Tänään: 17.07.2024

Päätoimittaja

Säästä rahaa yhdistelemällä lainat ja pikavipit

Tuntuuko palkkapäivänä siltä, että palkka katosi tililtä laskuihin samana päivänä? Et todellakaan ole yksin, sillä monelle on vuosien saatossa ehtinyt kertyä jo useampi pieni luotto, osamaksu ja luottokortti, joiden lyhennyksistä kertyy kuukausittain lopulta iso summa.

Aiemmin ainoa vaihtoehto selvitä tilanteesta oli joko neuvotella velkojien kanssa maksusuunnitelmia tai hankittava lisätuloja, jotta luottoja voisi maksaa pois. Nykyisin tämän rinnalla on kuitenkin vaihtoehto, jolla saa talouden kerralla kuntoon: yhdistelylaina.

Miksi lainat kannattaa yhdistellä?

Sen lisäksi, että oman talouden hahmottaminen voi hämärtyä kun erilaisia luottoja on useaan paikkaan, on yhden lainan hoitaminen helpompaa kuin usean luoton. Mitä useampi erilainen laina, sitä enemmän maksat lisäksi erilaisia laskutus- tai tilinhoitopalkkioita, ja näistä voi kertyä isokin summa. Eli yhdistämällä lainat voit säästää selvää rahaa jo pelkästään erilaisissa kuluissa.

Säästöä tulee kuitenkin vielä enemmän lainan koroissa. Pienillä lainoilla on nimittäin useimmiten korkeampi korko kuin kulutusluotoilla. Vaikka korkojen suhteen kilpailu on jo viime vuosina tuonut lainojen hintoja selkeästi alaspäin, voit pitkällä aikavälillä säästää paljon rahaa ottamalla yhden isomman lainan edullisella korolla kuin maksaa takaisin vaikkapa kuutta tai seitsemää erilaista pikkuluottoa korkeammalla korolla.

Mikä on yhdistelylaina ja miten se toimii?

Yhdistely- eli jälleenrahoituslaina on samalla tapaa vakuudeton laina kuin muutkin kulutusluotot, mutta sen käyttötarkoitus on määritelty. Laina on siis erityisesti tarkoitettu muiden velkojen pois maksamiseen. Yhdistelylainalle ei tarvitse vakuutta tai takaajia, vaan sitä voi hakea samalla tapaa netistä kuin mitä tahansa uutta lainaa. Ainoana erona on se, että ilmoitat lainaa hakiessasi käyttäväsi lainan muiden velkojen maksamiseen.

Laina käsitellään pääasiassa samalla tapaa kuin muutkin vakuudettomat lainat, mutta useimmat yhdistelylainoja myöntävät pankit suhtautuvat myönteisemmin yhdistelylainahakemuksiin kuin jos hakisit tavallista uutta lainaa. Tämä johtuu siitä, että pankit laskevat, että yhdistelylaina korvaa nykyiset luotot, kun taas uusi laina tulee niiden päälle. Tällä laskutoimituksella on suuri vaikutus siihen, kuinka pankit laskevat maksukykysi.

Pankkien käytännöt vaihtelevat jonkin verran sen suhteen, kuinka eri luottojen pois maksaminen tapahtuu: jotkin pankit siirtävät yhdistelylainan asiakkaan tilille, jolloin asiakkaan tehtäväksi jää maksaa lainat pois ja irtisanoa ne itse, kun taas toiset pankit tekevät tämän asiakkaan puolesta, ja pyytävät maksua varten muiden velkojien pankkiyhteystietoja.

Mitä kannattaa muistaa kun haet yhdistelylainaa?

Jos sinulla on esimerkiksi muita pikavippejä, luottoja, osamaksuja ja luottokortteja kaikkiaan 27 000 euron arvosta, kannattaa hakea tämän suuruista yhdistelylainaa. On tärkeää, että ilmoitat lainahakemuksessa, että kyseessä on yhdistelylaina. Lisäksi kannattaa jo ennen lainahakemuksen täyttämistä tehdä yhteenveto nykyisistä lainoista, niiden avoinna olevista saldoista ja kuukausittaisista kuluista, sillä tietoja kysytään hakemuksessa.

Mikäli haluat kasvattaa mahdollisuuksiasi saada laina, kannattaa sitä hakea yhdessä yhteishakijan kanssa. Yhteishakija voi olla esimerkiksi puoliso tai perheenjäsen. Yhteishakija on lainasta samalla tapaa vastuussa kuin päähakija, eli on tärkeää että lainaa kanssasi hakeva henkilö ymmärtää mihin on sitoutumassa, mutta puolisoiden kesken on useimmiten yhteinen toive hoitaa talous kuntoon.

Yhdistä lainat jo tänään Rahoitun avulla – hakemus ei velvoita sinua mihinkään, ja palvelun käyttö on sinulle aina maksutonta.