Lohjan virkistysuimala Neidonkeidas järjestää 20. toukokuuta, Vesisankarit-tapahtuman, joka käynnistyy kello 12.00. Tapahtuma tarjoaa monipuolista ja hauskaa tekemistä kolmen tunnin ajan ja onkin suunnattu kaikenikäisille vesitaidoista kiinnostuneille. Tapahtuma on kaikille avoin ilman erillistä ilmoittautumista.

Vesisankarit-hanke, joka on toiminut vuodesta 2015, kannustaa vesillä liikkumisen harjoitteluun niin uimahallitapahtumissa kuin Vesisankarit-kouluissa. Yli 350 Vesisankarit-tapahtumaa on järjestetty ympäri Suomen, ja tänä vuonna teemoina ovat pelastusliivihaaste sekä melonta ja luonnonvedet.

-Herättelemme lapsia harjoittelemaan vesillä liikkumisen osaamista jo pienestä pitäen. Vesisankarit-tapahtumat ovat loistava tilaisuus opetella vesitaitoja käytännössä, kertoo Vesisankarit-koordinaattori Paula Liljeström Koululiikuntaliitosta.

Vesisankarit-tapahtumia on järjestetty aiemmin Lohjalla useamman kerran, esimerkiksi viimeksi viime syksyllä syyslomaviikolla ja sitä ennen keväisin uimataitoviikolla ainakin kahtena edellisenä vuotena.

-Yhden kerran olemme järjestäneet myös arkena koululaistapahtuma, johon oppilaat ovat tulleet luokittain. Palaute on ollut positiivista, keväisin osallistujia on ollut selvästi vähemmän kuin viime syksynä, Lohjan Vesisankarit tapahtumavastaava Mari Levänen kertoo.

Tapahtuma tarjoaa monipuolisia tehtävärasteja, joilla voi kehittää vesitaitojaan. Osallistujat pääsevät muun muassa testaamaan ensiaputaitojaan ja kokeilemaan melontaa ilmatäytteisillä kanooteilla. Lisäksi luvassa on pelastusliivihaaste, joka herättelee niin aikuisia kuin lapsiakin huomaamaan, että vedessä liivien pukeminen on vaikeaa ja aikaa vievää. Haasteessa osallistujat joutuvat pukemaan liivit ylleen uintisyvyisessä vedessä, mikä korostaa liivien pukemisen tärkeyttä jo ennen vesille menoa.

Yhteistyö perheyritys Melomon kanssa mahdollistaa kaksi packraftia, eli ilmatäytteistä kanoottia, joilla voi kokeilla melontaa vuoden 2023 tapahtumissa. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat virkistysuimalan henkilökunta sekä Melan Vääntäjät ry.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purj

ehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Vesisankarit -hankkeen tavoitteena on lisätä tietoutta vesiturvallisuudesta sekä tarjota mahdollisuus vesi- ja pelastustaitojen harjoittelemiseen Vesisankarit-tapahtumissa ympäri Suomen. Lisätietoja on Vesisankarit -hankkeen verkkosivuilla.

Jos et esimerkiksi nyt pääse paikalle Neidonkeitaalle, niin ei huolta, sillä suunnitelmissa on järjestää vastaavia tapahtumia tulevaisuudessakin, esimerkiksi syyslomaviikolla 42. Tapahtuma sisältyy uintilipun hintaan eli erillistä maksua ei ole.

Kuva (c) Koulukuntaliitto