Siuntion Lux Musicae järjestetään tänä vuonna 19.11.–21.11. Sitä edeltänyt korona-aika on mietityttänyt paljon Lux Musicaen taiteellista johtajaa Helena Juntusta. On pitänyt esimerkiksi harjoitella esityksiä varten, joita ei sitten ole tullutkaan. Koronan vaikutuksia on pohtinut myös Siuntio 560 -sävellyskilpailun voittajateoksen säveltäjä Tomi Räisänen.
–Esittävän taiteen kannalta korona-aika on ollut eriskummallista. Yhteys yleisöön on katkennut. Mieleeni tulee viisaus, jossa kysytään puun kaatumisesta metsässä. Jos kukaan ei ole kaatumisen ääntä kuulemassa, kuuluuko ääni. Millaiselta tuntuu säveltäjästä, kun teos on ensin päässä, sitten ohjelmassa ja tulossa korviin? Kuinka tärkeää se on, että teos kuullaan?
Räisänen ajatteli ensin, että korona-aika antaa mahdollisuuden keskittyä pelkästään säveltämiseen. Säveltäjät elävät muutenkin työn aikana eristyksissä. Mutta ei se niin mennyt. Hänen mukaansa sitä katseli televisiouutisia ja yritti ymmärtää, mistä on kysymys, kun rajat menivät kiinni.
–Minä ajattelen säveltäjänä niin, että kappale ei ole olemassa ennen kuin se on esitetty. Siitä tulee teos siinä hetkessä, kun se esitetään. Kysymys on paljon puhutusta tulkinnasta.
Yleisö onkin Räisäselle tärkeä. Säveltäjillä on hänen mukaansa tietenkin erilaisia näkemyksiä.
–Kun aloittelin sävellystyötä, yleisöllä ei katsottu olevan suurtakaan merkitystä. Itse sävellys oli ykkösasia. Minä olen ollut aina eri mieltä. Sävellän niin, että ajattelen olevani yleisössä. Siuntiossa kuultavassa esityksessä Tele on myös visuaalisuutta.
–Minulle on tärkeätä, miten muusikot reagoivat, miten yleisö reagoi. Mutta jos vain halutaan miellyttää yleisöä, mennään populaarimusiikin puolelle, hän sanoo.
Siuntion kirkossa pidettävässä konsertissa perjantaina 19.11. klo 19.00 seitsemän soittajan ohella televisiolla on roolinsa. Räisänen halusi ehdottomasti juuri television. Se on hänelle henkilökohtainen muisto koronakevään tv-uutisten tulvasta, mutta myös yhteinen kokemus.
–Television ruutu on jaettu ja muokattu mosaiikkimaiseksi. Uutislukijoiden ääni on muokattu robottimaiseksi. Olemme yhdessä läsnä tässä hetkessä joidenkin sekuntien ajan, hän tähdentää.

Sävellyskilpailun hedelmiä
Siuntio Soi – Musik i Sjundeå -yhdistys julisti reilu vuosi sitten sävellyskilpailun. Yhdistys halusi tukea luovaa työtä, mutta myös onnitella 560-vuotiasta Siuntiota musiikillisella lahjalla. Kilpailuun tuli 28 teosta kahteen sarjaan, joista tulevassa marraskuisessa festivaalissa kantaesitetään neljä palkittua tai esitettäväksi suositeltua. Panostus on merkittävä ja suorastaan hengästyttävä pieneltä yhdistykseltä – uusin sävelin!
Festivaali yhdistää marraskuun pimeyden musiikin valoon. Pelkkää uutta musiikkia konsertit eivät ole. Niissä kuullaan rauhallista ja meditatiivista musiikkia eri vuosisadoilta ainutlaatuisen elämyksellisessä Siuntion Pyhän Pietarin kirkossa viikonlopun ajan.
Myös lapsia muistetaan. Kaksikielinen lastenooppera Vickan ja Väinö kuullaan sunnuntaina kahdessa esityksessä klo 12.00 ja 14.00 Sjundeå svenska skolassa.
Lippuja saa Lippu.fin kautta ja Siuntion kirjastosta.