei Suomessa ole kuin Naantalissa ja Turussa. Se on niin iso, että historioitsijat ovat itseasiassa yrittäneet tutkiakin asiaa, että miksi silloin 1400-luvulla rakennettiin näinkin iso kirkko Lohjalle. Tuohon arviolta vuoden 1470 tienoilla aloitettuun rakentamiseen liittyy silloin Suomessa voimakkaasti levinnyt katolilaisuus, joiden aikana myös nuo kaksi muuta isoa kivikirkkoa rakentuivat ja laskutavasta riippuen noin 70 kirkkoa kaiken kaikkiaan Suomeen. Hattulan kivikirkko rakennettiin lähes täsmälleen samaan aikaan kuin Lohjan kirkko ja itseasiassa on syytä olettaa, että näiden kahden kirkon maalaukset ovat saman maalarin käsialaa(?).

Lohjan Pyhän Laurin kirkko on kuuluisa ei ainoastaan koostaan vaan myös maalauksistaan. 1500- luvulla kirkko sai 176 kuvan ja yhteensä 476 henkilön kertomukset seinilleen, tai ne ovat nykyaikana jäljellä. Kirkkohan rakennettiin katolisille, mutta kirkon reformaatio eli uskonpuhdistus 1500-luvulla toi muutoksia myös Lohjan kirkkoon. Suomeen uskonpuhdistus tuli Ruotsin poliittisista syistä Kustaa Vaasan toimesta ja SUomessa nimekkäin henkilö oli Mikael Agricola. Suomessa osittain vielä 1500-luvulla odotettiin katotilaisuuden kuitenkin voittavan, katolista uskoa tunnustaneen Ruotsin kuninkaan Sigismundin (1587–1632) vuoksi vielä 1500-luvun lopulla oli olemassa mahdollisuus, että Ruotsi lipeäisi reformaatiosta ja palaisi Rooman kirkon yhteyteen. Kuten nykyaika osoittaa, näin ei silloin käynyt.

Koko raamatun tarina kuvina

Pyhän Laurin kirkon maalaukset kertovat koko raamatun tarinan, koska tuohon aikaan ei kirkkoväki osannut lukea, ja kuvien avulla he pystyivät ymmärtämään paremmin saarnat. Kirkoissa luettiin 1400-luvulta lähtien Isä meidän rukous, rippisanat, uskontunnustus ja Ave Maria suomeksi, messu oli latinaksi ja saarna ruotsiksi ja latinaksi.

Kirkon merkitys oli suuri

Vanhoina aikoina kirkkoon oli pakko mennä sunnuntaisin, ei ollut vaihtoehtoa mutta samalla myös Lohjan kirkolla oli markkinat, joiden pitopaikkana oli torialue kirkon edustalla aina 1860-luvulla jolloin tori siirtyi Nahkurintorille ja sieltä 1901 sitten nykyiselle paikalleen. Kirkon merkitys ja varsinkin papiston valta oli suuri ennen uskonpuhdistusta eli 1500-luvun puoltaväliä. Lohjan kirkon oma pyhimys, diakoni Pyhä Laurentius kärsi martyyrikuoleman 258 jkr, Suomessa on itseasiassa kahdeksan Laurille pyhitettyä kirkkoa.

Yleisökierroksesta

Yleisökierros kertoo tarkemmin kirkon rakentamisesta ja pääosin maalausten historian ja mitä kuvakertomuksissa tapahtuu, mutta yksi tärkeä yleisökierroksen anti on saada ja kuulla pohjatietoa siitä, mikä on alueemme taustaa, ja mille Lohja on rakentunut. Esimerkiksi tieto siitä, että kirkkoa rakennettaessa kaikkien kirkkoväen oli tuotava tullessaan rakennuskiviä ja osallistuttava rakentamiseen – siihen aikaan kirkkoa pelättiin ja sillä oli suurin alueellinen valta, jonka vasta uskonpuhdistus Suomessa rikkoi.

Yleisökierroksella voi kuulla myös mitä tapahtui niille 1711 pääkallolle, jotka löytyivät kun kirkon lattian alla olleet kolmesta kerroksesta.

Kulttuurikierrokset

Kirkon kierrosten lisäksi Lohjan kaupungin matkailupalvelut järjestävät kulttuurikierroksia Lohjan oppaiden kanssa. Torstain kulttuurikävelykierroksia on järjestetty kesästä 2007 alkaen, jolloin vastavalmistuneille Lohjan oppaille kaivattiin opastuskokemusta ja vastaavasti oli herännyt tarve yksittäisten matkailijoiden opastetuille kierroksille. Näistä tarpeista nousi idea järjestää opastettuja kävelykierroksia torstaisin Lohjan keskustassa. Kolmentoista vuoden aikana tapahtumasarja on vakiintunut odotetuksi kesätapahtumaksi Lohjalla ja se on myös kasvanut kattamaan koko Lohjan alueen. Kulttuurikävelykierrokset maksavat 7€/hlö ja kestävät noin tunnin. Liput kierroksille kannattaa ostaa etukäteen osoitteesta netticket.fi tai Netticketin lipunmyyntipisteistä

Näitä kierroksia on tarjolla:

18.7. klo 17 Museolta avolouhokselle, Jarmo Kuningas

25.7. klo 17 Sammatti vuosisatojen saatossa, Timo Aunio

1.8. klo 17 The history of Lohja and the towncenter, Tarja Virtanen

8.8. klo 17 Porlan virkistysalue, Riitta Laine

15.8. klo 17 Lohjan Pyhän Laurin kirkon kirkkomaa, Virve Haahti

22.8. klo 17 Harjun ulkoilualue, Elina Kaukojärvi

29.8 klo 17 Keskustan Patsaat ja muistomerkit, Gunilla Räikkönen