Tänään: 25.06.2024

Päätoimittaja

Sanomalehdet Suomessa

Ykkös-Lohja on ilmestynyt Lohjan talousalueella nyt yli 30-vuotta. Nykyään jakelumme kattaa Lohjan niin hyvin kuin se mainosjakelun kautta on mahdollista ja Ykkös-Lohjaa jaetaankin joka viikko Salon lehtitehtaan koneiden tuottamana 34 200 kappaletta. Tämä painosmäärä ei kuitenkaan riitä kerran kuukaudessa jaettavaan laajaan jakeluun kun normaalin Lohjan, Pohjois-Siuntion ja Nummelan lisäksi tarvitaan vielä 10 000 lehteä lisää kun jakoalueiksi tulevat myös loput Vihdistä sekä Karkkilaan taajama – silloin ollaan jo jakamassa 44 000 lehteä.

Vaikka Ykkös-Lohja on pitänyt paikkansa alueellisena uutistoimittajana ja paikallisten yritysten mainosmediana, muuten sanomalehdet eivät ole 2000-luvulla olleet enää parhaimmillaan. Varsinkin tilauslehtien tilausmäärät ovat selkeästi laskeneet vuosi vuodelta ja se on johtanut tilanteeseen, että viime vuonna UPM:n Kaipolan paperitehdas oli ainoa sanomalehtipaperia Suomessa enää tuottava paperitehdas. Senkin UPM päätti sulkea, koska sanomalehtipaperin menekki ei enää riittänyt tehtaan ylläpidoksi – mitä siitä seurasi?

Sanomalehtipaperin hinta nousee

Vaikka UPM sittenkin jatkoi sanomalehtipaperin valmistamista Suomessa, nyt Jämsänkosken tehtaalla, on Suomessa pitkästä aikaa tilanne, että sanomalehtipaperia on niukasti – sitä on niukasti myös naapurimaissa, ja tämä on johtanut tilanteeseen, missä tulevan vuoden 2022 sanomalehtipaperin hinta on varmuudella nousemassa kymmeniä prosentteja. Se tulee tarkoittamaan monella paikallislehdessä mietintää tulevaisuuden suhteen, sillä varsinkaan paikallislehdillä ei ole sellaisia katteita, joista tuo tuleva painopaperin hinnannousu voitaisiin ottaa, vaan edessä ovat kovat hinnankorotukset mainospaikoista.

UPM:n ilmoitus Jämsänkosken yhden koneen käytöstä suomalaisen sanomalehtipaperin valmistamiseen on sanomalehtialalle hyvä asia – huono asia on se, että paperin hinta nousee varmasti.