Ykkös-Lohja aloitti toimintansa 30 vuotta sitten ja näiden 30 vuoden aikana on tällä alueella tapahtunut paljon.Suurin osa meistä nykyään täällä asuvista muistavat kuinka Saukkola, Sammatti, Nummi ja Nummi.Pusula liittyivät Lohjaan ja ennen sitä oli jo Virkkala ja Lohja liittyneet toisiinsa. Tämä kehitys on ollut samanlaista ympäri Suomea, pienemmät kunnat ovat liittyneet läheiseen isompaan kuntaan tai kaupunkiin lähinnä siksi, että muuten ei olisi ollut enää mahdollista ylläpitää nykyisen tasoista terveydenhuoltoa. Mitä sitten tulevina vuosina tapahtuu terveydenhuollossa, sen tiedämme kun paljon puhuttu SOTE-uudistus oikeasti tapahtuu.
Se, että pienemmät lähikunnat liittyivät Lohjaan toi tullessaan myös hetkeksi Lohjalle paljon uusia virkahenkilöitä, joiden määrä lienee nyt jo vähentynyt ja kaikkien liitoskuntien hallinto on sulautunut Lohjaan, osa toimien hyvä ja osa vähemmän onnistuneesti. Koko muutoksessa suurin mielenkiinto on viime aikoina kohdistunut pienten yksiköiden lakkauttamisiin, koska niihin ei ainakaan suoralla matematiikalla tunnu olevan varaa.
Lakkautettavina tai sellaisen uhan ala ovat olleet niin kirjastot, kunnan toimisto, koulut, lääkärinvastaanotot, terveysasemat – laskennallisesti on näet melkein aina edullisempaa johtaa yhtä isoa yksikköä kuin montaa pientä. Mikä tästä on seurauksena?


Ensinnäkin sisäisen liikenteen paineet ovat nousseet – alueen sisäinen liikenne ei tunnu toimivan niin hyvin kuin uusi palvelurakenne tarvitsisi.
Toisekseen pienten koulujen lakkauttaminen ja pienempien palveluyksiköiden lakkauttaminen vähentää syrjemmässä olevien alueiden vetovoimaa. Kuinka paljon vielä voidaan keskittää palveluita aivan keskusta-alueelle. Ja onko Lohjalla edes selvää keskustaa? On puhuttu nauhakaupungista ja palvelukeskustoista, joita jo Lohjan kaupungin alueella on Virkkala, Tynninharju, keskusta ja Lempola ja onko tulevaisuudessa yksi sellainen sitten myös Routio?
Kuinka moni odottaa joskus hamassa tulevaisuudessa tulevan junaradan tuovat Lohjalle pelastuksen? Mistä saadaan Lohjalle uusia asukkaita? Tosiasia kuitenkin on, aivan kuten muualla Euroopassa, että syntyvyys pienenee ja ainoa tapa kasvattaa asukasmääriä on maahanmuutto.

Miksi kukaan haluaisi
muuttaa Lohjalle?

Tutkimusten ja tilastojen mukaan kasvua ei enää tapahdu kovin montaa vuotta maan sisäisen muuttoliikkeen kautta. Etelä-Suomeen muodostuu yhtenäinen kasvu alue Helsingin, Porvoon, Lahden, Hämeenlinnan, Tampereen ja Turun ympärille. Alueen sisälle jää vain muutama väestöään menettävä kunta.
Meillä Lohjalla on työpaikkoja 15 594 (2015) ja muualle töihin menijöitä (pendelöijä) on reilut 4 000 ihmistä. Tilastollisesti koulutusasteemme on hieman Suomen keskiarvon alapuolella ja meillä asutaan selvästi enemmän rivi- ja pientaloissa kuin muualla Suomessa. Tulevaisuuden nuoret ja aikuiset etsivät kuitenkin helppoa kerrostaloasumista. Miten Lohja vastaa tulevaisuuteen?

KO