Sjundbyn jäätelö on vuonna 2012 syntynyt, Purnuksen tilan huvilassa toimiva pieni artesaanijäätelötehdas, jossa tuotetaan aitoa kotimaista jäätelöä käsityönä. Jäätelö syntyy puhtaista kotimaisista raaka-aineista, se on aina lisäaineetonta ja laktoositonta. Maku on peräisin aidoista lähialueen marjoista ja hedelmistä. Sjundbyn jäätelön takana ovat yrittäjät Susanne Ekström ja hänen miehensä Jani Leino, ja jäätelö tuotetaan heidän kotitilallaan Siuntion Purnuksessa.

Vaikka alun perin jäätelöä oli tarkoitus valmistaa vain kesäkahvilaan, syntyi uskollinen asiakaskunta niin nopeasti, että jäätelökoneet täytyi vaihtaa isompiin. Jäätelöt saavat makunsa aidoista marjoista, ja valikoimasta löytyy mustaherukka, mansikka, mustikka, puolukka, karviainen ja raparperi. Jokaiselle maulle on oma ystävänsä, mutta suosituin maku on mansikka.

-Mansikka on monelle sellainen tuttu ja turvallinen, jos ei ole ennen maistanut, Susanne kertoo.

Marjat jäätelöihin tulevat myös Siuntiosta ja lähialueilta. Raaka-aineiden korkea laatu, lähituotanto ja itse tekeminen ovat Sjundbyn jäätelön valttikortteja, ja paikallisesti mainetta ja suosiota niittänyttä Sjundbyn jäätelöä saakin nyt useilta jäälleenmyyjiltä Länsi-Uudenmaan alueella.

Jäätelöstä syntyi heti jymymenestys

Susanne Ekström on miehensä Jani Leinon kanssa kokeneita yrittäjiä, sillä heillä on ollut SE-action ohjelmapalveluyritys jo vuodesta 1998 alkaen. He keskittyvät palvelutarjonnassaan erilaisiin ohjelmapalveluihin kuten kokousten ja juhlien järjestämiseen, sekä erilaisten melontaretkien järjestämiseen ja mökkien sekä melontavarusteiden vuokraukseen. Yritys järjestää myös opastettuja kierroksia Sjunbyn linnassa. Sjunbyn linnaan avatusta kesäkahvilasta Sjundbyn jäätelökin sai alkunsa.

-Me järjestettiin sellaisia melontaretkiä, ja sitä varten avattiin kesäkahvila jotta melojilla olisi paikka, jossa pysähtyä. En oikein löytänyt sopivaa jäätelöä tarjottavaksi kahvilassa, ja siitä lähtikin ajatus tehdä jäätelö itse, Susanne kertoo.

Alkuun jäätelön tekemistä varten ostettiin pieni jäätelökone, ja pian kesätyöntekijät soittivatkin Susannelle, että jäätelö on loppu. Susanne ei meinannut aluksi uskoa, koska eihän melojiakaan ollut niin paljon, mutta erinomaisen jäätelön perässä tulleita kävijöitä oli nopeasti alkanut tulemaan autolla myös Espoon ja Helsingin suunnalta. Alusta alkaen kesäkahvilassa tehtiin myös jäätelön vohvelit itse.

Jäätelö menestyi kesäkahvilassa niin hyvin, että yhteistyötä alettiin pian tekemään Fiskarsin ruukin kanssa, josta tuli myös Sjundbyn jäätelön ensimmäinen jälleenmyyjä. Menekkiä oli alkuun enemmän kuin ehdittiin valmistaa, ja pian piti vaihtaa isompiin jäätelökoneisiin. Nyt jäätelökoneita on jo kolme, ja jäätelöä pystyy periaatteessa tällä hetkellä valmistamaan jopa 100 litraa päivässä, mutta yleensä pariskunta valmistaa muutamia kymmeniä litroja, jotta tuotanto ja aikataulut pysyvät hallussa. Jäätelön jälleenmyyjiäkin on jo yli kymmenkunta. Esimerkiksi Pickalan ABC:ltä saa Sjundbyn jäätelöä vuoden ympäri. Kuljetukset pariskunta hoitaa myös itse kokonaan. Kesäisin jäätelön valmistuksessa on apukäsiä kesätyöntekijöistä, mutta muuten pariskunta hoitaa valmistuksen, pakkauksen, kuljetuksen ja myynnin omin voimin.

Sana Sjundbyn erinomaisesta käsintehdystä jäätelöstä levisi puskaradion kautta.

-Ei voi kyllä sanoa, että oltaisiin mitenkään mainostettu tätä, Jäätelön valmistuksesta vastaava Jani Leino kertoo.

-Lähinnä tämän meidän oman matkailuyrityksen verkoston mukana tämä jäätelö on saanut näkyvyyttä, Susanne lisää.

Tyytyväiset asiakkaat ovat omalta osaltaan toimineet Sjundbyn jäätelön markkinointikanavana. Hyvälle, itse laadukkaista raaka-aineista tehdylle tuotteelle löytyy oma uskollinen asiakaskuntansa, joiden suosittelut kiirivät myös uusien asiakkaiden korviin. Sjundbyn jäätelön jälleenmyyntipisteet löytyvät kotisivuilta osoitteesta www.sjundbyn.fi.

Hyvä asiakaspalaute sekä uusien jälleenmyyjien saaminen on ollut todella palkitsevaa.

-Ja tietysti se, kun pääsee maistamaan tuoretta jäätelöä suoraan koneesta, Jani lisää.

Kysyntää riittää, ja tulevaisuudessa olisikin suunnitelmissa mahdollisesti laajentua Varsinais-Suomeen päin. Tuotanto on kuitenkin tarkoitus pitää edelleen Purnuksen tilalla. Samantyyppisiä jäätelön pientuottajia ei Uudellamaalla ja Suomessa ole paljon. Monet, esimerkiksi Kolmen Kaverin Jäätelö on lähtenyt laajentumaan suunnitelmallisesti ja aloittanut heti isommilla panoksilla. Sjundbyn jäätelön erinomaisuus piilee kuitenkin siinä, että se on nimenomaa lähellä tuotettua ja käsintehtyä.

Lähellä tuotettua kesäherkkua

Kotimaan matkailun suosion kasvu korona-aikaan näkyi myös Sjundbyn jäätelön myynnissä, sillä silloin jäätelöä myytiin ennätykselliset määrät aikaisempiin vuosiin verrattuna. Yksityishenkilöt matkustelivat enemmän, ja jäätelö meni kuin kuumille kiville. Kesät ovat ehdottomasti sesongin kohokohta, jolloin yrittäjäpariskunta ei paljoa ehdi lomailemaan. Kesäkahvila, jäätelön tuotanto sekä SE-actionin järjestämät ohjelmapalvelut ja melontaretket pitävät pariskunnan kiireisenä.

Lähituotettu jäätelö nauttii suurta suosiota kesäkaudella, eikä ihme. Onhan jäätelö yksi suosituimmista herkuista lämpimänä vuodenaikana. Lähellä tuotetulla jäätelöillä on myös etu, joka erottaa ne suurten jäätelövalmistajien tuotteista – aitous, laatu ja eettisyys. Lähituotettu jäätelö tehdään pienissä erissä, käsityönä, taidolla ja rakkaudella. Sen valmistuksessa käytetään paikallisesti hankittuja raaka-aineita, joka takaa tuoreuden ja korkean laadun. Kesäkauden tuoreet marjat paikallisilta tuottajilta ja itse kerättyinä tekevät Sjundbyn jäätelöstä paitsi herkullista, myös eettisemmin tuotettua. Ostamalla lähellä tuotettua voi tukea paikallisia yrittäjiä ja vähentää muun muassa kuljetusten aiheuttamia ympäristöhaittoja. Lisäksi, koska lähituotettu jäätelö ei sisällä tarpeettomia lisäaineita, se on myös terveellisempi vaihtoehto.

Tänäkin kesänä kaikki jäätelön ystävät pääsevät nauttimaan auringon lisäksi paikallisen jäätelövalmistajan herkullisista käsintehdyistä artesaanijäätelöistä. Aitojen makujen valikoimasta löytyy jokaiselle herkkusuulle sopiva vaihtoehto lämpimien kesäpäivien hemmotteluhetkiin tai vaikka kesäjuhlien jälkiruokapöytään!