Pitkät perinteet omaava tanssilava on viime vuosina laajentanut toimintaansa monipuoliseksi viihdekeskukseksi. Keskiviikkoisten iltapäivätanssien ja perjantaisten iltatanssien lisäksi on myös rock-, pop- ja muita erikoisiltoja, matineoita ja teatteriesityksiä. Huippusuosittu Badding-musiikkinäytelmä vuonna 2017 ja Oi, jospa kerran… -musiikkinäytelmä vuonna 2019 olivat osoituksia siitä, että Esakallio sopii suurillekin esityksille.

Herra Satumaa ja laulava taksikuski

Viime vuonna Suomen kansan rakastaman tangomestarin Unto Monosen syntymästä tuli kuluneeksi 90 vuotta. Tämän juhlistamiseksi Esakalliolla esitetään musiikkinäytelmä Herra Satumaa ja laulava taksikuski. Unto Monosena liikkuu ja käy pyydyksiin maisteri Simo Frangén. Hänen taistelijaparinansa huseeraa taksinkuljettajana näyttelijä Arttu Kapulainen. Naisvoimaa uhkuvat Monosta magneetteina puoleensa vetävät laulajat, Suvi Karjula ja Reeta Saranpää. Tangokuningas Jarno Kokko takaa tangon taian. Ilmari Myllynen nähdään M. A. Nummisena. Näytelmän käsikirjoittaa ja ohjaa Monos elämäkerturi Heikki Metsämäki. Musiikin sovittaa ja soittaa taidokkaasti Kari Vehkaluoto bändeineen. Bändiin kuuluvat ”Vehkiksen” lisäksi Anna-Liisa Väkeväinen, Juha Lanu ja Mikko Kaakkuriniemi.

Monista kesäisistä teattereista poiketen Esakalliolla teatterielämys ei ole säästä kiinni. Eivät haittaa tuulet eivätkä helteet – ei edes kylmyys. Katto pitää ja kesän säistä riippuen katsomo saadaan joko lämmitettyä tai jäähdytettyä. Suomen suurimpiin tanssipaikkoihin lukeutuvalla lavalla turvavälien järjestäminen on tarvittaessa mahdollista. Asfaltoitu tie ovelle asti ja sisälle johtava ramppi mahdollistavat helpon kulkemisen myös apuvälineiden avulla. Tanssisali ja ravintola ovat yhdessä tasossa ja wc-tiloissa on huomioitu inva-asiakkaat. Liput: Esakallio.

Erikoisillat

Luvassa on myös erikoisiltoja: 7.7. Olavi Uusivirta ja Aukusti Koivisto, 14.7. Arttu Wiskari ja Kari Luoto Bänd, 15.7. Irina ja Jore Marjaranta, 21.7. Teflon Brothers ja Aste, 7.8. 60-luvun ilta: Pekka Tiilikainen & Beatmakers, Toni Rossi & Sinitaivas sekä The Sleepwalkkers & Jani Forsman, 28.8. CMX ja 18.9. Herra Ylppö ja Tiisu.

Esakalliolla esitetään kesällä musiikkinäytelmä Unto Monosesta. (Kuva: Tanja Pohjaranta)