Kun teet ostoksia, mietitkö ensimmäisenä ostosten hintaa, paikallisuutta, käyttöikää, ulkonäköä, trendikkyyttä? Meillä on eri ostoksille erilaisia syitä niiden tekemiselle, ja suuri osa ostoksistamme eivät enää perustu välttämättömään pakkoon, vaan siihen, että voimme tehdä niitä ostoksia.

Siitä syntyykin kysymys, suuntaatko ostoksesi paikallisille yrityksille ja palveluihin, vai suuntaatko enemmän verkkokauppoihin ja pääkaupunkiseudun ostosparatiiseihin? Vai säästätkö etelänmatkaan ja ostat sieltä ”lähes” merkkituotteita edulliseen hintaan?

Oletko miettinyt, mitä tarkoittaa oikeasti paikalliseen tuotantoon ja paikallisiin yrityksiin luottaminen?

Miksi ostaisit paikallisesti?

Joskus näissä asioissa on nostettu esille teema, naapurikateus, mutta tosiasia on, että paikalliset yritykset luovat työpaikkoja, ja sitä kautta rahaa paikalliseen yhteisöön, palveluihin, harrastuksiin ja yleiseen elämiseen. Mitä enemmän meillä on paikallista yrittäjyyttä, sitä enemmän meillä on myös työpaikkoja, ja rahaa paikallisesti liikenteessä.

Viimeiset 30 vuotta on ollut verkkokaupalle kasvun aikaa, ja muutos on nähtävillä niin Lohjan kuin muidenkin kaupunkien katukuvassa. Liiketilat ovat tyhjinä ihmisten suunnatessa yhä enemmän ostoksiaan verkkokauppaan – sieltähän saa kaiken suoraan kotiin toimitettuna ja useimmiten edullisemmin, kuin siitä paikallisesta vaihtoehdosta. Emme kuitenkaan aina muista sitä, että mikäli emme osta paikallisesti, ei meillä ole kohta enää yrityksiä, eikä työpaikkoja, eikä siten varaa ostaa muitakaan paikallisia palveluita – me siis tarvitsemme oikeasti paikallista yrittäjyyttä, vaikkeivat ne palvelut tai tuotteet olekaan markkinoiden edullisempia.

Mitä sitten tarkoittaa, jos aina ostamme edullisinta saatavilla olevaa? Se johtaa väistämättä tilanteeseen, missä paikallinen toiminta muuttuu harrastusluonteiseksi, eikä yrittäjäpohjaiseksi. Lähes kaikki tuotteet ovat saatavilla verkosta.

Mikäli palveluihin kohdistuva rahamäärä pienenee, antaa se mahdollisuuden myös palvelurakenteen ketjuuntumiselle, mikä tarkoittaa yksittäisten yrittäjien toiminnan vaikeutumisesta edelleen hintatason laskiessa palveluiden osalta.

Miten sinä tuet paikallisuutta?

Todennäköisesti teet päivittäiset kauppaostoksesi paikallisissa kaupoissa, joista jokainen kuuluu ketjuun ja ainoastaan yksi näistä ketjuista perustuu paikalliseen yrittäjyyteen.

Auton todennäköisesti ostat vielä paikallisesti, ja käyt hakemassa uudet silmälasit ja käyt hammaslääkärissä, mutta entä vaatteet, elektroniikka, huonekalut? Todennäköisesti käytät jo nyt ketjua, joka on itseasiassa kansainvälinen, eikä paikallinen.

Nykymaailma on jo muokannut kauppojen rakennetta ja paikallisuus on lähes hävinnyt. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää rohkeita yrittäjiä, ja ennen kaikkea paikallista rohkeutta tukea paikallisuutta.

Vaikka tulevaisuus on entistä teknisempi, eivät ratkaisut tule uudesta digitaalisesta ja virtuaalisesta maailmasta, vaan oikeasti paikallisesta tekemisestä, joka saadaan tekemällä yhteisesti, ei yksilökeskeisesti.

KO