Tänään: 19.07.2024

Päätoimittaja

Suomalaiset hankkivat mökkien rakennus- ja remontointiprojekteihin yhä enemmän ammattilaisten palveluita

mökki, rakentaminen, saneeraus

Rakentamiseen ja remontointiin liittyy paljon suunnittelua, budjetointia ja päätösten tekemistä, minkä vuoksi itse remontointi voi olla helpompaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Viidennes suomalaisista aikoo lisätä ammattilaisilta hankittavien palvelujen käyttöä seuraavassa rakennus- tai remontointiprojektissaan. Tämä selviää Starkin toukokuussa 2022 teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksessa korostuu erityisesti mökin ja vapaa-ajan asunnon omistajien halukkuus käyttää ammattilaispalveluita. Heistä jopa 31 prosenttia kertoo suunnittelevansa ammattilaisilta hankittavien palvelujen lisäämistä.

– Korona-aikana suomalaiset innostuivat remontoimaan ja sisustamaan, mutta nyt rajoitusten jälkeen monet käyttävät mieluummin aikansa esimerkiksi matkustamiseen tai muihin harrastuksiin ja remontit halutaan jättää ammattilaisten hoidettaviksi. Jos lomaan ajoitettu remontti osoittautuukin ajateltua vaativammaksi ja loma muuttuu työleiriksi, niin se voi vähentää intoa tee-se-itse-projekteihin, toimitusjohtaja Harri Päiväniemi Stark Suomesta pohtii.

Mökin tai vapaa-ajan asuntojen omistajista 33 prosenttia aikoo käyttää ammattilaisten palveluita yhtä paljon kuin aiemminkin. Vain 11 prosenttia suomalaisista mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajista kertoo, etteivät he aio lisätä palveluiden hankkimista ammattilaisilta.

– Iso osa mökkien ja vapaa-ajan asuntojen remonteista on pintaremontteja tai pientä kunnostusta, joka ei vaadi erityisiä rakennus- tai remontointitaitoja. Ammattilaisia saatetaan myös hyödyntää vain isompiin remontteihin tai muutoksiin, Päiväniemi kertoo.

Erityisesti nuoret ja hyvätuloiset aikovat panostaa ammattilaisten palveluihin

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että erityisesti nuoret ikäluokat aikovat hyödyntää aiempaa enemmän ammattilaisten palveluja. 18–24-vuotiaista 29 prosenttia ja 25–34-vuotiaista 28 prosenttia vastaajista kertoo aikovansa käyttää enemmän ammattilaisten palveluja seuraavassa rakennus- tai remontointiprojektissaan.

– Halutaan ehkä kerralla kunnollista eli tulevalta projektilta toivotaan ennen kaikkea laadukasta jälkeä, Päiväniemi sanoo.

Ammattilaisten palveluiden hyödyntäminen korostuu myös hyvätuloisimpien vastaajien joukossa. Yli 100 000 euroa vuodessa tienaavista talouksista jopa 36 prosenttia aikoo lisätä ammattilaisilta hankittavien rakennus-, korjaus- tai remonttipalvelujen käyttöä seuraavassa projektissa.

– Jos rakennusbudjetti antaa myöten, ammattiapua voidaan hankkia jo suunnitteluvaiheessa. Erilaisiin rakennus- tai remontointitarpeisiin löytyy varmasti pätevä osaaja, sillä Suomessa rakennusalan ammattilaisilta löytyy paljon erikoisosaamista, Päiväniemi toteaa.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Cint Ab:n verkkopaneelissa toukokuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Stark Lohja

Osoite: Lehmijärventie 6, 08500 Lohja

Aukioloajat

Avoinna ⋅ Suljetaan 19.00

Puh.09 35410000