Teemu Kemppaisella ei ole valittamista. Tilauskirjassa on töitä ensi kesään asti, ja lisää saattaa olla luvassa.

– Juuri voitettiin neljän rivitalon saneerauskohde Tuusulasta, Kemppainen kehaisee.
Hän on lohjalaisen K&T Pipe -LVI-yhtiön toimitusjohtaja. Mutta tarjouskilpailuihin osallistutaan yhdessä vihtiläisen TRT-rakennus Oy:n ja lohjalaisten sähköfirmojen PaleWatin ja Sähköurakointi Kähkönen Oy:n kanssa.

– Näin saadaan eri ammattiryhmistä koostuva 20 työntekijän porukka, joka pystyy huolehtimaan keskisuurten rakennuskohteiden urakoinnista. Aliurakoijia käytämme maanrakennuksessa, sisäilman mittauksessa ja nuohouksessa, Kemppainen sanoo.
Saneeraamisen lisäksi K&T Pipe kumppaneineen rakentaa isoja uudiskohteita ja myy ja asentaa lämpöpumppuja.

Vaikka työ otetaan vastaan mistä päin Suomea tahansa, yhteenliittymän vahvinta aluetta on Länsi-Uusimaa. Lohjalla on kaksi uutta kerrostaloa viimeistelyä vaille valmiina ja yksi työn alla.

Tarjouksia jopa kulujen hinnalla

Kolmisen vuotta sitten rakennusalaa rokotti koronapandemia. Sen jälkeen Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti energiakustannuksia ja aiheutti materiaalipulan. Myöhemmin korkojen nousu on työntänyt alaa kohti taantumaa. Eritoten uudisrakentaminen on vähentynyt, ja esimerkiksi betonituotefirmojen uskotaan ajautuvan pudotuspeliin.
– On oikeastaan yllättävää, miten paljon tarjouspyyntöjä on saatu eri kohteisiin. Taantuma näkyy siinä, että monet saattavat osallistua urakkakilpailuihin melkein pelkkien juoksevien kulujen hinnalla. Tiukinta kilpailu on pääkaupunkiseudulla, minne me emme ole niin hanakasti pyrkineetkään, Teemu Kemppainen arvioi.
Hän myöntää, että tarvikkeiden hinta on noussut paikoin rajusti. Se heijastuu koko ketjuun ja tuntuu lopulta myös asunnonostajien lompakossa.
– Olemme kuitenkin pystyneet neuvottelemaan tukkureiden kanssa hyvät sopimukset eikä tarvikkeiden saatavuudessakaan ole ollut ongelmia.

Kosteusvahingot korjataan heti

Lohjalainen Rakennusliike Sundholm tekee 10 miehen porukallaan lähinnä omakotitalojen ja kesämökkien saneerauksia. Paraikaa remontin alla on kolme kohdetta, joissa työt jatkuvat ensi vuoden alkupuolelle. Siitä eteenpäin on tarjouksia vetämässä.
– Ehkä voi sanoa, että korjausrakentaminen ei ole samalla tavalla suhdanneherkkää kuin uudisrakentaminen, sillä varsinkin kun kosteusvahinko tai sisäilmaongelma ilmenee, se on korjattava heti. Mutta samalla se on haasteellista, sillä asiakkaat voivat ymmärrettävästi olla aika kärsimättömiä, jos joutuvat pikavauhtia muuttamaan remontin alta, toimitusjohtaja Hannu Saarelma kertoo.

Harjateräksen päivän hinta?

Taantuman aikana kilpailu kovenee, sillä hiljenneiltä uudisrakentamisen markkinoilta valuu tekijöitä remonttipuolelle. Rakennusliike Sundholm toimii Länsi-Uudellamaalla ja Espoossa.
– Meille on vuosikymmenten mittaan ehtinyt vakiintua laaja asiakaskunta eritoten Lohjan seudulla, mikä takaa tietyn kysynnän heikompinakin aikoina, Hannu Saarelma sanoo.
Etenkin Ukrainan sodan alussa tavaran saatavuudessa oli hänen mukaansa ongelmia.
– Hinnat nousivat kautta linjan, ja jos tiivistysteippi maksoi 110 euroa rullalta, voi sanoa, että niihin pumpattiin myös tahallaan ilmaa. Rautakaupat ilmoittivat välillä esimerkiksi harjateräkselle päivän hinnan, mikä hankaloitti hankintoja. Nyt tilanne on tasaantunut, mutta tarjouksia kirjoitettaessa tämmöiset seikat on osattava ennakoida.

Porakaivojen huollot hyvässä jamassa

Hommia on piisannut myös erikoishuoltojen tekijöille. Lohjalainen Kaivohuolto Rodas puhdistaa porakaivoja ympäri Uuttamaata. Firma on toiminut viisi vuotta, ja omistajalla Jyri Rodaksella on apunaan yksi työntekijä.
– Kesäkuu oli hiukan hiljaisempi kuin aikaisempina vuosina, mutta siitä eteenpäin on ollut vilkasta. Tilauksia on aina noin pariksi viikoksi eteenpäin, mikä on alalla normaalia, Rodas kertoo.
Runsaat sateet saattavat aiheuttaa sen, että porakaivojen pintavesisuojaus vuotaa ja veteen voi tulla epäpuhtauksia. Rodaksen mukaan ihmiset ottavat nopeasti yhteyttä, jos kaivovesi on muuttunut sameaksi.
– Porakaivo olisi hyvä puhdistaa 5-10 vuoden välein, vaikkei veden laatu olisi vielä huonontunutkaan. Jos vesi on rautapitoista, puhdistus pitäisi tehdä vähintään viiden vuoden välein. Syvien, yli 100-metristen porakaivojen puhdistustarve on harvemmin.
Koko maassa on vain kymmenkunta porakaivojen huoltofirmaa, joista neljä toimii Uudellamaalla.
– Polttoaineiden ja materiaalien hinnat ovat nousseet. Yleisesti huonontuneen taloustilanteen vuoksi emme ole kuitenkaan nostaneet hintoja, Jyri Rodas sanoo.

Missä ollaan vuoden tai parin päästä?

Rakennusala työllistää Suomessa yhteensä noin 250 000 henkilöä, joista rakentamisen puolella on noin 170 000 ja rakennustuoteteollisuudessa 80 000 henkilöä.
Millaiset ovat uudisrakentamisen näkymät?
– Luulen, että ala elpyy vuoden tai kahden sisällä. Näitä on kuitenkin vaikea meidän ennustella, K&T Pipen Teemu Kemppainen pohtii.
Korjausrakentamisen ja kiinteistöhuoltoalan uskotaan pitävän kohtalaisesti pintansa. Kaivohuolto Rodas on lähiaikoina laajentamassa toimintaansa erikoispuhdistuksiin.
– Kyseessä on sisäilmaa heikentävien bakteerien, virusten ja homeiden poisto uudella menetelmällä, Jyri Rodas vihjaa.

JP