Taukopaikka Lahnajärven tarina saa jatkoa, kun sen ohjaksiin astuu uusi omistaja Pekka Lounio.

–Hän on pitkänlinjan suomusjärveläinen kesäasukas. Pekka on äidin puolelta kotoisin Somerolta ja asuu Espoossa, mutta hän on viettänyt pienestä pitäen kesiä täällä, kertoo Taukopaikka Lahnajärven viestinnästä vastaava Sanni Orasmaa.

Lounio on työskennellyt aiemmin taksialalla, mikä sopii hyvin yhteen Lahnajärven taukopaikan historian kanssa, sillä alun perin taukopaikan perusti paikallinen liikennöitsijä. Ykköstien varteen avattiin Suomen ensimmäinen taukopaikka Matka-Manna vuonna 1952. Fazer osti taukopaikan 1980-luvulla. Orasmaa kertoo, että taukopaikka vesipuistoineen oli silloin kovassa käytössä, mutta toiminta hiljeni vuonna 2008, kun moottoritie avattiin. Sen jälkeen taukopaikkaa on pitänyt pari toimijaa lyhyemmissä pätkissä, mutta viime vuodet paikka on ollut tyhjillään. Orasmaa muistuttaa, että vaikka moottoritie sai taukopaikan hiljentymään, se luo myös mahdollisuuksia, sillä Lahnajärven ohi kulkee viikoittain noin 78 000 autoa.

–Olemme ihan vieressä ja meille on oma liittymä moottoritieltä, mutta puut estävät näköyhteyden. Se tuo haasteen, mutta tarkoitus on saada tässä pysähtymään niin paljon ihmisiä kuin mahdollista. Meillä on kolme teipattua kuorma-autoa, joilla lähdemme hakemaan näkyvyyttä.

Taukopaikka Lahnajärven oli tarkoitus tulla yksityiseen käyttöön, mutta yleisön toiveesta se jatkaakin taukopaikkana. (Kuva: Sanni Orasmaa)

Lahnajärvi on tärkeä paikka monelle suomalaiselle

Lounio osti taukopaikan alun perin yksityiseksi huvilakseen, mutta suunnitelmat muuttuivat pian.

–Niin monelta suunnalta tuli viestiä, kuinka tärkeä paikka Lahnajärvi on heille. Ihmiset tulevat tänne piknikille eväskorien kanssa ja autot pysähtyvät pihalle, vaikka tämä on kiinni. Motoristit pysähtyvät kertomaan meille muistojaan. Suomalaiset tuntevat Lahnajärven ja monella on joku muisto täältä, kuten uimakäynti tai jäätelön osto mökkireissulla. Olemme yllättyneetkin siitä, kuin tärkeä paikka tämä on monille. Suomusjärven kyläläiset eivät oikein uskalla enää toivoakaan tämän paikan aukeamista, kun viime vuodet ovat olleet niin katkonaisia, mutta kyllä kylältä hiljaista hyrinää kuuluu, Orasmaa kertoo.

Viestejä tuli niin paikallisilta, kesäasukkailta kuin ohikulkijoiltakin. Orasmaa kertoo, että esimerkiksi pyöräilijöiden taholta on toivottu palveluita heille, sillä Lahnajärvi sijoittuu hyvin heidän reittinsä varrelle.

Taukopaikka Lahnajärven uima-altaat ja uimaranta kunnostetaan. (Kuva: Sanni Orasmaa)

Kahvila-ravintola, Alkon noutopiste, uima-altaat, tilapuoti, majoitus…

Orasmaa toteaa, että Lahnajärven historia pidetään vahvasti mielessä samalla, kun luodaan uutta taukopaikkaa paikallisten voimin. Myös tilat uudistetaan paikan historiaa kunnioittaen. Uudistunut Taukopaikka Lahnajärvi tarjoilee syötävää niin paikallisille kuin poikkeavillekin sekä majoitusta. Yleiseen käyttöön tulevat uima-altaat kunnostetaan ja kaikille avoin uimaranta valmistuu uimareita varten. Kokoustilatkin löytyvät ja tilapuodista voi poiketa ostamaan mm. lähituottajien elintarvikkeita.

–Meille tulee peruselintarvikevalikoima sekä Alkon noutopiste, Orasmaa sanoo.

Lisäksi neuvottelut ovat käynnissä polttoaineen jakelun ja sähköautojen latauspisteen saamiseksi.

Paikkaa kunnostamaan Lounio perusti Suomusjärven tähtitimpurit, jonka työntekijät koostuvat paikallisista ihmisistä.

–On liikuttavan ihanaa, että paikalliset ihmiset ovat täällä tekemässä töitä, Orasmaa iloitsee.

Taukopaikan kahvilasta ja ravintolasta tulee huolehtimaan Teemu Mattila, joka on aiemmin toiminut ravintoloitsijana mm. Kirkkonummella Sarfvik Golfissa ja Helsingissä Ravintola Kaartissa. Hän ja Lounio perustivat yhdessä Taukopaikka Lahnajärvi Oy:n.

Orasmaa kertoo, että toiminnassa on ajateltu myös ekologisuutta. Koko taukopaikka lämpiää maalämmöllä ja ravintolan keittiössä suositaan lähituottajien raaka-aineita. Nurmikko kasvatetaan itse paikallisen tuottajan siemenistä.

–Tämä on ollut Suomen ensimmäinen taukopaikka ja edelläkävijä pitkin historiaansa, joten siihen pyritään edelleen. Luomu, luontoarvot ja paikallinen yhteistyö ovat meille tärkeitä asioita. Hyödynnämme lähialueen tuottajia niin paljon kuin mahdollista, Orasmaa sanoo.

Läheltä löytyy esimerkiksi ylämaankarjaa, spelttiä ja pellavaa. Lohjalta saadaan mm. vihanneksia, hunajaa ja kynttilöitä tilapuotiin.

Taukopaikka Lahnajärvi avaa ovensa 1.6., mutta varsinaisten avajaisten osalta ajankohta on vielä avoinna koronavirustilanteen vuoksi ja Lahnajärvellä odotetaan hallituksen linjauksia. Majoitustilat aukeavat elokuussa.

–Tervetuloa kahvittelemaan, ostoksille ja katsomaan paikkoja, Orasmaa toivottaa.

SMS

Lahnajärvellä riitti vilinää etenkin 1980-luvulla. (Kuva: Suomusjärvi-Seuran arkisto/Museovirasto)
Lahnajärven sali juuri ennen paikan avaamista. (Kuva: Suomusjärvi-Seuran arkisto/Museovirasto)