Länsi-Uudenmaan Säästöpankki jakoi jälleen voittovaroistaan lahjoituksia lohjalaisten yhdistysten tarjoamaan lasten ja nuorten toimintaan. Lahjoituksen saivat Karjalohjan ja Sammatin VPK:n nuoriso-osastot, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lohjan ja Pusulan paikallisyhdistykset, Lohjan Diabetesyhdistys sekä Nummen Kipinä. Kukin lahjoitus oli 2 000 euroa.

–Länsi-Uudenmaan Säästöpankki lahjoittaa vuosittain osan voitostaan toimialueen paikkakunnilla yleishyödyllisiin tarkoituksiin, osa voitosta jää omiin varoihin lakisääteisen vakavaraisuuden ylläpitämiseen ja osalla maksetaan veroja, kertoo pankinjohtaja Tuomo Paaso Länsi-Uudenmaan Säästöpankista.

Lahjoitukset jaetaan vuorovuosin yhdistyksille ja järjestöille, jotka toimivat joko lasten ja nuorten, ikäihmisten tai ympäristön ja luonnon hyväksi. Nyt jaettiin vuoden 2018 voittovaroja ja vuorossa olivat lapset ja nuoret.

–Lahjoituksilla haluttiin tukea paikallisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa sekä hyvinvointia, Paaso tiivistää.

VPK-nuorista kasvaa tulevaisuuden pelastajia

Voittovarojenjakotilaisuus järjestettiin tänä vuonna Sammatin VPK:lla. Kaikki lahjoituksen saajat olivat avustuksesta iloisia ja kiitollisia. VPK:t saivat lahjoitukset käytettäväksi nuorten varuste- ja suojavaatehankintoihin sekä heille suunnatun koulutuksen järjestämiseen.

–Oli hienoa kuulla, että saamme Säästöpankilta nuoriso-osaston toimintaa tukevan lahjoituksen. Tarpeeseen tämä tulee. Meillä on nyt 15 aktiivista nuorta mukana toiminnassa. Osallistumme valtakunnallisille leireille ja lahjoituksesta tullaan käyttämään rahaa mm. leirimaksuihin, koska lapsille ja nuorille tämä on ilmainen harrastus, kertoo Sammatin VPK:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Hiekkavuo.

Nuoriso-osasto järjestää toimintaa peruskoulun 3-luokkalaisille ja sitä vanhemmille nuorille. Toiminnan tarkoituksena on innostaa nuoria harjaantumaan palokuntalaisiksi ja kasvamaan vastuuntuntoisiksi kansalaisiksi, mutta ennen kaikkea tarjota heille mukava harrastus, yhteisöllisyyttä ja elinikäisiä ystäviä. Hiekkavuo muistuttaa, että moni aikuisena VPK:ssa toimiva on aloittanut harrastuksen lapsena, joten lapsista ja nuorista todella kasvaa tulevaisuuden pelastajia tositilanteisiin. Harvempi päätyy mukaan VPK-toimintaan enää aikuisena.

Myös Karjalohjalla lahjoitus otettiin ilolla vastaan.

–Meilläkin on tarkoitus, ettei harrastus maksa lapsille mitään. Olemme erittäin kiitollisia lahjoituksesta. Tällainen huomioinosoitus motivoi meitä kaikkia. Meillä on ollut Sammatin VPK:n kanssa yhteistyötä ja pyrkimyksenä on, että jatkossa sitä on vielä enemmän, sanoo Karjalohjan VPK:n palopäällikkö Jyrki Lainio.

Tuomo Paaso (vas), Viljami Pernica, Raija Koistinen, Pasi Hiekkavuo, Saara Sainio, Marko Sairasalo, Iivari ja Jyrki Lainio, Marsa Valtonen, Annina Silvander ja Susanna Seppänen voittovarojen jakotilaisuudessa Sammatin VPK:lla.

Vertaistukea ja kerhotoimintaa

Paaso kertoo, että Lohjan Diabetesyhdistykselle Säästöpankki halusi tehdä lahjoituksen, koska yhdistys tukee aktiivisesti perheitä, joiden lapsilla on diabetes.

–Haluamme osaltamme olla tukemassa lasten tasapainoista elämää ja tasavertaisia mahdollisuuksia olla mukana toiminnoissa ja kasvaa kansalaisiksi, jotka antavat oman osansa yhteiskunnalle, Paaso sanoo.

Lohjan Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Marsa Valtonen totesi lahjoituksen olevan tärkeä, sillä heillä on sama tilanne kuin monilla muillakin yhdistyksillä; rahaa ei ole suinkaan liikaa. Lahjoitus aiotaan käyttää perhekerhotoimintaan sekä nuorten toimintaan. Perhekerhotoiminta koostuu kerhoilloista ja retkistä. Kerhoissa keskustellaan ja tuetaan toisia, mutta välillä innostutaan myös esimerkiksi leipomaan, urheilemaan tai vaikkapa painamaan kangasta tai valmistamaan saippuaa. Myös nuorten toiminta tarjoaa nuorille vertaistukea.

–Meillä on noin 700 jäsentä, joista 70 on alaikäisiä. Vertaistuki on monelle äärimmäisen tärkeä asia. Lisäksi on tärkeää huomata myös perheen terveet lapset, sillä he voivat kokea jäävänsä sivuun. Siksi perhekerhoissamme on koko perhe mukana, Valtonen sanoo.

Mielekästä harrastustoimintaa lapsille ja nuorille

Paaso kertoo, että Säästöpankki on ennenkin lahjoittanut varojaan Mannerheimin Lastensuojeluliitolle.

–MLL:n toiminta on pitkäikäistä, suomalaista, perinteistä hyväntekeväisyystoimintaa. Toimijana MLL näkyy niin Lohjalla kuin muuallakin Suomessa ja tekee vakiintunutta ja arvokasta työtä lasten ja nuorten eteen. Uskon, että moni lapsi ja nuori ei syrjäydy heidän toimintansa ansiosta.

Lahjoitukset vastaanottamassa olivat Susanna Seppänen MLL Lohjasta ja Annina Silvander MLL Pusulasta. He kertovat, että lahjoitukset aiotaan käyttää tapahtumien järjestämiseen sekä syksyllä edessä oleviin Mannerheimin Lastensuojeluliiton satavuotisjuhlallisuuksiin.

–Meillä on Pusulassa kylän kokoon nähden aktiivinen yhdistys. Tällä summalla saamme järjestettyä jo paljon kaikenlaista, Silvander iloitsee.

Nummen Kipinässä lahjoituksella aiotaan tukea yhdistyksen perustoimintaa ja uusien yleisurheiluohjaajien kouluttamista.

–Meillä on 12–15-vuotiaita nuoria ohjaamassa lapsia. Apulaisia tarvitaan, kun lapsia on kymmeniä. Haluamme motivoida nuoria tarjoamalla heille koulutuksen yleisurheilun ohjaamiseen. Lopuilla rahoilla hankimme välineitä, jotka eivät kuulu Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntapaikkojen yleiseen varusteluun, kuten rakettikeihäitä ja pehmeitä heittokranaatteja, jotka viheltävät ilmassa. Nämä ovat todella kivoja välineitä, joilla lapset voivat harjoitella turvallisesti, kertoo Nummen Kipinän puheenjohtaja Marko Sairasalo.