Lohjan taideyhdistyksen näyttely Syystunnelmia Kässän talolla Virkkalassa tarjoaa jälleen esimerkin taiteen voimasta. Esillä on yhteensä 84 teosta 37 taiteilijalta. Suurin osa heistä on kuvataiteen harrastajia, mutta joukossa on myös muutamia ammattilaisia.
– Ei ollut karsintaa ja kaikki tarjolla olevat otettiin, mutta pitäisin yleistasoa laadukkaana, sanoo näyttelyn pystyttänyt taideyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Tarja Seewald.
Hän on ottanut Kässän talon viiden huoneen tilan käyttöön siten, että jokaisella seinällä on yksi iso teos ja kolme tai neljä pienempää. Saman tekijän töitä saattaa olla eri seinillä.
– Kokonaisuus on kirjava, mutta tasapainoinen ja mukava katsella, hän arvioi.
Myös Lohjan taideyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Katja Närhi on tyytyväinen.
– Yhdistyksessä on 160 jäsentä, joten lähes neljäsosa aktivoitui näyttelyyn. Osallistujien ikähaitarikin on lähes 90-vuotiaasta 20-vuotiaaseen, hän sanoo.

Improvisoitu jokimaisema

Riitta Lehtonen: Syysimpressio, öljy, 120×120 cm.

Näyttelyssä on useilla eri tekniikoilla tehtyjä töitä: akryyli- ja öljymaalauksia, akvarelleja, sekatekniikkaa, kollaaseja ja veistoksia.
Siuntiolaisen Riitta Lehtosen öljyvärityö Syysimpressio on näyttelyn kookkaimpia maalauksia. Kuvassa on jokimaisema, jossa veteen heijastuvat pilvien ja ruskaan valmistautuvien puiden värit. Kuvan synty liittyy Lehtosen mukaan siihen, että parina vuonna hän on ollut ystävän mukana veneilemässä Siuntionjoella lähellä Pikkalaa.
– Olen ottanut joelta paljon valokuvia, mutta maalaus ei esitä mitään tiettyä kohtaa joessa, vaan lähinnä yleistunnelmaa ja omaa sielunmaisemaani. Ylipäätään suora kopioiminen maalaamalla ei ole minusta kiinnnostavaa, koska tallentamiseen on keksitty kamera, Lehtonen sanoo.
Veden, kaislikon ja puiden väliin jäi paljon tilaa, joten hän päätti loihtia taivaalle eri värisiä pilviä.
– Ne luovat dramatiikkaa ja vaikutelman tuulesta. Tunnelma on kuitenkin positiivinen eikä mitenkään uhkaava.
Riitta Lehtonen on ollut kolmisen vuotta Lohjan Taideyhdistyksen jäsen ja osallistui syysnäyttelyyn toista kertaa.
– Harrastajataiteilijana myyn maalauksiani harvakseltaan. Mutta Syysimpressiosta tehtiin näyttelyssä tarjous, ja teos on nyt myyty, hän myhäilee.

Valon kulkijat

Marja Kivi: Sumusta valoon, öljy, 60×80 cm

Useimmat teokset kuvaavat syksyistä maisemaa. Lohjalaisen Marja Kiven öljyvärimaalaus Sumusta valoon lukeutuu vähemmistöön, sillä siinä on kuvattu kaksi ihmishahmoa, jotka näyttävät takaa päin mieheltä ja naiselta.
– Kuvaa inspiroi valokuva, mutta teos ei kuitenkaan ole jäljennös. Kaksi ihmistä kulkee hämärässä repeilevän pilviverhon takaa pilkottavaa valoa kohti. Mihin lienevätkään menossa, Kivi pohtii.
Teos syntyi tänä syksynä juuri syysnäyttelyä varten. Marja Kivi sanoo harrastaneensa kuvataiteita koko ikänsä. Osaamistaan hän kartuttaa muun muassa Hiiden Opiston kursseilla.
– Lohjalle muutin Espoosta 11 vuotta sitten, ja taideyhdistyksen jäsen olen ollut lähes saman ajan. Syysnäyttelyihin olen osallistunut kutakuinkin joka kerta, hän paljastaa.


JP

Lohjan taideyhdistyksen näyttely Syystunnelmia Kässän talolla 29.10. asti. Avoinna keskiviikko-perjantai klo 14-18, lauantai-sunnuntai klo 12-16.