Onko sinulle koskaan käynyt niin, että kesällä rakennettu hyvä kuntoilutottumus lässähtää talven tullen kuin pannukakku? Kesällä lenkkeily ja ulkona kuntoilu sujuvat kivasti ja motivaatio on korkealla, mutta talven tullen motivaatio katoaa ja kuntoilu jää?

Ei ole suurikaan ihme, että syksyn sateiden tai talven paukkuvien pakkasten aikaan kuntoilu ulkona ei houkuta. Erityisesti Suomessa voi kulua montakin kuukautta niin, että maa on jäinen ja luminen ja kuntoilu ulkona näin haastavaa. Jotta kuntoilua ei tarvitse laittaa kuitenkaan kokonaan hyllylle odottamaan lämpimämpiä kesäpäiviä, haluamme jakaa sinulle muutaman vinkin, joilla hyvää kuntoilutottumusta voi ylläpitää talvellakin.

Siirry kuntoilemaan sisällä

Talvi luo puitteet erilaiselle urheilulle kuin kevät ja kesä. Talvilajit ovat monilla suomalaisilla suosittuja kuntoilutapoja ja esimerkiksi lenkkeily vaihtuu talvella hiihtoon. Pyöräilyn sijasta esimerkiksi luistelu on hyvää treeniä jaloille ja soutamisen tavoin esimerkiksi lumen luonti voisi toimia ylävartalon ja käsien treeninä. Juoksumatot ja soutulaitteet ovat hyviä laitteita, joilla saa kokonaisvaltaisesti koko kehon liikkeelle.

Mitä tehdä, jos talvilajit eivät kuitenkaan innosta? Useat kesän suosikkilajit kuten lenkkeily ja pyöräily onnistuvat myös talvella. Liikuntasuoritus tulee vain siirtää ulkoa sisälle. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkkimme talviseen urheiluun. Erityisesti niihin hetkiin, jolloin ulos tuuleen ja tuiskuun ei tee mieli lähteä.

Kuntoilu kotona

Hyvä keino ylläpitää kuntoiluharrastusta talvella on kuntoilla kotona. Pimeys ja kylmyys tekevät motivaation ylläpitämisestä jo itsessään vaikeaa, joten jos kuntoilua varten täytyy myös matkustaa pitkälle, voi kotiin jääminen viedä helposti voiton. Kun energiaa ei tarvitse käyttää treenipaikalle lähtemiseen, voi sen käyttää itse kuntoiluun. 

Siksi kotona treenaaminen onkin tehokas tapa jatkaa kesällä saavutettua hyvää kuntoilutottumusta. Jos sinulta löytyy kotoa tilaa, rakenna itsellesi siis pieni kotikuntosali. Pääset hyvin liikkeelle jo muutamalla laitteella. Esimerkiksi kuntopyörä on hyvä hankinta, jos olet tottunut kesäisin pyöräilemään ulkona paljon. 

Kävely- ja juoksulenkit onnistuvat myös talvella ulkona hyvillä nastakengillä. Pyöräily puolestaan voi olla vaarallista jäisellä säällä. Paksu lumipeite puolestaan tekee pyöräilystä ulkona lähes mahdotonta. Siksi kuntopyörä onkin kannattava hankinta innokkaalle pyöräilijälle.

Painoharjoitteluun riittää yleensä muutaman käsipainon hankkiminen. Niitä hyödyntämällä onnistuu lähestulkoon kaikkien lihasryhmien harjoittelu. Kotona treenatessa kannattaa hyödyntää myös jo valmiiksi kotoa löytyviä tavaroita. Ennen kuin olet valmis investoimaan käsipainoihin, hyödynnä tavallisia arkisia tuotteita. Esimerkiksi tyhjät pullot vedellä täytettynä toimittavat käsipainojen virkaa oikein mallikkaasti. Myös esimerkiksi kirjoja voi hyödyntää painojen tavoin. Vain oma mielikuvitus on rajana.

Kuntoilu yleisissä tiloissa

Mikäli sinulta ei löydy kotoa tilaa suurille kuntolaitteille, harkitse yleisissä tiloissa kuten kuntosalilla treenaamista. Kuntoilulaitteet ovat myös melko kalliita, joten jos et ole valmis investoimaan suurta summaa talvikuntoiluun, ovat yleiset kuntosalit hyvä vaihtoehto.

Yleisten kuntosalien etu on myös niiden varustelu. Kotikuntosali on hyvä vaihtoehto, jos tiedät, että haluat keskittyä erityisesti yhteen lajiin. Tällöin esimerkiksi soutulaitteen hankinta on kannattavaa. Jos haluat kuitenkin treenata monipuolisemmin ja kokonaisvaltaisemmin, voi kuntosali olla parempi vaihtoehto. Kuntosaleilta löydät usein vähintäänkin peruslaitteet, joilla monipuolinen treeni onnistuu. Kuntosalien etu on myös se, että sellainen löytyy usein sieltä missä ikinä oletkin. Olitpa sitten työreissulla Turussa tai Oulussa hotellissa, löytyy jostain varmasti kuntosali kuntoilua varten.

Jos treenimotivaation löytäminen on talvella haastavaa, värvää joku ystävä tai tuttu treeniseuraksi. Yhdessä sovitusta tapaamisesta kuntosalilla on vaikeampi luistaa ja treeniseurasta saa usein hyvin motivaatiota kuntoiluun.