Perinteisten talvilajien harrastaminen käy lievästi sanottuna hankalaksi, kun maassa ei ole hiutaleen vertaa lunta ja järvi aaltoilee vapaana jääkannesta. Täytyy siis keksiä muuta tekemistä kunnon talvikelejä odotellessa.

Tänä talvena lämmin sää tuntuu jatkuvan yllättävän pitkälle tammikuulle. Esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan Lohjalla hiihdettiin jo luonnonlumella, vaikka alku ei ollut silloinkaan lupaava.

–Alkukausi tuntui viime vuonna lohduttomalta, samankaltaiselta kuin nytkin, mutta sieltä se talvi sitten pamahti ja vielä mahtavana, kun luonnonlumella päästiin hiihtämään harvinaisen hyvin. Hiihtokausi jatkui maaliskuun loppuun saakka, kertoo liikuntapaikkapäällikkö Santtu Hägg Lohjan Liikuntakeskuksesta.

–Viime vuosina Lohjalla on päästy tammikuun aikana luonnonlumille hiihtämään. Välillä on ollut hyvälumisempia talvia ja välillä heikompia. Myös järvi on jäätynyt yleensä tammikuun aikana, Hägg jatkaa.

Jäällä on ollut latuja ja matkaluistelurata, mutta niiden ylläpito on ollut haastavaa nopeasti muuttuvan säätilan vuoksi. Riesaa on tuottanut mm. jäälle nouseva vesi. Helmikuu on perinteisesti ollut paras talvikuukausi, mutta viime vuonna tilanne oli siinä mielessä huono, että matkaluistelurataa ei päästy tekemään koko talvena.

Heikko talvisää näkyy uimahallissa, jonka käyttöaste on kohonnut joulun jälkeen ennätyslukemiin. Jäähallin yleisövuoroillakin käy vilske. Myös kuntosalikävijät ovat lisääntyneet.

–Vaikka puhutaan, että nuoret eivät liiku, etenkin heitä on tullut lisää kuntosalille. Se on todella hienoa, Hägg iloitsee.

Sisäliikunnan osalta Hägg vinkkaa kysymään mm. koulujen vapaita liikuntasalivuoroja sekä tutustumaan seurojen liikuntatarjontaan talvisempia kelejä odotellessa.

Luontoreiteille retkeilemään

Hägg toteaa, että pitkän ajan sääennusteet näyttävät huonoilta perinteisten talvilajien kannalta. Kun suksi ei luista, eikä jää kanna, pitää keksiä jotain muuta.

–Ulkoiluolosuhteet ovat nyt siinä mielessä hyvät, että ei ole liukasta, joten esimerkiksi valaistuille ulkoilureiteille on hyvä lähteä. Kun maa on sula, maastopyöräily on hyvä, matalan kynnyksen laji. Myös luonto- ja retkeilykohteet ovat kovassa käytössä, Hägg kertoo.

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat Suomessa kasvaneet, mutta onko retkeilyinnostusta nähtävissä pienemmillä luontoreiteillä? Tilastoa Häggiltä ei löydy, sillä reittien varrella ei ole kävijälaskureita, mutta sekä hänen että aktiivisesti Lohjan luontoreiteillä liikkuvien kokemusten perusteella on muodostunut kuva kasvaneesta kävijämäärästä myös Lohjan ulkoilu- ja retkeilyreiteillä.

–Kävin itse perheeni kanssa Karnaistenkorvessa nyt joulun tienoilla. Siellä oli samaan aikaan laavuilla neljä muutakin perhettä, Hägg kertoo.

Hän vinkkaa, että esimerkiksi Gunnarlan majan ja Muijalan hiihtomaan laavut ovat helposti saavutettavassa myös pienten lasten kanssa. Pidempiä reittejä tarjoaa esimerkiksi Liessaari, jonne viime syksynä rakennettu uusi laavu onkin jo löydetty hyvin.

–Etenkin viikonloppuisin siellä käy väkeä säästä riippumatta. Laavusta on pidetty. Se on upealla paikalla ja helposti saavutettavissa. Vaikka matka on vähän pidempi kuin vanhalle laavulle, uudelle pääsee huonompi jalkainenkin liikkuja.

Opastus ja polttopuuhuolto järjestetään myöhemmin, joten laavun sijainti kannattaa selvittää ennen matkaan lähtöä ja pakata matkaan muutama klapi, jos kaipaa nuotiomakkaraa.

Ladusta ei ole nyt tietoakaan, vaikka viime vuonna Lohjalla hiihdettiin tähän aikaan jo luonnonlumella.

Talviuintia kokeilemaan

Jotain uuttakin on luvassa talvilajien ystäville. Viime maanantaina alkoi kaikille avoin talviuinti Haikarissa.

–Lohjan Liikuntakeskus ja Lohjan Seudun Latu haluavat tarjota talviuintimahdollisuuden kaikille. Aiemmin talviuintimahdollisuus on ollut vain seurojen jäsenillä ja siihen on ollut pitkät jonot. Lohjan Seudun Ladulla on Haikarissa sauna ja pukutilat, jotka halutaan nyt tarjota suuren kysynnän vuoksi myös muille pientä kertamaksua vastaan, Hägg avaa.

Hyisestä vedestä ja saunasta pääsee nauttimaan Haikarissa maanantaisin kello 16.00–21.00.

Uusia ratkaisuja talviliikuntaan

Jos Etelä-Suomen talvet muuttuvat tulevaisuudessa entistäkin surkeammiksi, täytyy talviliikuntaankin kehittää uusia ratkaisuja. Hägg kertoo, että joistain kunnista löytyy jo mm. ulos tehtyjä tekojäitä. Lähin on Espoossa. Helsingin Oulunkylästä löytyy matkaluisteluratakin.

–Tekojään perustamiskustannukset ovat kovat. Esimerkiksi Raumalla on tehty niin, että muita ulkojäitä on karsittu ja panostettu tekojäähän, Hägg kertoo.

Lohjallakin huonoihin talviin on varauduttu parina vuonna keräämällä rahaa tekolumilatua varten. Tarvittavia varoja ei täksi talveksi saatu kasaan, päinvastoin keräyksen tuotto jäi pieneksi. Hägg lohduttaa, että vaikka rahat olisi saatu kasaan, ei vielä ainakaan olisi päästy latua tekemään.

–Lumen tykitys vaatii sen, että pakkasta olisi noin viikon verran -7°C astetta tai enemmän. Moni hiihtäjä kyllä kävi kyselemässä, miten keräys sujuu ja kannattaako lähteä mukaan, mutta jäi sitten odottelemaan, eikä lahjoittanut.

Vaikka nyt näyttää heikolta perinteisten talvilajien kannalta, Liikuntakeskuksella ei olla lyömässä hanskoja tiskiin, vaan uskoa kunnollisiin talviin riittää.

–Kyllä me odotamme, että hyviä talvia tulee jatkossakin, Hägg tiivistää.

SMS