Koronapandemia pakotti ihmiset viettämään tavallista pidempiä aikoja kotona. Siinä omia seiniä tuijotellessa yksi jos toinenkin päätti, että koti kaipaa hieman päivitystä. Mieleen muistuivat myös ne monet korjaustarpeet, joita varten aiemmin ei ehkä tuntunut olevan riittävästi aikaa. Tapetit ja maalipurkit löysivätkin pian tiensä moneen asuntoon.

Säästötalo Latvalasta todetaan, että tuo into ei ole laantunut, vaikka koronapandemia ei rokotusten ansiosta rajoita enää samalla tavalla ihmisten elämää kuin aiemmin.

–Remontoidaan ja laitetaan kuntoon paikkoja, joita on ajateltu kunnostaa ehkä jo pidemmän aikaa, toteaa Katriina Nousiainen Säästötalo Latvalasta.

Hänkertoo, että kesällä pistettiin kuntoon pihaa ja terasseja. Nyt on siirrytty sisälle. Remontoinnilla on tapana myös levitä. Se tietää uusien maalipurkkien ja tapettirullien ostoa.

–Kun on laitettu yksi huone kuntoon, viereinen voi alkaa näyttää kuluneelta.

Moni haluaa seinilleen ennemmin hillittyjä sävyjä kuin kovin räikeää. Värikkäämpikin menee silti pienissä määrin.

–Esimerkiksi yksi seinä voidaan maalata vähän vahvemmalla värillä tai valita räiskyvämpi tapetti. Väriä on kuitenkin helpompi hakea tekstiileillä, joita voi vaihdella, Nousiainen sanoo.

Tämän hetken uutuus ovat tapettien suuret, valokuvamaiset kukkakuviot. Maaleista harmaa on toisaalta varma valinta, sillä sen kanssa sopii hyvin yhteen moni muukin väri. Toisaalta taas harmaan sävyjä riittää, joten valinta niiden välillä voi olla vaikea.

Nousiainen kertoo, että monella asiakkaalla on kauppaan tullessa jokin visio mielessään siitä, mitä oma koti kaipaisi. Joskus lopputulos on kuitenkin jotain aivan muuta.

–Moni miettii värimaailmaa valmiiksi, mutta loppuvisioon tullaan hakemaan ideoita liikkeestä. Eri mahdollisuuksia on hämmästyttävän paljon, mutta jostain pitää lähteä liikkeelle.

Oman kodin ilmettä miettiessä kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, mistä suunnasta ja kuinka paljon valoa tiettyyn tilaan tulee. Myös tilan koolla ja huonekorkeudella on merkitystä.

–Esimerkiksi matalaan huoneeseen ei kannata valita vaakakuviota, koska se saa huoneen näyttämään entistä matalammalta, Nousiainen vinkkaa.

Katriina Nousiainen esittelee uusia tapetteja. Tämän hetken uutuuksia ovat suuret, valokuvamaiset kukkakuviot.

Askartelua ja tuunausta – itse tehty on nyt suosittua

Anu Kangas Säästötalo Latvalasta kertoo, että korona näkyi ensin pesuaineiden kulutuksessa. Ihmiset siivosivat kotejaan perusteellisesti, kun oli aikaa. Ikuisesti ei kuitenkaan voi siivoja, eikä puutarhatöitäkään riitä vuoden ympäri. Ihmiset innostuivatkin aiempaa enemmän myös käsillä tekemisestä. Sen huomaa mm. lanka- ja askartelutarvikehyllyillä, joita saa olla täyttämässä vähän väliä. Sama innostus jatkuu edelleen.

–Esimerkiksi makramee-lankoja menee hyvin, Kangas kertoo.

Moni on myös innostunut ehostamaan vanhoja esineitä. Ympäristöarvoja ja ylikulutusta ajatellen se on varsin kunnioitettavaa. Myös Kangas itse on innostunut tuunaamaan vanhoja huonekaluja.

–Hion ja maalaan vanhan hyllyn ja lipaston.

Sisustuksessa suositaan tällä hetkellä luonnonmukaisuutta.

–Esimerkiksi heinätuotteet menevät nyt hyvin kaupaksi. Muutama vuosi sitten vallalla olleet musta, valkoinen ja harmaa ovat vähän jääneet.

Piristystä kotiin haetaan myös eri kausien mukaan. Nyt syyskausi on vähitellen vaihtumassa jouluksi ja ensimmäiset tontut ovat jo saapuneet Latvalaankin.

–Esimerkiksi tyynyt, valosarjat, sisustuskukkaset ja kynttilät menevät hyvin. Mustia kuusia on jo kyselty halloweenia varten, Kangas summaa.

SMS

Anu Kangas kertoo, että kausi on juuri vaihtumassa syksystä jouluun. Ensimmäiset tontut ovat jo saapuneet kauppaan.