Terveys on paljon muutakin kuin ruokavalio ja liikuntaa. Vaikka oikealla ruoalla ja hyvällä, monipuolisella ruokavaliolla voi saada aikaiseksi paljon hyvää, ei se riitä yksin parantamaan terveyttä. Ympäristöllä on itse asiassa erittäin tärkeä rooli erityisesti stressin ja sen aiheuttamien terveysriskien kannalta, joten myös kodin sisustus voi olla ”terveellinen”.

Mutta miten kylpyhuoneesta, keittiöstä ja muista tiloista saa suunniteltua terveellisempiä? Tähän on olemassa monia vaihtoehtoja, mutta jos kaipaat inspiraatiota, esittelemme seuraavaksi neljä keinoa, joilla suunnittelet kodistasi terveellisemmän.

1 – Yrttejä keittiöön


Keittiö tarjoaa tietysti loistavan tilaisuuden tehdä kodistasi terveellisempi. Keittiö on paikka, jossa valmistamme ruokamme, joten keittiö on näin ollen myös paikka, jolla voi epäsuorasti olla suuri vaikutus erääseen terveyden tärkeään osa-alueeseen — nimittäin ruokavalioon.

Keittiön voikin suunnitella sellaiseksi, että se innostaa terveelliseen syömiseen. Pidä aina esillä kauniilla tarjottimella monipuolisesti kauden hedelmiä, jotta voit napostella hyvällä omallatunnolla.

Toinen hyvä tapa tehdä keittiöstä terveellisempi ja innostaa terveellisempään ruoanlaittoon on istuttaa syötäviä kasveja. Yrtit ja mausteet ovat erityisen toimivia vaihtoehtoja. Tuoreet yrtit ovat loistava tapa lisätä makua terveelliseen ruokaan, ja niistä onkin vaikea pysytellä erossa.

2 – Keidas kylpyhuoneessa

Myös kylpyhuone tarjoaa ihanteellisen mahdollisuuden tehdä kodistasi terveellisempi. Siinä missä keittiössä keskitytään ruoanlaittoon, on kylpyhuone tila, jossa saa rentoutua ja nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Rentouttavan keitaan loihtiminen voi todella auttaa sinua rentoutumaan.

Kylpyhuoneen tyypistä ja koosta riippumatta tärkeintä on tehdä siitä minimalistinen. Tämä tarkoittaa puhtaita linjoja ilman liiallista sekamelskaa. Esillä voi olla koriste-esineitä ja muuta vastaavaa, mutta varmista, että ne on sijoitettu puhtaalle alustalle tyylikkään ja minimalistisen kylpyhuoneen muodossa.

Kylpyhuoneen yksityiskohtien korvaaminen hillitymmillä ja tyylikkäämmillä elementeillä on tässä avainasemassa. Vaihda esimerkiksi lattiakaivo tyylikkäämpään versioon. Kyseeseen voi tulla tyylikäs ja moderni linjalattiakaivo. Ne kulkevat siististi seinää pitkin ja korostavat kauniisti puhtaita linjoja, joita tavoittelet.

3 – Kasveja kaikkiin huoneisiin

Olemme jo maininneet keittiössä käytettävät yrtit, mutta oikeastaan tavoitteeksi kannattaa ottaa vähintään yhden kasvin lisääminen jokaiseen huoneeseen. Kasveilla on rentouttava vaikutus meihin ihmisiin, ja varsinkin talvella kaipaamme päivittäin jotain vihreää näköpiiriin.

Sopivimmat kasvit vaihtelevat tietysti huoneesta riippuen. Jotkin kasvit sopivat paremmin esimerkiksi kylpyhuoneeseen, koska ne viihtyvät hieman kosteassa ilmastossa. Toiset puolestaan on hyvä sijoittaa makuuhuoneeseen, koska ne parantavat sisäilmaa myös nukkuessa.

4 – Karsi kylpyhuoneen tavaroita

Uni on myös uskomattoman tärkeää terveyden kannalta, ja siksi kerrommekin vielä lopuksi, miten voit suunnitella makuuhuoneesi niin, että saat paremmin unta. Hieman samaan tapaan kuin kylpyhuoneen suunnittelussa, puhtaat linjat ovat tärkeitä, mutta makuuhuoneessa tätä voi soveltaa vielä piirun verran pidemmälle.

Mikäli tilaa on riittävästi, siirrä mahdollisimman paljon säilytystilaa pois makuuhuoneesta. Säilytettävien tavaroiden on oltava suljetussa tilassa ja huomaamattomia. Makuuhuoneen juju on antaa aivoille mahdollisimman vähän ajateltavaa ennen nukkumaanmenoa.

Valitse siis neutraaleja värejä tai suurimmaksi osaksi vain valkoista ja pehmennä sitä mukavilla luonnonmateriaaleilla, kuten puulla tai hienolla nahalla. Varmista myös, että sinulla on hyvät verhot, jotta nukkuminen on helpompaa Suomen valoisina kesäöinä.