Saskatoon sopii hyvin esimerkiksi smoothieen tai piirakkaan.
Nimi saskatoon tarkoittaa marjatuomipihlajan viljelyyn valikoituja ja nimettyjä lajikkeita. Pohjois-Amerikan preerioilla eläneet alkuperäiskansat ovat käyttäneet saskatoonin marjoja ravintonaan kauan, mutta Suomessa saskatoon on vielä hieman vieras ihmisille. Saskatoonin viljelijä Tuomo Linna kuitenkin vakuuttaa, että se on tutustumisen arvoinen.
-Saskatoon on mustaviinimarjan kokoinen, mutta maku on toinen. Se on miedohko, ehkä jotain mustikan ja viinirypäleen suuntaista. Saskatoon on mainio pakastemarja, koska siinä on kovat kuoret. Kun sen sulattaa oikein eli antaa sulaa noin vartin ja syö kylmänä tai lähes kohmeisena, se maistuu juuri poimitulta. Tämä pätee kaikkiin marjoihin, ne lässähtävät, jos marjan antaa seistä pitkään sulaneena, Linna sanoo.
-Saskatoon on vieras monille, koska saskatoontiloja on Suomessa vasta vähän. Toisaalta meillä on myös asiakkaita, jotka ovat käyneet poimimassa marjoja jo vuosikausia. Osa tulee kauempaakin, kuten Mäntsälästä, Hyvinkäältä ja Riihimäeltä, hän jatkaa.
Linna pisti saskatoontilansa pystyyn vuonna 2001.
-Vaimoni kuuli saskatoonista kollegaltaan, ja minulla oli silloin peltoa vapaana, joten päätin kokeilla. Taimet istutettiin 2001 ja ensimmäinen sato saatiin 2005. Lopetin sitten mansikan viljelyn ja siirryin kokonaan saskatooniin. Se on mielenkiintoinen tuttavuus, Linna kertoo.
Vähitellen saskatoon tulee tunnetummaksi. Sen huomaa mm. tuotteiden menekistä.
-Tuotteisiimme kuuluu saskatoonjauhetta, -täysmehua, -siirappia ja -hyytelöä. Niitä myydään esimerkiksi Lohjan ja Nummelan Prismoissa. Siirappia ja hyytelöä on vielä saatavilla, mutta täysmehu ja jauhe myytiin loppuun jo viime syksynä, vaikka niitä oli paljon, Linna kertoo.
Terveellinen ja herkullinen
Saskatoonin terveysvaikutuksiin on perehtynyt mm. kasvitieteen professori Sinikka Piippo, joka kertoo kirjassaan Suomalaiset marjat, että: ”Saskatoon-marja sisältää useampia hedelmiä ja marjoja korkeampia pitoisuuksia proteiinia, hiilihydraattia, rasvaa, kaloreita ja kuituja. Marjoissa on erittäin paljon fenoleja, varsinkin antosyaaneja, mutta myös proantosyanidiineja, flavonoleja ja fenolihappoja. Antioksidanttisuus on mustikan tasoa (voi olla korkeampikin), mutta antosyaanipitoisuus luonnonmustikkaa alempi. Saskatoon on koostumuksensa puolesta erinomaisen terveellinen marja”.
Linna korostaa, että kaikki suomalaiset marjat ovat hyviä ja terveellisiä ja niitä tulisikin syödä monipuolisesti. Terveellisyytensä lisäksi saskatoon sopii myös herkutteluun.
-Saskatoonpiirakka, jossa on taikinakansi, on vallan mainio. Kannen idea on, että aromit eivät karkaa. Myös esimerkiksi muut leivonnaiset ja smoothiet onnistuvat hyvin, Linna kertoo.
Linnan saskatoonin sivuilta löytyy vinkkejä saskatoonherkkujen valmistukseen.
Saskatoonin poiminta on alkanut tällä viikolla. Linnan Saskatoon -tilalla marjoja voi käydä poimimassa itse kello 9.00-15.00. Etenkin, jos poimimaan on tulossa kauempaa, kannattaa ensin soittaa Linnalle (0500 444 106) ja varmistaa sadon tilanne, sillä se vaihtelee päivittäin. Tilalta voi ostaa myös valmiiksi poimittua marjaa.
SMS