Sunnuntai todisti Suomen historian ensimmäiset aluevaalit, joiden äänestysvilkkaus jäi alle 50 %. Yli puolet suomalaisista jätti syystä tai toisesta äänestämättä vaaleissa, joiden perusteella aletaan muodostaa niitä rakenteita Suomeen, jotka tuottavat meille julkiset terveys- ja sosiaalipalvelumme sekä pelastustoimen. Vaikka näiden tekijät ovat jo pitkälti olemassa meidänkin hyvinvointialueella, kaikki sen ympärillä oleva hallintokoneisto ja palvelurakenne tulevat muuttumaan – ja näiden muutosten päättäjät valittiin näissä vaaleissa.

Lohja kuuluu Länsi-Uusimaan hyvinvointialueeseen ja oman alueemme vaalivoittajaksi nousi sama puolue, kuin mikä voitti koko Suomen vaalit, eli Kokoomus 32,6 % äänistä. Sitten tulivat SDP 15,9 %, RKP 14,5 %, Vihreät 11,7 %, Perussuomalaiset 8,0 %, Vasemmistoliitto 4,8 %, Keskusta 4,5 %, Kristillisdemokraatit 3,4 %, Liike nyt 1,8 % ja Valta kuuluu kansalle 1,3 % – nämä siis niiden puolueiden osalta tulokset, jotka saivat vähintään yhden valtuustopaikan.

Valtuustopaikat vastaavasti jakautuvat: Kokoomus 27 paikkaa, SDP 13, RKP 12, Vihreät 10, PS 6, Vasemmistoliitto 4, Keskusta 3, KD 2, Liike Nyt 1, VKK 1.

Äänioikeutettuja alueellamme oli 372 739 ja näistä hyväksytyn äänensä antoi 178 123, hylättyjä ääniä oli 715, ja äänestysprosentti 48,0 %. Koko alueen valittujen keski-ikä on 46 vuotta ja valituista on naisia 68,4 % ja miehiä 31,6 %. Näistä valituista kymmenellä on valmiiksi jo kansanedustajan ja kunnanvaltuutetun tehtävät ja lisäksi 47 on kunnanvaltuutettua ja 22 henkilöä ovat uusia aluevaltuutettuja, joilla ei ole vastaavia luottamustehtäviä omissa kunnissaan.

Lohjan ja Vihdin valtuutetut

Lohjan valtuutettujen tilanne vaihteli koko tulosillan ajan, ja vaikka välillä näytti, että Lohja saisi 10 valtuutettua, oli lopullinen tulos kuitenkin 8 valtuutettua, mikä on sama kuin Kirkkonummella. Vihti sai läpi kuusi valtuutettua, Raasepori 5, Kauniainen 2, Hanko, Inkoo ja Karkkila yhden ja Siuntion jäi ilman omaa valtuutettuaan (Varasijalla). Espoo keräsi luonnollisesti eniten valtuutettuja eli 47 kappaletta.

Lohjan valtuutetut: Ari Mönttinen (KD), Joona Räsänen (SDP), Maaret Laine (SDP), Otto Wejberg (Kok.), Riikka Slunga-Poutsalo (PS), Mikko Piirtola (Kok.), Laura Skaffari (Vihr.) ja Birgit Aitakumpu (Vas.).

Vihdin valtuutetut: Eerikki Viljanen (Kesk.), Eeva Hiila (SDP), Tapio Karjalainen (Kok.), Tiina Noro (Kok.), Veli-Matti Laitinen (PS) sekä Arja Uusitalo (Kok.).

Koko hyvinvointialueella eniten ääniä saanut yksittäinen ehdokas oli RKP:n Henrik Wickström, joka keräsi 5865 ääntä.