Vuoden liikuntateko -palkinto Lähiliikuttajille.

Nummelassa sijaitsevaan Menestyjien puistoon istutetaan tänä syksynä vain yksi puu. Vihdin kunnanhallitus päätti, että istutettavalla puulla kunnioitetaan sotaveteraani Hannes Tuovista. Vuoden liikuntateko 2021 -palkinnon saa Lähiliikuttajat, jotka liikuttavat kuntalaisia vapaaehtoistyönä.

Tuovinen, 98, palveli rintamalla syksystä 1942 vuoden 1944 marraskuuhun konekivääriampujana Rukajärven alueella. Hän kannustaa rauhanomaisuuteen ja on vieraillut kouluissa puhumassa sodasta sekä kertonut nuorille omista kokemuksistaan rintamalla. Tuovinen on tehnyt Vihtiä tunnetuksi myös esiintymällä lukuisissa tilaisuuksissa sekä laajasti mediassa ja vedonnut näissä yhteyksissä rauhan puolesta.

–Vuonna 2019 perustettu Menestyjien puisto on tarkoitettu vihtiläisille kiitokseksi, muistoksi ja kannustukseksi. Haluamme Vihdissä osoittaa Hannes Tuoviselle kiitoksemme ja kunnioituksemme kaikesta siitä arvokkaasta työstä, jota hän on tehnyt niin isänmaamme Suomen, kuin sen kansalaisten ja kaikkien vihtiläisten hyväksi. Siksi puu Menestyjien puistoon istutetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti vain hänelle. Samalla osoitamme kunnioituksemme kaikille sodassa palvelleille veteraaneille, kertoo kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Ehdotuksia puiden saajiksi kerättiin kuntalaisilta 5.8.–28.8. ja niitä saatiin yhteensä 57 kappaletta. Tunnustuksen saajaksi sai ehdottaa yksittäistä henkilöä tai esimerkiksi joukkuelajeissa joukkuetta. Elinvoimalautakunta teki ehdotuksen puiden saajista kuntalaisten vastausten pohjalta, ja kunnanhallitus päätti valinnoista 19.9.

Vuoden 2021 liikuntateko -palkinnon saaja on Lähiliikuttajat. Päätöksen valinnasta teki kunnanhallitus. Lähiliikuttajat ovat vertaisohjaajia, jotka tukevat omalla työllään kuntalaisten hyvinvointia. Lähiliikuttajien ryhmiin voi ilmoittautua kuka tahansa kuntalainen, ja toimintaa on sekä työikäisille, senioreille että erityisryhmäläisille. Tällä hetkellä tarjontaa on Nummelassa, kirkonkylällä, Ojakkalassa sekä Selissä. Lähiliikuttajat liikuttavat yhteensä noin 130 henkilöä.

Hannes Tuovisen puu on pilarimänty

Hannes Tuovinen saa pilarimännyn (Pinus sylvestris Fastigiata). Tuovinen on asenteellaan ja toiminnallaan osoittanut samankaltaista poikkeuksellista voimaa, sitkeyttä ja optimistista asennetta, kuin hänen puukseen valikoitu pilarimänty. Pilarimänty on kaunis, metsämännyn pilarimainen muoto. Oksat ovat rungonmyötäiset, lähes pystyt. Pilarimänty kasvaa aurinkoisella paikalla hiekkapitoisessa ja niukkaravinteisessa maassa.

Mikä on Menestyjien puisto?

Pajuniityn puistoalueella Etelä-Nummelassa sijaitseva Menestyjien puisto on osa Vihdin kunnan muistamiskäytäntöä. Uusia puita istutetaan puistoon säännöllisesti. Kunnialaatta jokaisen puun kohdalla kertoo kyseisen menestyjän nimen ja taiteen- tai urheilulajin. Muistettava taho on voinut asua tai muutoin vaikuttaa Vihdissä ja on tuonut paikkakunnalle suurta valtakunnallista tai kansainvälistä julkisuutta. Puulajien valinnoissa on pyritty kuvastamaan palkittuja henkilöitä.

Menestyjien puistoon tähän mennessä puun ovat saaneet:

2022: Hannes Tuovinen, sotaveteraani, puulaji pilarimänty
2021: Aleksi Kaunisvesi, musiikki, puulaji purppuratuomi
2021: Jani Lakanen, suunnistus, puulaji sokerivaahtera
2021: Janne Korpi, lumilautailu ja raviurheilu, puulaji isoriippasalava ’Lasipalatsi’
2020: Leena Jokitalo, voimanosto, puulaji punatammi
2020: Anssi Kela, musiikki, koristeomenapuu
2020: Pekka Korpi, raviurheilu, puulaji hevoskastanja
2020: Teodor Koskenniemi, yleisurheilu, puulaji siperianpihta
2020: Esa Sievinen, uintivalmennus, puulaji tervaleppä
2020: Jani Sievinen, uinti, puulaji hopeasalava
2019: Janne Hirsimäki ja Teemu Nissinen, frisbeegolf, puulaji ruotsinpihlaja
2019: Pilvi Huhta, musiikki, puulaji vaahtera
2019: Hannu Manninen, yhdistetty, puulaji mänty
2019: Henri Marttinen, golf, puulaji serbiankuusi
2019: Joanna Remes, Vilja Veikkolainen ja Vanessa Sohlberg, cheerleading, puulaji kirsikkapuu
2019: Riina Saksa, painonnosto, puulaji pylväskataja
2019: Markus Selin, elokuva, puulaji tammi
2019: Eeli Tolvanen, jääkiekko, puulaji pylväshaapa

Vihdin kunta