Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Sisustus on kokonaisuus, joka tuo tilaan eloa, väriä ja ilmettä

sisustaminen

Sisustusteeman puitteissa poikkesimme Nummelassa Kodin Tyyli & Stemmassa ja Vihdin kirkonkylässä S Saniainen silkkikukkien erikoisliikkeessä. Sisustuksessa oma roolinsa on niin valaistuksella, huonekaluilla, peileillä kuin tekokukillakin.

Tillesien myymälälästä löytyy mm. erikoisia ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita.

 

Marko ja Marjo Tilles pitävät Nummelassa Kodin Tyyli & Stemmaa, josta löytyy aivan omanlaisensa kokoelma huonekaluja ja muita sisustuselementtejä.

-Sisustus on kokonaisuus, johon meiltä löytyy monenlaista eri henkistä tavaraa. Haemme yksilöllisyyttä. Meillä on myös kierrätyspuusta tehtyjä kalusteita. Niitä on valmistettu mm. laivankyljestä ja puistonpenkistä. Kierrätysmateriaalien käyttö on maailmanlaajuisesti kasvava trendi, sanoo Marko Tilles.

Hän kertoo, että sisustuksessa harmaa on ollut pitkään vallitseva trendi, mutta nyt maanläheiset sävyt ja värit ovat alkaneet lisääntyä. Vaaleissa sävyissä pysytään kuitenkin.

-Seesteisyys näkyy, mutta väreillä voidaan ilotella.

Sisustus elää jonkin verran myös vuodenaikojen mukaan.

-Talvella myydään villamattoja ja syksyllä valaisimet menevät kaupaksi, Tilles toteaa.

Marko ja Marjo Tillesin liikkeessä on ainutlaatuinen kokoelma huonekaluja ja muita sisustuselementtejä.

 

Ilmettä yksityiskohdilla

Tilan ilmettä voi muuttaa pienillä asioilla.

-Esimerkiksi erilaisilla kankailla samasta tuolista saa hyvin erinäköisen. Koristeellinen peili taas voi olla kuin koru seinällä, Tilles sanoo.

Hänen viestinsä on, että sisustamiseen kannattaa panostaa.

-Kodissa on tärkeää viihtyä, koska siellä vietetään niin paljon aikaa.

Kun isot huonekalut ovat löytäneet paikkansa, kannattaa miettiä valaistusta ja kodinhenkeä luovia elementtejä.

-Nyt suosittuja ovat mm. köysivalaisimet. Myös kaukosäätimellä säädettävät lamput ovat nykypäivää. Lampun värillä voi muuttaa tunnelmaa, Tilles esittelee.

Hän muistuttaa myös, että makuuhuonekin on tärkeä sisustaa mieleisekseen.

-Nykyään makuuhuoneessa katsotaan mm. tv:tä, eikä vain nukuta. Siellä pitäisi sielunkin levätä, eikä vain vartalon, Tilles toteaa.

Huonekaluja moneen makuun.

 

Vaihtoehtoja riittää

Tilles korostaa, ettei asiakkaan tarvitse tietää liikkeeseen tullessaan, millaista huonekalua tai muuta sisustuselementtiä hän ovat hakemassa, sillä henkilökunta voi auttaa ja esitellä tarjontaa.

-Juttelemme kasvotusten, mistä asiakas pitää ja kierrämme katselemassa, mikä on hänen tyylistään, Tilles sanoo.

Vaihtoehtoja on nykyään lukuisia samastakin huonekalusta.

-Esimerkiksi saman sohvan voi saada kymmenissä eri värivaihtoehdoissa ja leveillä tai kapeilla käsinojilla. Sama sohva näyttää ihan erilaiselta eri käsinojilla. Pehmeyskin voi vaihdella. Pintamateriaalia valitessa huomioidaan myös lemmikit. Nojatuoliin taas voi saada esimerkiksi matalan tai korkean selkänojan. Nykyään ei enää vain katsota, mitä liikkeestä löytyy, vaan räätälöidään asiakkaalle mieleinen kokonaisuus, Tilles avaa.

Sanna Niinistön kukkakaupassa myydään vain tekokukkia. Kädessä hänellä on itse suunniteltu sisustustaulu.

 

Silkkikukkia sisustukseen

Vihdin kirkonkylässä sijaitsee Suomen tiettävästi toinen vain silkkikukkiin erikoistunut kukkakauppa S Saniainen silkkikukkien erikoisliike. Sanna Niinistön kukkakaupassa ei myydä lainkaan eläviä kasveja, vaan tekokukkia ja -viherkasveja. Monet niistä ovat kuitenkin hämmästyttävän aidon näköisiä.

-Etenkin aluksi moni luuli tulevansa tavalliseen kukkakauppaan ja kysyi esimerkiksi hoito-ohjeita kukille. Hämmästys oli suuri, kun kukat eivät olleetkaan oikeita, Niinistö kertoo.

Hämmästyksestä huolimatta Niinistö on saanut kukistaan paljon positiivista palautetta, sillä tekokukka sopii moneen tilanteeseen, jossa elävä kasvi voisi aiheuttaa päänvaivaa.

-Allergiat niin kasveja kuin multaakin kohtaan lisääntyvät. Näiden kukkien kanssa siitä asiasta ei tarvitse huolehtia. Kukkiani meneekin paljon mm. julkiselle sektorille esimerkiksi toimistoihin, päiväkoteihin ja palvelutaloihin, Niinistö sanoo.

Tekokukilla voi tuoda allergiaystävällisesti viihtyisyyttä esimerkiksi julkisiin tiloihin.

 

Kukkia moneen käyttöön allergiaystävällisesti

Niinistö valmistui puutarhuriksi pari vuotta sitten ja sen jälkeen tavallisessa kukkakaupassa. Hienot tekokukat ja allergiset ystävät saivat hänet kuitenkin miettimään, olisiko tekokukille laajempaakin kiinnostusta. Ja sitähän on. Niinistö kertoo, että trendi maailmalla jo suuressa suosiossa ja Suomessakin hyvää vauhtia nousussa. Hän haluaakin kitkeä ihmisten negatiiviset ennakkoajatukset tekokukkia kohtaan.

-Ne eivät ole enää keinotekoisen näköisiä niin kuin ennen. Moni kokeekin ahaa-elämyksen, että tekokukkia voi oikeasti käyttää sisustuksessa ja kausien mukaan. Ei ole tarkoitus, että sama orvokkiasetelma on esillä vuoden ympäri. Esimerkiksi joulun aikaan tekohyasintit olivat suosittuja. Aidoissa on vahva tuoksu ja ne ovat allergisoivia.

Tekokukat ovat mukana myös ihmisen elämänvaiheissa niin kuin elävätkin. Niinistön liikkeestä ostetaan kauniita kukka- ja koristeasetelmia esimerkiksi ristiäslahjoiksi, mutta tekokukkia viedään myös haudoille. Tekokukka ei kaipaa säännöllistä hoitoa, joten se on helppo valinta myös paljon matkustavalle. Mökillekin tekokukan voi jättää huoletta, eikä aurinko paahda sitä kuivaksi.

-Esimerkiksi hääsidonta on nouseva trendi, sillä moni haluaa säilyttää hääkimpun, Niinistö kertoo.

Tekokukista tehdyt hääkimput ovat nykyään suosittuja, koska ihmiset haluavat kimpun säilyvän.

 

Piristystä kukista

Oli kasvi elävä tai ei, se tuo ilmettä tilaan.

-Kukat tuovat elävyyttä, väriä ja valoja. Pienikin kasvi tuo erilaisen syvyyden tilaan, Niinistö sanoo.

Tekokukkia ja eläviä kasveja voi myös yhdistellä.

-Esimerkiksi orkideaan voi laittaa tekokukan siksi aikaa, kun se ei kuki.

Liikkeessä käyvien asiakkaiden lisäksi moni tilaa haluamansa kukat tai asetelman. Joskus Niinistö kohtaa erikoisiakin toiveita. Eräskin asiakas tilasi kukkivan kaktuksen ja myös sai sen. Askartelijoitakin hemmotellaan.

-Halusin tänne myös askartelufiilistä. Täältä voi valita kukkia kuin karkkikaupasta, jos haluaa tehdä itse esimerkiksi kranssin, Niinistö kertoo.

Hän tekee myös kortteja ja sisustustauluja sekä pitää kursseja kranssien ja kukka-astelmien tekemisestä. Liike viettää yksivuotissyntymäpäiväänsä 10.2. kello 10.00-15.00. Tuolloin luvassa on paljon tarjouksia ja arvonta.