Kuulutko sinä niihin suomalaisiin, joilla on oma kesämökki? Suomessa oli vuonna 2018 reilut 509 800 kesämökiksi lueteltua rakennusta, ja eniten mökkejä oli Kuopiossa, jossa niitä oli yli 10800 kappaletta. Mutta se mikä on ehkä erikoisinta, on se, että Lohjalla on yli 8 500 kesämökkiä, mutta onko kaupunkimme aktiivinen kesäkaupunki?

Itse en kuulu mökkeileviin kansalaisiin, mutta voisin kuvitella vuokraavani mökin viikoksi tai viikonlopuksi lähteäkseni pois kotoa tai työn ääreltä, mutta että alkaisin viettää lomiani työleirillä, ei kiitos. Mutta meitä on moneen lähtöön ja näin mökkiliitteen aikana on hyvä katsella tätä omaa lähialuetta, joka muodostaa Lohjanjärven ja parin muun naapurijärven kanssa mahtavat kesälomamaisemat todella läheltä maamme pääkaupunkia, joten ei ole ihme, että nuo tuhannet kesämökit ovat löytäneet majansa juuri Lohjalle.

Mökillä rentoudutaan

Mökillä tietenkin rentoudutaan, mutta sadesäällä pelaillaan pelejä ystävien kanssa, ollaan sateellakin pihalla ja lueskellaan. Miettikään kuinka hienoa olisi viedä Lohjalle kesälomalle tulleet tuttusi hyvään paikalliseen ravintolaan syömään lähiruokaa ja taas ensi kesänä katselemaan kesäteatterin näytöksiä? Toreillahan sitä ollaan jo varmasti käyty, mutta nekin ovat varmuuden vuoksi tässä lehdessä uudelleen listattu. Ja onhan nyt tänä kesänä naapurissa Degerbyssäkin jälleen sikajuhlat, mikä ettei Lohjalle tulisi kesäksi.

Kahvilaan välillä

Lohjan kaupungin keskustassa on monia kahviloita, terasseja, joille voi piipahtaa kalastelun ja mökkigrillaamisen ohessa, ja samalla kun täydentää ruokavaraston tarpeita voi piipahtaa kaupungin muissakin liikkeissä. Mistäs sitä tietää mitä sattuu löytyä vaikka Lohjan keskustassa sijaitsevasta Säästötalo Latvalasta tai aivan sen vierestä löytyvästä kauppakeskus Lohjantähdestä? Ja kun illalla on virittelemässä sitä saunaa tulille, niin totta kai saunaan on tuotu Lohjalta tuliaisia, joita löytyy useammastakin kaupasta aina löylynhengestä erilaisiin löylytuoksuihin.

Veneilemään vuokraveneellä

Tänä kesänä on myös viritelty mahdollisuutta päästä venettömänä Lohjanjärvelle risteilemään joko vuokraamalla veneen vaikka päiväksi, tai lähtemällä terassikierrokselle, joita järjestää Aurlahden rannasta risteileivä Fun4Rent vene.
Aurlahden rannassa on muitakin rantaleikkeihin soveltuvia paikkoja niin perheen nuoremmille kuin vanhemmillekin, eikä aina tarvitse jäädä mökille. Aurlahdessa on myös kahvila, josta voi samalla hakea pientä purtavaa aktiviteettien ohessa.


Mökkeily rentouttaa, vaikka se useimmiten sisältää kaikenlaista tekemistä. Mutta luonnossa oleilu ja tekeminen ovat jotain erilaista kuin kaupungissa oleminen. Välillä kuitenkin mökilläkin tulee ajatus, mitähän sitten tekisi. Silloin olisi kivaa, jos aivan siitä mökkipaikkakunnalta tai sen naapurista löytyisi koettavaa, nähtävää, maistettavaa ja haistettavaa, eikö totta?
Ykkös-Lohja sivujensa kautta ja tämän lisäksi muutaman paikallisen nettisivuston ja sosiaalisen median kautta tuo parhaansa mukaan lohjalaisia palveluita esille täällä oleville mökkeilijöille, joten ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan.

KO