Motocrossin Suomen mestaruussarjassa ajetaan tällä kaudella kuusi osakilpailua. Ensimmäinen osakilpailu ajettiin Karkkilan Mansikin radalla. Lauantaina SM-pisteistä ajoivat MXD- ja MXC/A-luokkien kilpailijat. Veteraaniluokissa kilpailtiin puolestaan Suomen Cupissa.

MXD-luokan historian ensimmäisiä SM-pisteitä lähti tavoittelemaan 16 kilpailijaa. Heti aika-ajossa koettiin pienoinen yllätys kun Melissa Mäntylä pyyhki rataa viime kauden Cup-mitalisteilla ja täräytti ratakierrokselle peräti 3,5 sekunnin pohjat. Ensimmäisessä erässä Mäntylä kuitenkin osoitti, että yksi nopea ratakierros ei syntynyt tuurilla. Kun hän nousi kärkeen toisella kierroksella, ei voittajasta ollut sen jälkeen epäselvyyttä. Mäntylä voitti erän reilun puolen minuutin marginaalilla ennen Noora Uroa ja viime kauden cup-mestaria Ria Virtasta.

Myös toinen erä oli lähdöstä maaliin Mäntylän täydellistä dominointia. Voitto kirjattiin KTM-kuljettajalle vielä reilummalla erolla kuin ensimmäisessä erässä, joten SM-sarjan avaus meni Mäntylälle täysin SM-pistein. Uro piti erän kakkospaikan maaliin asti, vaikka Virtanen nousikin lopussa vajaan neljän sekunnin päähän sijoittuen kolmanneksi. Päivän yhteispisteissä Uro oli siis Mäntylän jälkeen toinen ja Virtanen kolmas.

–Aika-ajossa minulla oli teknisiä ongelmia ja jouduin keskeyttämään sen, mutta minulla on hyvä tiimi, joka sai pyörän kuntoon. Ensimmäisessä erässä valitsin starttipaikan hiukan liian ulkoa ja kaaduinkin vielä ensimmäisellä kierroksella, mutta pääsin kuitenkin kärkeen aivan omalla ajollani. Toinen erä olikin sitten paljon helpompi, Mäntylä selvitti.

MXC/A-luokassa SM-pistejahtiin starttasi 20 kilpailijaa. Viisi ensimmäistä kierrosta ajettiin järjestyksessä Jan Köiv, Viktor Leppälä ja Eemil Pesonen. Kuudennella kierroksella Pesonen ohitti Leppälän ja nousi toiseksi. Kahdeksannella kierroksella oli Köivin vuoro taipua Pesosen vauhdissa. Pesonen ajoi lopulta erän voittoon reilut kymmenen sekuntia toiseksi sijoittunutta Köiviä nopeampana. Kolmantena maaliin ehti Leppälä.

Toisessa erässä Köiv vei joukkoa kolme kierrosta, kunnes Pesonen tuli takaa ja puristi ohi. Köiv ei kuitenkaan antanut periksi, vaan kyttäsi aivan Pesosen tuntumassa mahdollista ohituspaikkaa. Jahti jatkui maaliin saakka, mutta Pesonen ei virheeseen sortunut, vaan ajoi jälleen erävoittoon. Köiv ajoi maaliin reilun sekunnin Pesoselle jääneenä. Kolmantena ruutulipulla oli Rene Nyman. Yhteispisteissä Pesonen ja Köiv olivat kaksi ensimmäistä, kolmantena podiumille nousi ensimmäisessä erässä viidenneksi sijoittunut Nyman.

–Toinen erä oli vaikeampi. Meinasin kaatua aika monta kertaa. Tämä oli kyllä sarjaan paras mahdollinen alku, Pesonen iloitsi.


Melissa Mäntylä otti Karkkilasta MXD-luokan parhaat SM-pisteet. (Kuva: Jani Hovi)

Veteraanit vauhdissa

MXV55-luokassa starttipuomille asettui 14 kilpailijaa. Pasi Virtanen osoitti jo aika-ajossa, että hän on vaikea voitettava. Ensimmäinen erä kirjattiinkin selkeästi Virtaselle. Toiseksi parhaasta vauhdista
vastasi Juha Koirikivi ja kolmanneksi kiireisin oli Sakari Hyväri. Toinen erä sujui ensimmäisen malliin. Maaliin tultiin samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessäkin. Näin myös podiumille
noustiin järjestyksessä Virtanen, Koirikivi ja Hyväri.

MXV45-luokan Suomen Cupissa oli 25 osallistujaa. Avauserässä parhaasta vauhdista vastasi Alexander Wiik. Hän sai Jarno Mattilasta alussa tiukan vastuksen, mutta Mattilan vauhti ei aivan riittänyt vastaamaan Wiikin menoon. Mattila oli erän toinen ja Lari Lehtiö kolmas. Toinen erä ei kärkikolmikon järjestystä muuttanut. Wiik ajoi voittoon hieman helpommin kuin ensimmäisessä erässä ja Mattila oli selkeästi toinen ennen Lehtiötä. Järjestys oli luonnollisesti sama myös päivän yhteispisteissä.

MXV35-luokassa kisaan lähti 22 kilpailijaa. Ensimmäisessä erässä Kimmo Laakso ei aivan onnistunut lähdössä, mutta nousi kohti kärkipaikkaa kierros kierrokselta. Kuudennella kierroksella hän ohitti kärjessä olleen Janne Metsämäen ja ajoi erän voittoon. Metsämäki oli erän kakkonen ja kolmanneksi ajoi Matti Korkeamäki. Toisessa erässä Laakso onnistui myös lähdössä ja otti kärkipaikan jo erän alkuvaiheessa. Erän voitto takasi Laaksolle ykkössijan myös yhteispisteissä. Kun Metsämäki oli jälleen erän toinen ja Korkeamäki kolmas, oli tämä myös päivän yhteistulos.


Eemil Pesonen voitti MXC/A-luokan molemmat kisaerät Karkkilassa. (Kuva: Jani Hovi)

Haavistolle parhaat SM-pisteet

SML AMOQ SM-motocrossin toinen kilpailupäivä Karkkilassa piti sisällään kolmen eri luokan SM-erät. MX125 luokan voitti Aaro Menna. MX2-luokka kirjattiin Sampo Rainiolle ja MX1-luokkaa hallitsi Jere Haavisto.

MX125-luokan ensimmäisessä erässä kärkipaikasta kisasivat Rainio ja Menna. Rainiolta rikkoutui kuitenkin pyörä jo kisan alussa, joten Mennalla oli helppo työ ajaa erävoittoon. Erän kakkoseksi sijoittui Eero Peippo. Kolmossijasta käytiin tiukkaa kisaa neljän kuljettajan voimin aina ruutulipulle saakka. Kolmossijan kuittasi lopulta Viljami Kyllönen vajaan puolen sekunnin erolla ennen Arttu Sahlstenia, jolle puolestaan sekunnin hävisi viidenneksi sijoittunut Santeri Oinonen.

Toiseen erään Rainion pyörä oli saatu kuntoon ja Rainio kiittikin mekaanikkojaan ajamalla selkeään erävoittoon. Rainio johti alkukiihdytystä lukuun ottamatta koko erän. Menna ajoi maaliin
toisena ja se riitti päivän yhteistuloksissa voittoon. Erän kolmas oli Peippo ja se oikeutti yhteistuloksissa päivän kakkoseksi. Erän neljänneksi ja yhteistulosten kolmanneksi sijoittui Kyllönen.


Jere Haavisto voitti molemmat MX1-luokan SM-erät Karkkilassa. (Kuva: Jani Hovi)

Rainio voitti MX2-luokan

MX2-luokassa ensimmäisen erän parhaiten Kimi Koskinen ja kahdessa luokassa päivän aikana urakoinut Sampo Rainio. Rainio johti neljä kierrosta, kunnes Koskinen puristi ohi, alkoi tehdä eroa Rainioon ja ajoi voittoon, Rainion joutuessa tyytymään kakkossijaan. Paremmin enduropoluilta tutun Roni Kytösen startti ei onnistunut, mutta siitä käynnistyi hurja takaa-ajo, jonka aikana Kytönen nousi lopulta erän kolmanneksi. Tiukan kisan Kytösen kanssa käynyt Mauno Nieminen oli neljäs ja Miro Varjonen viides.

Toisessa erässä mentiin Rainion johdolla pari kierrosta, kunnes kärkeen nousi Koskinen. Koskisen kisa ei kuitenkaan pitkään jatkunut, sillä tekniikka jätti miehen radan varteen. Näin Rainio sai johtopaikkansa takaisin ja piti sen maaliin saakka. Tämä tiesi Rainiolle myös päivän voittoa. Kytönen ei tälläkään kertaa ottanut mitään huippustarttia, mutta nousi kierros kierrokselta kohti kärkeä ja päätyi maaliin toisena. Kytönen oli myös kokonaiskisan kakkonen. Erän kolmanneksi sijoittui Nieminen ja se toi hänelle myös päivän podiumin kolmospaikan.

–Voitto tuli, mutta Kimiltä hajosi toisessa erässä pyörä, enkä tiedä olisinko pystynyt vastaamaan hänen vauhtiinsa, Rainio antoi tunnustusta kilpakumppanilleen.

Haavisto hallitsi MX1-luokkaa

MX1-luokan aika-ajossa Jere Haavisto ajoi selkeästi nopeimman ajan ja otti näin myös ennakkosuosikin viitan harteilleen. Tuo viitta ei Haaviston harteita painanut, vaan KTM-kuljettaja johti ensimmäistä erää startista maaliin. Juuso Matikaisen startti ei onnistunut, mutta vauhti oli kohdallaan. Matikainen ohitti kilpakumppanin toisensa jälkeen ja ajoi ruutulipulle toisena. Kolmossijan vei Viroon Andero Lusbo. Neljänneksi ajoi enduron kolminkertainen maailmanmestari Eero Remes ja viides oli erän alussa muutaman kierroksen toisena ajanut PekkaNissinen.

Toisen erän startin hoiti nimiinsä Juuso Matikainen saaden peräänsä Jere Haaviston. Haavisto ei pitkään kakkospaikalla viihtynyt, vaan nousi kärkeen ja kaasutti muilta karkuun. Myös Lusbo ohitti Matikaisen, joka jatkoi kisaa kolmospaikalla. Remes ajoi neljäntenä ja viidentenä maaliin ehti paluun motocrossiin tehnyt Tommi Mäkinen. Päivän kolme parasta nousivat podiumille järjestyksessä Haavisto, Lusbo ja Matikainen.

–Sain molemmissa erissä hyvän lähdön ja pääsin nopeasti kärkeen. Sain ajettua hyvän ajon ja oli hyvä viikonloppu. Tästä on hyvä jatkaa, myhäili Haavisto.

SML AMOQ SM Motocrossin seuraava osakilpailu ajetaan 18.6.–19.6. Siilinjärvellä.

Teksti: SML AMOQ SM-Motocross tiedotus / Kari Salminen