Kirkkonummella suunnitellaan ja rakennetaan parhaillaan kovasti, mutta kuitenkin niin, että palvelut pysyvät perässä, toteavat Kirkkonummen kuntakehityspäällikkö Susanna Hyvärinen ja kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi.

–Kirkkonummi on kehittyvä ja kivaa tahtia kasvava kunta. Muuttovoittoa tulee etenkin Espoosta ja Helsingistä. Kasvuvauhti on sopiva, kun palvelutkin ehtivät nyt kehittyä samaa tahtia, Hyvärinen kertoo.

Kirkkonummi on kaksikielinen kunta, jonka asukkaista melkein joka viides on ruotsinkielinen. Kaksikielisyyden ovat pistäneet merkille myös paikkakunnalle muuttoa harkitsevat.

–Ruotsinkieliset lapsiperheet ovat kiinnostuneita Kirkkonummesta, Hyvärinen sanoo.

Luomajärvi toteaa, että myös maahanmuutto näyttelee merkittävää roolia Kirkkonummen väestönkasvussa.

–Ulkomaalaistaustaiset ihmiset sijoittuvat usein rautatiekuntiin. Rautatie onkin meille tärkeä, Luomajärvi sanoo.

–Kirkkonummi kansainvälistyy siitä missä muukin Uusimaa, Hyvärinen toteaa.

Sijaintinsa puolesta Kirkkonummi saa etua siitä, että se kuuluu Helsingin seudun liikenteen piiriin. Lisäksi junarata tarjoaa lähijunaliikenteen. Luomajärvi kertoo, että kuntaan on valmistunut viime vuosina paljon pieniä asuntoja asemanseuduille, mutta nyt pientaloja valmistuu aikaisempaa enemmän. Lähivuosina Kirkkonummelle tuleekin tarjolle merkittävä määrä uusia omakotitontteja.

–Uusia asuntoja rakennetaan sellaisiin paikkoihin, että mahdollisimman moni asukas pystyy hyödyntämään joukkoliikennettä eli rakennamme bussireittien ja asemien seuduille, Luomajärvi sanoo.

Meikonjärven seutu ja muut Kirkkonummen ulkoilualueet vetävät niin paikallisia kuin matkailijoitakin.

Asuinrakentamista ja uusia yrityksiä

Vaikka keskustan kehittäminen on ykkösasia, Kirkkonummelta löytyy monia muitakin kehittyviä alueita.

–Keskusta, Masala ja Veikkola sijaitsevat kaikki hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kirkkonummella on todella kivoja asuinalueita ja hintatasokin kohtuullinen pääkaupunkiseutuun verrattuna, Hyvärinen toteaa.

–Jorvaksen asemanseudulle toteutuu jossain vaiheessa uusi pikkukaupunki puukerrostaloineen ja pientaloineen. Kantvikiin taas on tarkoitus saada merellistä pientaloasumista. Meren läheisyys kiehtoo ihmisiä, sanoo Luomajärvi.

Myös yrityksille löytyy mahdollisuuksia sijoittua Kirkkonummelle.

–Tolsanportin työpaikka-alueen kaavoitus on käynnistymässä ja Tolsan asemanseudun tuntumaan on tulossa uusia pientaloja. Myös Länsiväylän varrelle Sundsbergiin on rakentumassa merkittävä työpaikka-alue tulevan Microsoftin datakeskuksen ympärille, Luomajärvi kertoo.

–Kirkkonummi kiinnostaa yrittäjiä, Hyvärinen iloitsee.

Veikkolaa ei toistaiseksi saavuta kiskoja pitkin, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

–Veikkolassa suunnitellaan asemanseutua ESA-radan varteen. Eerikinkartanon alueelle on suunnitteilla myös laaja, uusi omakotitaloalue, Luomajärvi luettelee.

Kirkkonummella voi sekä ulkoilla että asua merenrannalla. Kantvikiin on tulossa merellistä pientaloasumista. Kuvassa Linlon saari, josta löytyy ulkoilureittejä.

Vahvat lähipalvelut

Kirkkonummen taloudessa on havaittavissa mukavaa nousukehitystä. Menojakin silti riittää useiden rakennushankkeiden vuoksi. Alkamassa on mm. yhteiskampushanke, jossa suomen- ja ruotsinkieliset lukiot, musiikki- ja kuvataideopistot sekä kansalaisopisto siirtyvät kaikki saman katon alle. Vuoden 2022 lopulla terveys- ja sosiaalipalvelut keskitetään upouuteen hyvinvointikeskukseen.

–Meillä on menossa rakennusbuumi. Jokirinteen oppimiskeskus valmistui jo keskustaan ja uusia kerrostaloja on tulossa lisää. Gesterbyn koulukeskus puretaan ja rakennetaan sen tilalle uusi koulu. Viime vuosina Masalan keskustan ilme on muuttunut uudisrakentamisen myötä eniten ja uudistuminen jatkuu edelleen, Luomajärvi kertoo.

–Keskustan peruspalvelut ja infrastruktuuri on pitkälti uudistettu. Nyt rakennetaan uusia päiväkoti- ja kouluyhdistelmiä. Pystymme tarjoamaan monipuolisia sisältöjä täällä asuville lapsiperheille. Pyrimme myös vahvistamaan englanninkielistä opetusta, Hyvärinen avaa.

He muistuttavat, että Kirkkonummella halutaan suosia luonnonläheisyyttä, vaikka ollaankin pääkaupunkiseudun tuntumassa. Väljyyden halutaan näkyvän rakentamisessakin.

–Keskuksia kehittämällä voidaan nostaa palvelutasoa. Etätyö on osoittanut sen, että paikallisia palveluja käytetään, vaikka moni pendelöi pääkaupunkiseudullekin. Viihtyisyys ja lähipalvelut ovatkin tärkeitä. Etätyön lomassa voi poiketa vaikka lounaalle, Luomajärvi sanoo.

–Arki on sujuvaa, kun palvelut ovat lähellä, Hyvärinen tiivistää.

Harrastus- ja ulkoilumahdollisuudet ovat asukkaille tärkeitä. Hyvärinen toteaa, että Kirkkonummelle luontokohteet Meiko, Porkkala ja Linlo ovat nousseet uudella tavalla ihmisten tietoon korona-aikana. Myös pyöräilystä on innostuttu. Kirkkonummelta voi polkaista vaikkapa useamman kunnan yhteiselle South by cycle -pyöräreitille. Kirkkonummen virkistysalueista ja ulkoilureiteistä nauttivat myös matkailijat.

SMS