Kuten monet muutkin, myös Lohjan seudun mielenterveysseura on joutunut perumaan ryhmätoimintansa. Seuran toiminnanjohtaja Cati Järnmark-Mårdh kertoo, että peruuntuneiden ryhmien tilalle kehitetään vaihtoehtoista toimintaa. Tällä viikolla avautuu chat-palvelu, jossa voi käydä ryhmäkeskusteluja. Lisäksi tarjolla on huoli tuoli -aikoja, jolloin mielenterveysseuraan voi olla yhteydessä puhelimitse (050 308 0546). Myös valtakunnallisen kriisipuhelimen (09 2525 0111) toiminta jatkuu normaalisti. Monet käyvät nyt huoliaan läpi myös läheistensä ja ystäviensä kanssa.

–Koronatilanne on herättänyt monissa pelkoa, huolestumista ja kysymyksiä, Järnmark-Mårdh toteaa.

Etenkin epävarmuus mietityttää.

–Suurin huoli ihmisillä on se, kuinka kauan tämä tilanne tulee kestämään ja mihin ulottuvuuksiin se vielä menee. Onko tämä kuukauden vai puolen vuoden juttu, Järnmark-Mårdh kuvaa.

Hän neuvoo ihmisiä käsittelemään huoliaan ja pelkojaan läheistensä kanssa.

–Se rauhoittaa.

Ihmiskontakteja on kehotettu koronaepidemian vuoksi rajoittamaan reippaasti, mutta nykyään yhteyttä voi pitää monella tavalla, joten yksin ei silti tarvitse jäädä.

–Toisten kanssa voi jutella vaikka puhelimessa tai videopuhelun kautta. Tärkeintä on, ettei jäädä yksin.

Hän rohkaisee myös soittamaan reippaasti niin mielenterveysseuran kuin muidenkin vastaavien toimijoiden puhelimiin, jos tarvetta on. Myös tutut rutiinit on hyvä säilyttää.

–Kannattaa pitää kiinni säännöllisyydestä ja omista rutiineista, eikä alkaa yhtäkkiä elää ihan eri tavalla kuin ennen. Monia asioita voi edelleen tehdä, kuten liikkua ulkona. Kotona voi esimerkiksi voimistella tai rentoutua. Joillekin se voi antaa sisäistä rauhaa. Kannattaa myös huolehtia perusasioista, kuten nukkua hyvin.

Omaa aikaa, tilaa ja tekemistä poikkeusoloissa

Tekemistä on rajoitettu, kun esimerkiksi monet harrastuspaikat ovat kiinni ja treenit tauolla, eikä konsertteihin, teatteriin tai tapahtumiinkaan ole asiaa. Katseen voi kuitenkin kääntää niihin yksinkertaisiin, rauhoittaviin ja ajatukset hetkeksi muualle vieviin asioihin, jotka ovat edelleen hyvin saatavilla.

–Nyt on hyvä mahdollisuus esimerkiksi lukea tai kuunnella äänikirjoja ja luontoon voi lähteä kävelemään. Tv-sarjat vievät ajatukset hyvin hetkeksi muualle tästä tilanteesta. Jokaisella on omat keinonsa ja tapansa saada ajatukset muualle, yksi voi kuunnella musiikkia ja toinen lukea.

Perheet ovat nyt tavallista enemmän neljän seinän sisällä, mikä tarjoaa toisaalta perheelle yhteistä aikaa, mutta voi myös kiristää hermoja, kun omaa tilaa on totuttua vähemmän. Järnmark-Mårdh vinkkaa, että omaa tilaa ja aikaa voi ottaa jakautumalla eri huoneisiin omien puuhien pariin.

Hän kehottaa ihmisiä hakemaan tietoa koronaviruksesta virallisista lähteistä, kuten seuraamaan tiedotustilaisuuksia, sillä liikkeellä on myös epäluotettavaa tietoa. Pikkuväkikin tulee huomioida.

–Tästä tilanteesta tulisi myös kertoa lapsille mahdollisimman järkevästi, etteivät he pelästy. Vinkkejä siihen, miten asiasta kannattaa puhua lasten kanssa, löytyy esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta. Siellä on myös vinkkejä, mitä tekemistä lasten kanssa voisi nyt keksiä, Järnmark-Mårdh vinkkaa.

Toisten kanssa keskustelu ja huolien jakaminen rauhoittaa mieltä. Tällä hetkellä ihmiskontakteja tulee kuitenkin välttää, joten toisiin ihmisiin kannattaa pitää yhteyttä esimerkiksi puhelimen välityksellä.

Yhteishenki nostaa päätään

Koronaviruksen aiheuttama pandemia sotkee nyt monia asioita yksittäisen ihmisen arjesta koko maan talouteen, mutta Järnmark-Mårdh ajattelee, että pahasta voi seurata jotain hyvääkin.

–Toivon, että tämä toisi yhteishenkeä, naapuriapua, tervehtimistä ja toisten auttamista takaisin koko yhteiskuntaan. Nyt voi olla myös idearikas siinä, miten voisi auttaa toisia. Avustusryhmiä onkin jo syntynyt. Myös paikallisten palvelujen arvostus ja hyödyntäminen saattaa kasvaa, kun tämä tilanne on ohi.

Toisten huomioon ottoon kuuluu myös vastuullisuus.

–Nyt ei voi ajatella vain itseään, vaan korona on koko maailman asia. Toiselle tartunta voi olla sellainen, että hyvä kun sitä huomaa, mutta toiselle taas vakava. Itse en ainakaan halua olla levittämässä virusta. Käsihygienia on kaiken a ja o. Sitä ei voi liikaa korostaa.

Hän peräänkuuluttaa ihmisten yhteistä vastuuta pandemian hillitsemisessä ja toivoo niin ikäihmisten kuin kaikkien muidenkin noudattavan ohjeistusta pysyä poissa ihmisten ilmoilta.

–Ikäihmisillä ei ole niin paljon taitoja toimia sosiaalisessa mediassa kuin nuoremmilla, joten he voivat kokea jäävänsä muita enemmän ulkopuolelle asioista. Toivon, etteivät he silti lähde ihmismassoihin, vaan esimerkiksi hyödyntävät kauppojen aukioloajat, jotka on tarkoitettu riskiryhmille. Ei näistä valtiovallan tekemistä päätöksistä ole hyötyä, jos ihmiset eivät toimi niiden mukaan. Ihmiset voivat kokea sen myös pelottavana, jos toiset eivät noudata ohjeita. Jaksamista kaikille tämän ajan yli ja halukkuutta auttaa kanssa ihmisiä, Järnmark-Mårdh toivottaa.

SMS