Tänään: 12.07.2024

lainojen vertailu kannattaa aina

Päätoimittaja

Raha ja oma talous – miten sinä suhtaudut rahaan?

raha, talous

Meillä jokaisella on omat tulomme ja menomme. Mutta kuinka hyvin tiedämme, mihin kaikkeen rahamme menee, ja miten tulomme riittävät arkeen ja mahdollisiin ennalta arvaamattomiin tilanteisiin?
Jokainen suhtautuu rahaan omalla henkilökohtaisella tavallaan ja joillekin raha on vain väline, jolla päästään päivästä toiseen, kun taas toiset haluavat kerätä sitä enemmän kuin tarpeeksi esimerkiksi sijoitusten kautta.

Raha on kuitenkin tuotteiden ja palveluiden saamisen kannalta tärkeä vaihtoväline, vaikkakin seteliraha ja kolikot ovat vähentyneet arjessamme ja niiden tilalle ovat tulleet numerot verkko-ja mobiilipankin ruudulla ja samalla monien käsitys rahasta on muuttunut.

Raha ja lainat

Ennen kun tarvitsimme lainaa, ainoa keino oli joko pankki tai ystävät. Vähitellen markkinoille tulivat myös panttilainaamot sekä muut lainanmyöntäjät ja viimeistään netin tullessa kaikkien saataville, kasvoivat myös lainansaanti mahdollisuudet, sekä nopeus lainan saamiselle.

Se, että lainaa on nykyään mahdollista saada nopeasti ja joustavasti netistä, vertailtuna palveluna, on toisaalta hyvä asia, mutta toisaalta se on myös tuonut aivan uudenlaisia ongelmia – jos raha ei ole riittänyt, on haettu nopeasti parit lainat netistä, ja rahaa on taas ollut käyttöön. Siinä vain ei aina ole muistettu miettiä, miten se oma arki muodostuu, paljon rahaa on käytettävissä, ja mitä oikeasti on varaa ostaa.

Nykyaikana meille on koko ajan tarjolla kaikkea lisää ja uudempaa, hienompaa ja suurempaa – tarvitsimme sitä tai emme. Me ostamme yllättävän paljon asioita vain siksi, että meitä kohtaan on olemassa erilaisia sosiaalisia vaikutteita, jotka ovat vain lisääntyneet viime vuosien aikana sosiaalisen median kautta.

Ne meistä, jotka ovat kasvaneet ennen digitaalista aikaa, eivät edes pysty hahmottamaan sitä täysin erilaista ajatuspohjaa, mikä nykynuorilla, ja nuorilla aikuisilla on – maailma, raha, ja talous ovat muuttuneet niin totaalisesti 2000-luvun aikana.

Raha ja tavarat

Suurin osa tarjolla olevista tavaroista on ”turhia”. Me emme tarvitse niitä todellisuudessa elämiseen, mutta olemme niin tottuneita niitä käyttämään, että emme enää osaa olla ilman niitä.

Uusi älypuhelin joka vuosi ei todellakaan ole pakollinen, tai uusi auto joka toinen vuosi. Emme myöskään tarvitse kymmentä takkia tai kahtakymmentä paitaa, mutta niin useilla meistä kuitenkin on.

Monet meistä voisivat elää vähemmälläkin rahalla, jopa ilman lainanottoa, mutta nykymaailma aivan valtion tasolle saakka asennoituu lainanottoon aivan eri lailla kuin mitä teimme vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten.

Tavarapaljous, sosiaalinen asema, ulkoiset puitteet – ei ihme, että välillä unohdamme, että tulomme pitäisi olla enemmän kuin kulutuksemme. Se lainakin pitää aina maksaa korkoineen takaisin, ja mielellään ajallaan.

Oma budjetti ja tulevaisuus

Onko sinulla arkibudjettia, säästötavoitteita, ajatuksia tulevaisuudelle?

Jokainen tekee luonnollisesti kuten itse haluaa, mutta välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä omaa taloutta – onko se tasapainossa, ja tukeeko se omia tulevaisuuden suunnitelmiasi?

KO