Tämä kevät on ollut ravintoloitsijoille vaikeaa aikaa, eikä kaikille tuleva kesä tuo odotettua apua, sillä Suomen hallituksen antamat ohjeet sulkevat käytännössä kaikki viihderavintola- ja yökerhot avaamisen ulkopuolelle. Se, että alkoholia ja ruokia saa tarjoilla ja myydä kello 22 saakka, ja ravintolat menevät kiinni kello 23 tarkoittaa, ettei yksikään viihderavintola voi avata oviaan.

Koska sinä kävit viimeksi viihteellä?

Jos olet kesäterassien ystävä, saatoit ottaa ilolla sen tiedon vastaan, että ravintolat saavat nyt avata terassinsa. Se, että terassi voi olla kuinka täynnä tahansa sen sijaan on kenties hieman erikoinen päätös. Siinä missä ravintola saa ottaa ravintolasaliin vain puolet entisestä asiakasmäärästään ja jokaiselle asiakkaalle tulee olla istuinpaikka ovat erikoisia sääntöjä. Se on vähän sama kuin todeta, että uusia kasinoita syntyy tasaisesti Eurooppaan ja eurooppalaiset aikuiset ihmiset saavat pelata niitä silloin kuin haluavat, mutta suomalaisen pelaajan pitäisi mielellään pysytellä täällä suomalaisen verkon sisäpuolella ja pelata vain yhden ja tietyn kasinon pelejä(!). Tietenkään asia ei ole sama, mutta sääntöjen kummallisuus on.

Siinä missä suomalainen kasinopelien ystävä nyt haluaa pelata, vaikka rulettia, voi hän täysin rauhassa avata pelitilin mille tahansa nettikasinolla, joka on rekisteröity ja joka maksaa lisenssimaksunsa esimerkiksi Maltalle. Mutta jos haluat mennä isomman porukan kanssa ravintolaan syömään, jossa periaatteessa olisi tilaa, mutta sääntöjen mukaan teidän olisikin jäätävä terassille, koska ravintola on jo puolillaan. Kuka sitten valvoo näitä rajoja? Samat poliisit, jotka ovat tähän asti istuneet kahviloissa ja terasseilla itsekin työaikana kahvilla – näin on käynyt ainakin Helsingissä, siis aikana, kun sen piti olla kiellettyä(?).

Mitä tämä tarkoittaa ravintoloille?

Samalla kun nämä uudet aukioloehdot ovat julkistettu, on myös puhuttu ravintoloille annettavasta suorasta tuesta. Kuinka suuri on tuki niille ravintoloille, jotka olisivat normaalisti auki keskiviikosta lauantaihin klo 22-05, eli jotka eivät vieläkään saa avata oviaan? Näiden ravintoloitsijoiden elinkeino on yhä kiellettyä.

Se, että ravintolat saavat nyt avata, pitää niiden jatkossa huolehtia pintojen puhtaudesta entistä tarkemmin ja pöydät ja tuolit tulee siivosta aina asiakkaiden vaihtuessa. Vaikka tarkkoja metrimääriä etäisyyksille ei ole annettu, puhutaan kuitenkin, että terasseille ei saa muodostua tungosta eikä pullonkauloja – sano se niille kymmenelle tuoppiaan jonottavalle janoiselle asiakkaalle.

Myös buffetannokset pysyvät kiellettyinä, eli asiakkaat eivät itse saa annostella omia annoksiaan tai ottaa juomaa itsenäisesti, lisäksi baaritiskille ei saa jäädä nojailemaan vaan pitää mennä istumaan. Lasin voi kyllä noutaa baaristiskiltä. Tämä käytännössä tarkoittaa, että monien ravintoloiden lounaskäytännöt tulevat muuttumaan, vaikka ovet avataan. Asiakkaat, jotka ovat tottuneet noutopöytiin joutuvat nyt tilaamaan listalta annoksia. Tämä tarkoittaa myös ravintoloille uudenlaisia lounaslistoja ja salaattiannosten suunnittelua, mikäli lounasruokailijoita halutaan saada takaisin entisiin buffet-ravintoloihin syömään.

Hallitus myös ilmoitti, että tilannetta tarkastellaan jatkossa kahden viikon välein aina lokakuun loppuun asti näillä näkymin eli ensimmäinen tarkistushetki on juhannusviikolla.

Jos ravintola ei noudata uusia sääntöjä, voidaan ravintola sulkea jopa kuukaudeksi.

Ravintoloitsijat ovat jo kritisoineet määräyksiä todeten, että jo ennestään tiukkaa alaa kohdellaan näillä lisämääräyksillä entisenlaisesti ja tuloksen tekeminen sääntöjä noudattaen tulee olemaan vaikeata. Esimerkiksi Matkailu- ja ravintolapalvelujen MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessaan, että hallituksen päätös leikata 50 % asiakaspaikoista ei anna ravintolalle paljoa tilaa tehdä tulosta. MaRan kannanotto olisi minimissään 75% asiakaspakoista, ja lisäksi ehdotuksena on anniskelun ja ruokatarjoilun arvonlisäveron alentaminen 10 % vuoden ajaksi.

Suoraa tukea ravintoloille

Työministeri Tuula Haatainen kertoi, että ravintolat saavat 1000 euroa tukea per kokoaikaisesti työskennellyt työntekijä. Tuki myönnetään hakemuksesta. Ravintolatuen toinen osa maksetaan vain niille ravintoloille, joiden huhtikuun 2020 myynti oli pienempi kuin tammi-helmikuun keskimyynti ja tuki on enintään 15 % myynnin laskusta. Tämä toinenkin tuki myönnetään hakemuksesta, joka tulee osoittaa ELY-keskukselle.

Nyt kun ravintola-ala saa oman suoran tukensa, muu yrittäjäkenttä odottaa vielä omia luvattuja kriisitukiaan.

Kommentoi kirjoitusta