Tänään: 18.07.2024

Taidenäyttely

Päätoimittaja

Taidenäyttely Sammatin Lohilammen Taidenavetassa 9.-30.6. 2024

Sammatti, taidenäyttely


Sammattilaiset kuvataiteilijat Jonas Gustavsson ja Laura Pikarla järjestävät jälleen perinteisen taidenäyttelyn Lohilammen Taidenavetassa 9.-30.6. 2024. Vierailevina taiteilijoina ovat tänä vuonna kuvanveistäjä Essi Korva ja taidemaalari Jouko Alapartanen.
Näyttelypaikkana on Lohilammen Taidenavetta, Lohilammentie 293, 09220 Sammatti. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-16, ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuvataiteilija Essi Korva valmistui Lahden Ammattikorkeakoulusta Taideinstituutista vuonna 2010. Hänen veistoksensa perustuvat useimmiten hänen subjektiivisiin kokemuksiinsa maailmasta. Töissään hän käsittelee usein pelkoja, lapsuutta, yksinäisyyttä ja tyhjyyttä johon Lapin karun kaunis ympäristö tarjoaa loistavat puitteet. Hän työskentelee useilla eri materiaaleilla käyttäen muun muassa puuta, sementtiä, kipsiä, hiuksia, savea tai mitä tahansa materiaaleja teoksissaan. Hän on osallistunut useisiin ympäristötaidetapahtumiin Suomessa ja ulkomailla. Loppujen lopuksi materiaali itsessään ei ole olennaista hänen töissään, vaan tunteet, jotka hän yrittää vangita teoksiinsa. Hänen veistoksensa ovat tunteiden muotokuvia.


Jouko Alapartanen on torniolainen pitkän linjan kuvataiteilija, joka on toiminut ammatissa yli kolmen vuosikymmenen ajan. Taiteen tekemisestä on muodostunut henkinen elämänmuoto vuosien saatossa. Hän ei pyri tuottamaan taidetta tai rakentamaan uraa, vaan taide on hänelle henkisen hyvinvoinnin pilari ja elämänlaadun tae, jonka sisältö määräytyy näiden arvojen mukaan. Hän käyttää luovuutensa tueksi perinteisiä työskentelymetodeja kuten öljyvärimaalaus ja piirtäminen ja tutkii samalla tekoälyä ja sen soveltamista taiteen tekemiseen. Aikaisemmin hän on lisäksi tehnyt animaatio-teoksia sekä valokuvannut filmikameroiden aikakaudella.


Jonas Gustavsson maalaa askeettisia, puoliabstrakteja akryylimaalauksia, joiden neliöksi pelkistynyt muoto ja maaväreihin ja harmaisiin karsiutuneet värit mahdollistavat keskittymisen tunnelmaan, kompositioon ja vireeseen. Maalausten esittävät elementit toimivat avaimena abstraktiin tilaan. Kyse on valon, varjon ja ajatusten kohtaamisesta. Maalauksessa parhaimmillaan erilaiset elementit keskustelevat keskenään ja taideteos keskustelee katsojan kanssa katsojan sitä tulkitessa.


Laura Pikarlan teokset ovat pääasiassa veistoksia ja installaatioita, joihin usein yhdistyy tekstiä. Tällä kertaa näyttelyssä nähdään installaatio, joka koostuu sarjasta valokuvia. Valokuvissa kuvitteellinen henkilö esiintyy lavastetuissa tilanteissa, joissa on tarinallisia elementtejä.

– Kutsun sinut mukaan, lähdetään matkalle. Kuljetaan yhdessä rinnakkain ja kaiken jakaen. Yhtä matkaa, mutta kumpikin omalla polullaan. Lähdetään pian, heti. Tarvitset mukaan vain sen mitä kannat muutenkin mukanasi.

Laura kertoi meille hieman itsestään näin,

– Olen ollut koulun kuvistunneilta lähtien vähän oman tien kulkija. Erilaiset materiaalit kiinnosta erityisen paljon ja tykkään kokeilla ja yhdistellä niitä. Siitä seuraa, että teokset ei usein ole kovin konservatiivisia, vaan joskus ehkä jopa ärsyttäviä. Mulle tärkeintä on saada kertoa tarinoita. Toivon, että teoksen äärellä katsoja saa kiinni tarinassa olevasta langan päästä, mikä avaa katsojalle mahdollisuuden keriä siitä itselleen merkityksellistä kertomusta. Aina se ei onnistu, mutta en ole vielä lakannut yrittämästä. Sillä onko kertomus samankaltainen, kuin alkuperäinen tarina ei ole merkitystä. Vain kokemus tarinan olemassaolosta ja sen syntyminen teoksen ja katsojan yhteistyössä on tärkeää.