Toimittaja

Rennosti rosollia – taiteilijaseuran vuosinäyttely Galleria Lutsissa

Galleria Luts, näyttely

Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran vuosinäyttely Rennosti rosollia on esillä Galleria Lutsissa 9.1. asti. Näyttelyssä on mukana 23 teosta 16:sta seuran jäsentaiteilijalta. Esillä on maalauksia, puupiirroksia, lasiteos ja veistoksia.

–Meillä on reilu 90 jäsentä seurassa. Tänä vuonna korona ja liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä ja näyttelyyn osallistuu vähemmän jäseniämme kuin tavallisesti. Saimme silti esille hienon ja tähän tilaan sopivan näyttelyn, kertoo Seija Sainio Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseurasta.

Näyttelyn teoksilla ei ole yhteistä teemaa, joten joukossa on hyvin monenlaisia ja eri lähtökohdista tehtyjä töitä. Sen vuoksi ne kuvaavatkin hyvin näyttelyn nimeä, rosollissakin eri ainekset ovat iloisesti sekaisin.

–Taiteilijat saivat aika vapaat kädet, kunhan teokset ovat pienehköjä, jotta ne mahtuvat hyvin tähän tilaan. Myös positiivisuutta toivottiin, eikä joulun aikaan viittaaminenkaan haitannut. Kaikki rosollin värit teoksista löytyvätkin, Sainio kertoo.

Joulun tuntua mukaan tuovat myös punaisen sävyt, joita löytyy useammastakin teoksesta, vaikka ne eivät aiheiltaa olekaan jouluisia. Yksi sika sentään löytyy.

–Näyttelyssä on sekä abstrakteja että esittäviä maalauksia. Esimerkiksi Katja Närheltä on esillä ihmishahmoja esittäviä teoksia, Kaarle Westlieltä maalauksia, Marja Savolaiselta punaisena hehkuva lehvästö, Matti Pirhoselta mattimaisen esittävä ja ajatuksia herättävä työ sekä Tommi Sandbergilta mielenkiintoinen veistos ja sika, jolla on siivet. Kirsti Eliassonilta esillä on veistos, Viola Karviselta lasiteos ja Suvi Suikilta puupiirroksia, Sainio avaa näyttelyn sisältöä.

Erilaiset teokset asettuvat hyvin yksiin kuin rosollin ainekset ikään. (Kuva: Viola Karvinen)

Myös gallerian yhteydessä olevan taidelainaamon ripustus on uusittu hiljattain, joten siitäkin löytyy uutta katsottavaa, lainattavaa ja ostettavaa.

–Nyt, kun ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa kodeissaan, miten mieluisa lahja taideteos olisikaan joko itselle tai ystävälle arkea piristämään, Sainio vinkkaa.

–Monella on varmaan tullut seinät vastaan kotona haahuillessa. Kun joulukuusi lentää ulos, tilalle voisi ottaa maalauksen tai veistoksen. Teoksen saa täältä vasta näyttelyn päätyttyä, mutta siitä voi ottaa kuvan lahjan saajalle näytettäväksi tai keksiä jonkun hauskan jutun, Sainio jatkaa.

Hän iloitsee siitä, että teoksia menee kaupaksi ympäri vuoden.

–Teoksia ostetaan lahjoiksi esimerkiksi nuorille, jotka muuttavat ensimmäistä kertaa omaan kotiin. Osa ostaa teoksen suoraan, jos tietää, mistä lahjansaaja pitää. Toiset taas tuovat lahjan saajan galleriaan valitsemaan itselleen mieleisen teoksen.

Kaarle Westlien öljyvärimaalaus Loimu.

Taidetta koronasta huolimatta

Ensi vuoteen taiteilijaseurassa lähdetään hyvillä mielin, sillä koronasta huolimatta näyttelytoimintaa on pystytty jatkamaan ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta. Näyttelyjä on sovittu jo ensi heinäkuulle saakka.

–Ihmisiä on käynyt kivasti ja galleriaa on ollut turvallista pitää auki, kun täällä on kerralla vähän ihmisiä. Jouduimme pitämään galleriaa kiinni vain kuukauden ajan keväällä. Onkin ollut kiva, että olemme pystyneet tarjoamaan asiakkaille näyttelyt ja taiteilijoille paikan, jossa he saavat teoksensa esille, Sainio sanoo.

Seura on saanut kuluneen vuoden aikana uusia jäseniäkin. Seuraavaksi suunnitelmissa on gallerian remontointi.

–Uusimme ainakin valoja ja ripustussysteemejä, Sainio sanoo.

Galleria Luts ja taidelainaamo ovat pyhinä kiinni, mutta muuten avoinna ti-pe 14-18 ja la 10-14. Sainio vinkkaa, että teoksia voi ihailla iltaisinkin kadultakin, sillä galleriassa on valot päällä pitkälle iltaan saakka.

Koronaturvallisuus on huomioitu niin, että tarjolla on käsidesiä ja galleria-assistentti käyttää kasvomaskia asiakkaiden läsnä ollessa. Hän myös huolehtii siitä, ettei tilassa ole yli kahdeksaa ihmistä samaan aikaan. Myös asiakkaille suositellaan maskin käyttöä.

SMS

Näyttelyssä on esillä taiteilijaseuran jäsenten teoksia lasiveistoksesta puupiirroksiin. (Kuva: Viola Karvinen)