Pörssisähkösopimuksen perusteet

Pörssisähkösopimus mahdollistaa kuluttajille sähkön hinnan vaihtelujen hyödyntämisen markkinoilla. Sähkön hinta määrittyy tunneittain Pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin mukaan, jolloin kuluttajat voivat säästää rahaa ajoittamalla sähkönkäytön halvimmille tunneille. Tämä edellyttää aktiivista hintaseurantaa ja mahdollisuutta sopeuttaa omaa kulutusta.

Sopimuksen joustavuus on suuri etu, sillä määräaikaa ei ole. Voit vaihtaa sopimusta tai tarjoajaa helposti, jos löydät edullisemman vaihtoehdon. Kahden viikon irtisanomisaika antaa lisää vapautta ja kontrollia sähkökustannusten hallinnassa.

Hintavaihtelut ja niiden hallinta

Pörssisähkön hinta voi vaihdella merkittävästi, jopa päivän sisällä. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia säästöön, mutta myös riskin hintapiikeistä. Kuluttajien kannattaa seurata aktiivisesti tuntihintoja ja suunnitella sähkönkäyttöä niiden mukaan, esimerkiksi ajoittamalla kodinkoneiden käyttö halvimpiin tunteihin.

Joustavuus sopimuksessa ja mahdollisuus vaihtaa tarjoajaa helpottavat riskejä, sillä et ole sidottu pitkäaikaiseen sopimukseen ja voit nopeasti reagoida markkinoiden muutoksiin.

Lisäpalvelut

Hehku pörssisähkö tarjoaa useita lisäpalveluita, jotka tukevat kestävää kehitystä:

  • Uusiutuva EKOenergia: Täysin uusiutuvista lähteistä tuotettu sähkö, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelema, maksaa 1,40 snt/kWh lisää.
  • 100% fossiiliton: Vaihtoehdon valitsemalla pienennät hiilijalanjälkeäsi, lisäkustannus on 0,45 snt/kWh.
  • Mikrotuotanto: Hehku pörssisähkö ostaa ylijäämäsähkösi aurinkopaneeleista Suomen markkinahinnan mukaan. Välityspalkkio on 0,31 snt/kWh.

Spot-hinta selitettynä

Spot-hinta on sähkön tuntikohtainen hinta Nord Pool -sähköpörssissä. Hinta vaihtelee tarjonnan ja kysynnän mukaan. Spot-hinnan voi tarkistaa Nord Poolin tai Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksen kautta.

Spot-hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa sääolosuhteet, tuotantokapasiteetin muutokset ja poliittiset päätökset, mikä tekee hinnasta hyvin vaihtelevan.

Miten hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinta koostuu Nord Poolin spot-hinnasta sekä sähköyhtiön marginaalista ja perusmaksusta. Marginaali lisätään spot-hinnan päälle ja yhdessä nämä muodostavat lopullisen kWh-hinnan. Perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu, joka ei riipu kulutuksen määrästä.

Kuluttajat voivat seurata hintatietoja reaaliajassa ja suunnitella sähkönkäyttöään sen mukaan, mikä parantaa mahdollisuuksia hyödyntää hintavaihteluja markkinoilla.

Kommentoi kirjoitusta