Metsästyskausi ja kiima-aika saavat hirvet sekä kauriit liikkeelle. Etenkin hirvi on niin massiivinen eläin, että auto voi romuttua lunastuskuntoon siihen törmättäessä. Henkilövahinkoja syntyy useimmissa tapauksissa, ja äärimmillään menetetään henki. Myös kauriiseen törmääminen aiheuttaa yleensä vähintään korjaamoreissun.

Varoitusmerkit eivät ole teiden varsilla turhaan

Komisario Ilkka Kantola muistuttaa, että varoitusmerkkejä ei ole tiellä tarpeettomasti. Niiden vaikutusalueella on yleensä eläinten vakiintuneita kulkureittejä.

−Merkin nähdessään fiksu autoilija hidastaa nopeutta etenkin aamu- ja iltahämärissä, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. On huomattava ero, törmääkö hirveen nopeudella 80 vai 60 kilometriä tunnissa.

Hirvikolareista noin 70% tapahtuu hämärällä tai pimeällä. Suuressa osassa kolareita kuljettaja ei ehdi tehdä mitään. Ensimmäinen havainto hirvestä on ollut tumma varjo, johon ajoneuvo juuri törmäsi.

Vähennä nopeutta ja tähtää pään sijasta takamukseen

Nopeuden vähentäminen on paras keino pienentää törmäysriskiä ja lieventää kolarin seurauksia. Hirven tai peuran nähdessään kannattaa aina hiljentää vauhtia, vaikka eläin seisoisi tien ulkopuolella.

−Jos hirvi juoksee tielle, väistä peräpään puolelta. Lisäksi muista, että perässä saattaa tulla toinen ja kolmaskin. Hirven juostua jonkin matkan päässä tien yli, laske nopeutta vähemmäksi, Kantola ohjeistaa.

Vanhan kansan nyrkkisääntö on, että pystykorvaa pienempää eläintä ei kannata väistää.

−Tämä ei todellakaan tarkoita, että ajetaan tahallaan päälle, vaan sitä, että usein äkkinäisessä väistössä menetetään auton hallinta ja ajetaan joko ulos tieltä tai vastaantulevaa autoa päin. Turvallisempi tapa ainakin päätienopeuksissa on jarruttaa ja pienemmissä nopeuksissa sekä jarruttaa että väistää.

Alkusyksyn aikana Länsi-Uudellamaalla on sattunut yli 20 hirvi- ja peurakolaria

Alkusyksyn aikana Länsi-Uudellamaalla on sattunut yli parikymmentä hirvi- ja peurakolaria. Pahin aika on kuitenkin vielä edessä. Esimerkiksi sunnuntaina 27.9. Raaseporissa moottoripyörä, jonka kyydissä oli kuljettajan lisäksi matkustaja, törmäsi peuraan noin 60 kilometrin tuntivauhdilla. Sekä kuljettaja että matkustaja tarvitsivat sairaalahoitoa.

Kun tarkastellaan Suomen kuntia, joissa tapahtuu valkohäntäpeurakolareita, löytyy kymmenen kärjestä kolme paikkaa Länsi-Uudeltamaalta. Ensimmäistä sijaa pitää Raasepori (365 kpl), sijalta 9 löytyy Lohja (144 kpl) ja sijalta 10 Kirkkonummi (136 kpl). Hirvien osalta vastaavassa tilastossa on sijalla 10 Raasepori (21 kpl).

−Tilasto on vuodelta 2018, mutta siinä ei oleellisia vaihteluita vuosittain ole. Vuositasolla alueellamme tapahtuu noin 2 200 hirvieläinkolaria, Kantola taustoittaa.

Toimi näin, jos törmäät eläimeen

Jos törmäät eläimeen, varoita muuta liikennettä, huolehdi mahdollisista loukkaantuneista, soita hätäkeskukseen ja kykyjesi mukaan lopeta loukkaantunut eläin. Jos peuraan törmättäessä ei synny henkilövahinkoja, riittää ilmoitus hätäkeskukseen. Poliisia ei tarvitse jäädä odottamaan.

Jos eläin on kuollut tai jatkanut loukkaantuneena matkaansa, merkitse paikka, josta se löytyy tai on lähtenyt metsään. Yksilöi pyydettäessä paikka tarkasti tyyliin ”tiellä 51 Hangon suuntaan ajettaessa oikealla puolella tietä ojassa, tapahtumapaikasta noin 400 metriä risteyksen ”Siuntio 4” ennakkokylttiin”.