Tänään: 25.06.2024

Päätoimittaja

Suomeen ollaan suunnitelmien mukaan pystyttämässä akkuklusteria

Vaasassa viime keväänä akkumateriaalitehtaan aiesopimuksen julkistanut brittiläinen kemian teknologiayhtiö Johnson Matthey vetäytyy hankkeesta ja suunnittelee koko akkumateriaaliliiketoimintansa myyntiä. Yhtiö tiedotti asiasta torstaina.

Johnson Mattheyn oli tehtävä pikaisesti lopullinen päätös Vaasan tehtaan investoinnista. Laitoksen rakennustöiden oli tarkoitus alkaa jo tänä vuonna, ja laitoksen oli tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024. Laitoksen suunniteltu kapasiteetti oli 30 000 tonnia katodimateriaalia vuodessa akkujen osalta.

Tehdasinvestoinnin olisivat tehneet valtionyhtiö Suomen Malmijalostus ja Johnson Matthey. Suomen Malmijalostus on viime vuosina etsinyt kiivaasti ulkomaisia kumppaniyrityksiä akkumateriaalitehtaille, joita on suunniteltu muutamalle paikkakunnalle Suomeen, investointien houkuttelemiseksi alalle.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan vaasalaiset eivät saisi huolehtia liikaa siitä, että akkutehtaankumppaniksi luvannut britti Johnson Matthey päätti luopua akkuteollisuudesta kokonaan.

Useat yritykset käyvät juuri tällä hetkellä mietintää, olisiko Vaasa heille oikea paikka. He näyttävät pääsevän valmiiseen pöytään, sillä siellä on kaava ja luvat kunnossa. Jatkoaikaa tulee, ja varmasti tulee uusia sijoittajia, kertoi Lintilä Kauppalehdelle.

Lintilä keskustelee suuren eurooppalaisen teollisuusyrityksen johtajan kanssa. Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella tämä teollisuusyritys ei ole koskaan aiemmin nähnyt yhtä kuumaa teollisuuden alaa kuin akkuteollisuus on juuri nyt.

Sen lisäksi meiltä löytyvät ne mineraalit, joita akkuteollisuus tarvitsee, Lintilä  napauttaa.

Tämä ei ole Suomen sisäinen kilpailu. Sijoittajat katsovat ensin maata, ja vasta sitten mahdollisia sijainteja maan sisällä. Valkoinen talo lainasi kansallista akkustrategiaamme, ja kun Suomi on amerikkalaisten strategioissa mainittu, ovat sijoittajat halunneet nähdä, millainen maa Suomi on, Lintilä kertoo.

Hän uskoo ensimmäisen akkutehtaan olevan toiminnassa parin vuoden päästä.

Myös Nornickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi uskoo, että nikkelille riittää kysyntää brittiyhtiön päätöksestä huolimatta. Hautojärven mukaan Suomi säilyy houkuttelevana sijoituskohteena.

Uskon, että nikkelin ja koboltin kysyntä Suomessa jatkaa vahvaa kasvuaan. Korostan myös, että Harjavallassa on käynnissä Suomen suurin akkumateriaalitehdashanke. Se on meille tärkein projekt”, kertoi hän YLE:lle.

Vaasan viestintäjohtaja ja GigaVaasa-tiimin johtaja Tomas Häyry muistuttaa, että kyse on brittiyhtiön laajemmasta strategisesta muutoksesta.

Johnson Matthey etsii yritykselleen ostajaa, ja me jatkamme neuvotteluja uuden toimijan kanssa mahdollisimman pian. Toivomme tietenkin, että Johnson Mattheylta akkumateriaaliliiketoiminnan ostava osapuoli jatkaa projektia kanssamme, Häyry kertoi Vaasan lehdistötiedotteessa.

Hän lisäsi, että akkuteollisuuden suuren kysynnän perusteella “olemme vakuuttuneita siitä, että projekti jatkuu ja saamme hyviä toimijoita GigaVaasan alueelle. Katsomme erittäin positiivisesti tulevaisuuteen”.

Suomi pyrkii akkuteollisuuden edelläkävijäksi luomalla tälle tuotannolle klusterin maahan. Valtiolla on akkualan strategia, jonka toteutuksen aikana Suomesta tulee kilpailukykyinen, osaava ja kestävä osa kansainvälistä akkuteollisuutta, kertoi – maan elinkeinoministeriö aiemmin.

Vaasa, Lohja ja uusi asunto vaikka vuokra-asunto

Oletko etsimässä vuokra-asuntoa, vaikka Vaasasta. Vuokra asunnot Vaasa vaihtelevat saatavuudeltaan, mutta sivustollamme on linkki paikalliseen Facebook-ryhmään, joka toimii hyvin vuokra-asuntojen hakijoiden ja tarjoajien maksuttomana markkinapaikkana. Samaiselta sivustolta voi myös lukea boho tyyli artikkeleita, ja muutenkin tiedotteita ja uutisia vuokra-asumiseen liittyen. Sivustolla on Vaasan lisäksi myös Lohjan alueen vuokra-asuntotarjontaa.