SSO täyttää 120 vuotta ja tämä vuosi 2023 tulee olemaan täynnä tapahtumia ja uuden strategian toteuttamista

Osuustoiminnan hyöty palautuu aina kotiseudulle, kun investoinnit tuovat elinvoimaa ja lisäävät vetovoimaa. Lisäksi SSO:n asiakasomistajat saivat edullisten hintojen päälle Bonuksen, maksutapaedun ja ylijäämänpalautuksen muodossa rahallista hyötyä vuonna 2022 jopa 14,7 miljoonaa euroa.

kertoo SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér

SSO tukee vuosittain myös suoraan paikallisia toimijoita, vuonna 2022 nuorten hyvinvointia yli 150 000 eurolla. Tosin vuosi 2022 oli poikkeuksellinen ja apua lahjoitettiin myös Ukrainan katastrofirahastoon. Suoran tuen lisäksi SSO mahdollisti asiakkaille lahjoittamisen pullonpalautuksen myötä, joiden ansiosta Ukrainaan kohdistui yli 70 000 euron tukisumma.

Uusi strategia korostaa paikallisuutta, inhimillisyyttä sekä kehityshakuisuutta

Yhdessä asiakkaiden, hallinnon ja henkilöstön kanssa vuonna 2022 uudistettu strategia elää vahvasti ajassa ja ottaa huomioon ympäröivän maailman muutokset sekä asiakkaiden kulutustottumusten muutokset.

SSO:lla on tukevasti jalat kotiseudulla, olemmehan olleet täällä jo 120-vuotta. Meille on tärkeää kulkea mukana asiakasomistajan parhaana arjen apurina. Muutosrytmin nopeutuessa myös 120-vuotiaan on oltava ketterä. Tärkeintä kuitenkin on ymmärrys ihmisistä, niin henkilökunnan kuin asiakkaiden, sillä onhan meillä vuosittain miljoonia kohtaamisia ja henkilökuntamme luo kaupankäyntiin fiiliksen, jolla tulokset syntyvät.

Jatkamme vahvasti pari vuotta sitten aloittamamme kulttuurimuutosmatkaamme, jonka tavoitteena on ollut tuoda koko henkilökunta mukaan ideoimaan uusia niin asiakaspalvelua kuin työn mielekkyyttä parantavia arjen tekoja. Onkin ollut ilo huomata, että tekemisellämme on ollut merkitystä, sillä viime vuonna työtyytyväisyys nousi ennätyksellisen korkealle tasolle. Iso kiitos henkilökunnalle, joka tekee joka päivä tärkeää työtä suomalaisen ruokahuollon eteen

Tulos koheni virkistyneen matkailun sekä ravintolakaupan myötä

SSO-konsernin vuoden 2022 tulos ennen veroja oli 11,0 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 investoinnit, sisälsivät mm. kauppojen uudistuksia mutta myös panostuksia uusiin palveluihin.

Vuosi 2022 oli myynnillisesti hyvä, mutta tuloksellisuuden eteen teimme melkoisesti työtä. Oli ilo huomata, miten ihmiset vihdoin lähtivät liikenteeseen. Kotimaan matkailu sekä ravintolakauppaan liittyvät toiminnot virkistyivät koronavuotta edeltäville ja jopa paremmille tasoille. Inflaatio siivitti ruokakaupan myyntiä, mutta tuloksellisuutta haastoivat merkittävästi kasvaneet kiinteät kulut. Marketkaupassa tuotteiden ostohintoja ei viety täysimääräisenä niiden myyntihintoihin, joka näkyi laskevana tuloksena. Marketkaupan kasvu pysyi markkinaa edellä – kiitos asiakkaiden, jotka luottivat joka päivä edulliseen hintatasoomme. SSO:ssa keskimääräisestä 30 euron ostoskorista jäi meille strategiamme mukaisesti erittäin maltillinen osuus – keskimäärin vain 2,1 prosenttia eli noin 0,62 euroa.

Finer jatkaa


Vastuullisuus tekemisen keskiössä

SSO on viimeisen viiden vuoden aikana investoinut energiatehokkuuteen yli 15 miljoonaa euroa. Kiinteistöjen lämpötiloja on SSO:ssa optimoitu jo vuosikymmenen ajan fiksun energiankäytön vuoksi. SSO:n toimipaikoissa on vähennetty valaistusta ja kiinteistöjen ilmanvaihtokoneiden ilmamääriä voidaan ohjata minimiin valtakunnallisten sähkön huippukulutuspiikkien ajaksi.

Nämä säästötoimet ovat käytännössä tarkoittaneet 40-70 % säästöjä eri osa-alueiden energiakulutuksessa liittyen kylmäkoneisiin, valaistukseen sekä lämmitykseen.

120-vuotta oman seudun onneksi

120-vuotiasta osuuskauppaa juhlitaan koko vuosi yhdessä asiakkaiden kanssa. Luvassa on paljon etuja ja tekoja kotiseudun ihmisten hyväksi: Alkuvuoden aikana kaikkiin ruokakauppoihin asennetaan sydäniskurit, joille toivomme vähäistä käyttöä, mutta ajatus on tärkein – ne voivat pelastaa ihmishenkiä. Kannustajat -ohjelma on myös parhaillaan käynnissä. Ohjelman kautta paikalliset toimijat voivat hakea tukea toimintaansa ja päästä toteuttamaan pieniä hyviä tekoja omissa yhteisöissään. Vuoden aikana jaetaan 60 000 euron tukipotti asiakasomistajien antamien äänien perusteella.

asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Anu Karppinen
SSO:lle yhteistyö lähituottajien kanssa on tärkeätä, kertoo toimitusjohtaja Tapio Finér.