Jos olet riskisijoittaja, viimeiset vuodet ovat olleet sinulle varmasti aktiivista aikaa, sillä markkinat ovat olleet melkoisessa liikkeessä niin osakemarkkinoilla kuin esimerkiksi kryptomarkkinoilla. Varsinkin kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla on ollut mahdollista onnella tai tiedolla saada isojakin voittoja pienessä ajassa, tai sitten väärällä hetkellä tehdyllä ostolla on voitu menettää kymmeniä prosentteja alkuperäisestä sijoituksesta.

Nordnet tarjoaa alustan, jolla aktiivinen sijoittaja voi tehdä osakekauppaa useammassakin pörssissä, mutta mahdollisuutena on myös pienemmän riskin rahastosijoitukset, joissa sopivalla kuukausisummalla voi rakentaa itselleen aika- ja kohdehajoitetun sijoitussalkun, jota hallinnoivat sijoittamisen ammattilaiset.

Nordnetissä merkintä- ja lunastuspalkkioita ei ole rahastosijoittamisen yhteydessä ja alkuun pääsee jo niinkin pienellä summalla kuin 15 euroa – pitkäaikaisessa sijoittamisessa ei ole kyse niinkään, kuinka paljon sijoitat kerralla, kuin siitä, että aloitat mahdollisimman ajoissa – vaikka tänään tuosta ylläolevasta kuvalinkistä.

Osakerahastoissa, yhdistelmä- ja korkorahastoissa on kaikissa omat erikoisuutensa, joten kannattaa aina tutustua eri sijoitustapoihin. Näistä voit lukea luonnollisesti myös oman pankkisi verkkosivuilta, tai esimerkiksi Nordnetin omasta ”opi ja inspiroidu” osiosta.

Opi ja inspiroidu

Vaikka esimerkiksi nimenomaan rahastot – ja rahastosäästäminen ei varsinaisesti vaadi sinulta mitään taitoa, vaan enemmänkin tahtoa, ja sen päätöksen, niin sijoittamiseen liittyy paljon asioita, ja jos olet oikeasti kiinnostunut säästämään sijoittamisen kautta, kannattaa lukea näitä oppeja.

Nordnet haluaa, että sen asiakkaat pärjäävät hyvin sijoituksiensa kanssa ja saavat tuottoa, Siksi sivustolla on tuotettu oppaita niin osakkeista ja osakesijoittamisesta, kuin myös rahastoista, ETF:stä, optioista, luotolla sijoittamisesta, verotuksesta sekä treidauksesta, teknisestä analyysistä ja kryptovaluutoista.

Esimerkki:

Me testasimme itse kryptovaluuttoihin suoraan sijoittamista tänä vuonna. Sijoitimme muutamaan eri valuuttaan pieniä summia ja käytimme ostoihin saman verran aikaa kuin rahastosijoittamiseemme – eli emme lainkaan, tulokset ovat sen mukaisia. Kryptovaluutat ovat nimittäin todella vahvoja liikkumaan ylös ja alas, viime vuosina isot valuutat kuten Bitcoin ja Ethereum ja pari muuta ovat kyllä tulleet arvossaan ylös ja Bitcoin ehti käydä yli 60 000 dollarissa, ja on tällä hetkellä alle 30 000 dollarin – tämä kuvastaa sitä, mitä voi tapahtua kryptovaluutoissa muutamassa kuukaudessa – päivittäiset 10 % muutokset ovat aivan normaaleja, ja kryptovaluuttoihin sijoittaessa pitäisi olla huomattavasti aktiivisempi, kuin mitä me olimme. Kryptoissa on varmasti mahdollisuutensa, mutta itse emme ole menossa niiden pariin kovin aktiivisesti.

Mobiilisti palveluihin

Samalla tavalla kuin olemme vähitellen lopettaneet pankeissa käymisen henkilökohtaisesti ja samalla menettäneet sen henkilökohtaisen kontaktin pankkiin, mikä meillä kenties aiemmin oli – on pankkiyhteytemme laimentunut kattamaan lähinnä ne ”kylmät” asiat eli raha-asiat. Ennen vanhaan pankeissa käytiin jopa vain moikkaamassa tuttua pankkilaista, mutta nyt ainakin hetkeksi nämä ajat ovat ohi, kunnes joku pankeista tekee ison peliliikkeen ja palaan ”vanhoihin” tapohin.

Mobiilisti älypuhelimella teemme lähes kaikki tavalliset pankkiasioinnit, maksamme laskut, ja nykyään teemme myös kaikki sijoitustoimet – ovat ne sitten rahastoja, osakkeita tai niitä kryptovaluuttoja – tai ainakin se on mahdollista, itse suosittelen rauhoittumista, pysähtymistä ja rauhassa tietokoneen näytön edessä sijoitusten tekemistä. Sijoittamisessa ei parane kiirehtiä – silloin voi tehdä ajattelemattomia päätöksiä. Muista että sijoittamisessa on pari perusajatusta: älä kiirehdi, luota aikaan äläkä laita kaikkia sijoituksia yhden kortin varaan. Osakesäästäminen on pitkällä aikajänteellä ollut historiassa hyvä valinta, mutta tulokset eivät välttämättä näy vuodessa, vaan sijoittamisessa pitää jaksaa katsoa pidemmällä aikajaksolla.

Epävarmat ajat

Viimeiset vuodet ovat tuoneet meille koronan ja nyt viimeisempänä sodan Eurooppaan. Tämä on tarkoittanut käytännössä hintojen nousua kaikilla sektoreilla, mutta myös komponenti ja raaka-aine pulaa tietyillä aloilla. Nämä kaikki ovat vaikuttaneet yleensä negatiivisesti osakemarkkinoille, jotka ovatkin olleet pääsääntöisesti alavireiset. Yleinen ohje kuitenkin yhä on monesti ollut, että tämä on vain väliaikaista – ainakin mitä tulee isoihin yrityksiin, mutta esimerkiksi kryptovaluuttojen kohdalla on syytä olla varovaisempia ja tehdä nopeampia ”peliliikkeitä”.

Epävarmoina aikoina osakemarkkinat tekevät normaalia vahvempaa sahaavaa liikettä ja näinä aikoina nopeat päiväkauppaa tekevät sijoittajat voivat tehdä isojakin tilejä – tai väärillä valinnoilla menettää kymmeniä prosentteja.

Sijoittamisen parasta antia onkin sen monipuolisuus. Sinä itse voit päättää riittääkö sinulle esimerkiksi kohtuullisen turvallinen rahastosijoittaminen, missä ammattilaiset hoitavat omaisuuseriä, mutta tuotta on luonnollisesti maltillinen- vai otatko isomman riskin ja menet itse aktiivisesti esimerkiksi osakemarkkinoille – tuotto voi olla parempaa, mutta myös riskitasot ovat kovempia – aktiivisessa sijoittamisessa sanoisin jopa samalla tavalla kuin rahapelaajille sanotaan: älä pelaa (sijoita) rahalla, jota tarvitset arjessasi.