Högforsin ruukki perustettiin 17.5.1820 läheisen Kulonsuonmäen rautakaivoksen varaan. Ruukki – kuten myöhemmin sen ympärille rakentunut tehdaspaikkakunta Karkkilakin – syntyi siis raudasta. Ruukkia sivuavassa Karjaanjoessa on 200 vuodessa virrannut paljon vettä. Lukuisten vaiheiden jälkeen tunnetaan tehdas tällä hetkellä nimellä Componenta Castings Oy Karkkila.

Högforsin tehtaan 200-vuotinen historia kätkee sisäänsä tuhansia tarinoita, suuria voimainponnistuksia, valtaisia hankkeita ja muistettavia tuotteita sekä huikean selviytymistarinan. Högforsin kylpyammeet, liedet, talousvalut, lämmityskattilat- ja patterit, kaivonkannet, venttiilit, teollisuuden vaihteet, koriste- ja taidevalut sekä lukuisat komponentit ovat saavuttaneet kansainvälistäkin mainetta ja arvostusta.

Högforsin tehdas on aina ollut teollisuuden suunnannäyttäjä erilaisine teknisine uudistuksineen. Historiansa aikana tehdas on ollut paljon muutakin, kuin pelkkä valimo. Siihen on kuulunut niin konepaja, maa- ja metsätalousosasto, emalilaitos kuin oma rautatiekin. Omina aputehtainaan toimivat lisäksi vuosikymmenien ajan Högfors Salo ja Högfors Heinola. Vuonna 2020 Högforsin ruukista on jäljellä tehtaan sydän – valimo. Ja se valimo on edelleen kapasiteetiltaan Suomen suurin!

Högforsin historiaa ja tuotantoa esitellään Suomen Valimomuseon uudistetussa perusnäyttelyssä, joka avataan kesäkuussa. Museon yhteydessä toimii myös Högfors-museo, joka kertoo tehtaan laajasta valutuotannosta. Galleria Bremerissä on esillä valokuvanäyttely nimeltä Raudasta syntynyt – 200 valokuvaa Högforsin historiasta. Högforsin merkkivuoden kunniaksi julkaistaan myös tehtaan 200-vuotisesta historiasta kertova kirjan, joka ilmestyy heinäkuussa.

Högforsin valimon keernaosaston työntekijöitä 1920-luvun alussa. (Kuva: Karkkilan ruukkimuseon kokoelmat)