Tänään: 13.07.2024

Päätoimittaja

Suuri vessakysely paljastaa: Joka kolmas suomalainen kurkkii vieraiden laatikoihin

ido, wc

Oletko kurkkinut vieraassa kodissa kylpyhuoneen laatikoihin? Olet kieltämättä utelias, muttet poikkeuksellinen – yli kolmannes (34 %) suomalaisista myöntää tehneensä näin silkasta tiedonhalusta. Tiedot selviävät IDOn laajasta (n=1006) kyselystä*, jossa selvitettiin suomalaisten kylpyhuonekäyttäytymistä.

Suomalaiset myös lainailevat kulutustavaroita isänniltään ja emänniltään vessakäyntien yhteydessä. Noin kymmenes (9 %) suomalaisista myöntää lainanneensa hiusharjaa tai -lakkaa, 7 prosenttia on käyttänyt vieraan deodoranttia ja 5 prosenttia tamponeja. Erikseen kysymättä – tietysti.

”Suomalaiset ovat varsin uteliasta kansaa, joten irtotavaroiden sullominen ylälaatikkoon ei ole välttämättä toimivin siivoustaktiikka. Lisäksi kesäjuhlia järjestäessä kannattaa pohtia, mitä vessanlaatikoihin laittaa. Tietysti järkevintä on pitää laatikot järjestyksessä myös arkena, sillä tämä helpottaa myös omaa elämää”, Hanne Koveshnikov  ohjeistaa.

Kysely paljastaa, että 25 prosenttia suomalaisvieraista on päätynyt siivoamaan vessan, jos se on vaikuttanut epäpuhtaalta. Isäntäväellä saattaakin juuri vessansiivous jäädä helposti välistä, sillä kaikkiaan 24 prosenttia suomalaisista nostaa sen tylsimmäksi arjen askareeksi. Tämä oikeuttaa hopeasijaan, ja ainoastaan imurointi (27 %) koetaan mälsemmäksi puuhaksi.

”Peilipintojen pesu on pikakeino saada kylppäri nopeasti edustuskuntoon. Pidemmällä aikavälillä kannattaa suosia käytännöllisiä kalusteita, joiden muotoilu edesauttaa puhtaanapitoa”, Koveshnikov kertoo.

Kysely paljastaa myös, että suomalaiset käyttävät kylpyhuonetta varsin luovasti. Jopa 9 prosenttia vastanneista kertoo piiloutuneensa vessaan vältelläkseen jotakuta.

Kuinka moni vetää tamponit pöntöstä?

Plums! Vessanpönttöön päätyy paljon muutakin kuin sitä itseään. Kaikkiaan 17 prosenttia vastanneista kertoo pudottaneensa joskus hammasharjan pönttöön. Hiusharjan on puolestaan plumpsauttanut 19 prosenttia, kännykän 13 prosenttia ja avaimet 5 prosenttia vastanneista.

”Hyvä tapa välttyä ikäviltä vahingoilta on sulkea vessankansi käytön jälkeen. Tämä on myös hygieenistä ja ratkaisee samalla lisäksi yhden pariskuntien ikuisuuskinan”, Koveshnikov vinkkaa.

Suomalaiset myös vetävät vessasta paljon sellaista, jota ei suositella. 15 prosenttia vastanneista huuhtoo alas käsipaperit, 6 prosenttia käytetyt nuuskat ja 4 prosenttia tamponit.

”Tarinan mukaan joku on vetänyt vessasta jopa sohvan. Yleisesti ottaen suomalaiset tietävät varsin hyvin, mitä vessasta saa vetää ja mitä ei. Suurin ongelma on paperi ja sen määrä. Pienellä huuhtelulla on suositeltavaa käyttää korkeintaan kaksi palaa wc-paperia, käsipaperia ei tulisi vetää vessasta laisinkaan”, Hanne Koveshnikov kertoo.

*Bathroom and cleaning, YouGov (2018). Suomessa n=1006. Internetkysely toteutettiin 15.–17.1.2018 YouGov Panel-työkalun kautta.