Jutun otsikko saattaa kuulostaa hieman yltiöpositiiviselta, mutta niin Siuntion kunnanjohtaja vastaa, kun häneltä kysyy, mitä Siuntioon kuuluu.

–Meillä on hyvä slogangin ”Ta det lugnt” eli ”Ota rauhallisesti”, joka sopii tähän maailmantilanteeseen. Synkkyyteen ei pidä vaipua, kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa jatkaa.

Hän kertoo, että Siuntio on muuttovoittoinen kunta, jonka väkiluku on kasvanut mukavasti.

–Koronakin tässä varmaan näkyy siten, että ihmiset haluavat asua väljemmin ja lähellä luontoa. Kiinteistökauppa on sujunut aiempaa paremmin jo parina vuonna. Yksityistenkin maille on kaavoitettu rakennusoikeutta.

Kuntakeskusta on tarkoitus kasvattaa juna-aseman ympärille eli helppojen liikenneyhteyksien tuntumaan.

–Siuntio on vahvasti pendelöintikunta niin Lohjan kuin pääkaupunkiseudunkin suuntaan. Kantatie 51 ja rantaradan kunto ja palvelutaso, kuten junien määrä ovatkin meille tärkeitä asioita. Kun Hanko–Hyvinkään rata sähköistyy, meille syntyy sähköjunalla matkustusmahdollisuus Hankoon asti. Se lisää junien vuorotarjontaa. Yhteyksissä on ollut haasteita, kun Y-juna lopetettiin vuonna 2015. VR:n kanssa on käyty jatkuvasti keskustelua siitä, että kaukojunat pysähtyisivät Siuntiossa.

–Myös kantatie 51 nelikaistaistamissuunnittelu on käynnissä. Lähitulevaisuudessa Siuntion saavutettavuus onkin eri luokkaa kuin nyt.

Siuntiosta löytyy valtakunnallisestikin arvokkaita kulttuurimaisemia. Myös virkistysalueita kehitetään.

Kantatie 51 ja Siuntiontien risteykseen on suunnitteilla myös työpaikkoja. Kaavoitus on käynnissä. Kuntakeskukseen taas on valmistunut sivistyskampus ja suunnitteilla on uusi sote-keskus, jonka yhteyteen tulisi myös palveluasumista.

–Palvelut pyritään pitämään hyvinä. Kaavoitukseen panostetaan, jotta meillä on monipuolista tonttitarjontaa niin asumista kuin yrittämistäkin varten, Isotupa tiivistää.

Siuntiolle kuuluu hyvää myös taloudellisesti, sillä ylijäämäisiä vuosia on ollut peräkkäin jo kolme ja kumulatiivista ylijäämää on noin viisi miljoonaa.

–Tämä antaa mahdollisuuksia kehittää kuntaa. Tuloveroprosenttiakin laskettiin viime vuonna.

Siuntiosta löytyvä Pickala Golf on yksi Pohjoismaiden suurimmista golfkeskuksista.

Turvallinen kunta kulttuurimaisemassa

Isotupa näkee hyvien kulkuyhteyksien lisäksi useita muitakin hyviä puolia, jotka voisivat houkutella uusia asukkaita Siuntioon.

–Poliisin tilastojen mukaan Siuntio on erittäin turvallinen paikka, kun verrataan muuta Länsi-Uuttamaata ja koko Uuttamaatakin. Turvallisuus houkuttelee lapsiperheitä.

–Meille on myös valmistumassa uusi, sisäilmaturvallinen kampus, johon tulevat kaikki koulumme, kirjasto, perhekeskus ja nuorisopajat. Kampukselle tulee myös iltakäyttöä. Meillä on nyt myös erityisesti kulttuurille tarjottavia tiloja liikuntahallin ja Fennia Arenan valmisttua vähän aikaa sitten. Myös liikuntatilatarjontaa on hyvin.

Uusi Sivistyskampus Siuntion sydän.

Isotupa muistuttaa, että Siuntiosta löytyvä Pickala Golf on yksi Pohjoismaiden suurimmista golfkeskuksista. Störsvikin ja Kopparnäsin virkistysalueita kehitetään, ja urheilutoiminta on aktiivista. Siuntiosta löytyy aktiivisia toimijoita monenlaiseen tekemiseen. Yhteisvoimin alueen kuntien ja Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n kanssa tehdään töitä esimerkiksi Siuntionjoen kunnostamiseksi.

–Toinen merkittävä, yhteisöllinen ponnistus on tekonurmikenttä, jonka aktiiviset kuntalaiset ovat hankkineet kunnan avustuksella.

Isotupa muistuttaa, että hevosharrastuskin on voimissaan Siuntiossa.

–Hevosharrastajia on täällä paljon. Vuoden siuntiolaiseksikin on valittu hevonen. Se palkittiin porkkanalla, hyvin näytti maistuvan, Isotupa toteaa.

Siuntiossa hyvät asiat säilyvät.

–Siuntiossa on valtakunnallisesti arvokkaita kulttuurimaisemia enemmän kuin kunnissa keskimäärin. Vaikka kuntakeskus kehittyy, ympäröivä luonto ja maisemat eivät tule juuri muuttumaan. Siuntiossa on historian havinaa ja kartanoitakin. Ruotsi-Suomen asioita on johdettu aikoinaan täältä, Suitian kartanosta.

SMS