Venäläisen kaivosyhtiö Norilsk Nickelin ensimmäisen jäänmurtajan rakentaminen Suomessa, Helsingin telakalla odottaa vientirakennuslupaa, suomalainen yritysjulkaisu Kauppalehti kertoi 11. heinäkuuta.

Venäjän vastaisten talouspakotteiden vuoksi alus vaatii vientiluvan ennen kuin se voidaan luovuttaa venäläiselle asiakkaalleen.

Jäänmurtajahanke on hakenut vientilupaa ja on vielä kesken. Luonnollisesti työn eteneminen viivästyy lupaprosessin vuoksi. Noudatamme kaikessa toiminnassamme pakotemääräyksiä ja viranomaisten ohjeita.

sanoo Helsingin telakan toimitusjohtaja Simo Rastas kommentissaan Kauppalehdelle.

Kuten 18.1.2022 raportoitiin, Norilsk Nickel ja Helsinki Shipyard Oy sopivat rakentavansa uuden ympäristöystävällisen jäänmurtajan Norilsk Nickelin käyttöön. Aluksen tuleva toiminta-alue on Jenisei-joen valuma-alue, Jenisei-lahti ja Karanmeri, jotka turvaavat pääsyn Dudinkan satamaan sekä omalle laivastolleen että sen kumppaneille. Jäänmurtajan tehtävänä on tehdä Jenisei-joen kanava Nornickel Arctic Expressille (Arc7) ja hinata lisäksi käytetty rahtialusten Arc5-luokan laivasto, jonka kantavuus on jopa 20 000 tonnia. Jäänmurtajan kotisatama tulee olemaan Murmansk.

Helsingin telakan toimitusjohtaja totesi, että Nornickelin jäänmurtajan rakennusvaihe viivästyy. 

Hankkeen aikataulu ja jatkaminen riippuvat vientilupapäätöksestä, mutta toki alkuperäinen aikataulu viivästyy nyt. Runkokokoonpanovaihe siirtyy alkuvuodesta 2023.

Rastas kertoo kommentissaan Kauppalehdelle.

Aiemmin rakennustöiden odotettiin alkavan vuonna 2022 ja aluksen toimitettavan asiakkaalle talvikaudelle 2025.