Lohjalla teatteritaiteen perusopetusta antavan Teatteri Aploodin kymmenes toimintakausi käynnistyy 6.9.

–Odotamme innolla juhlakautemme käynnistymistä. Olemme selviytyneet korona-ajasta suhteellisen hyvin. Kaikessa toiminnassamme menemme edelleen turvallisuus edellä hygieniaohjeita noudattaen ja lähikontakteja välttäen. Opettajamme on perehdytetty Työterveyslaitoksen ohjeisiin koronavirustartunnan ehkäisyssä. Opetustamme ohjeistaa myös Opetushallituksen suositukset taiteen perusoppilaitoksille. Pystymme tarjoamaan paljon innostavia harjoituksia ja hetkiä teatteriharrastuksen parissa, koronasuosituksia noudattaen. Yhteensä meillä on käynnistymässä kymmenen eri teatteriryhmää, kertoo Aploodin toiminnasta vastaava ohjaaja/näyttelijä Sari Rautakoski.

Myös kaikki muut tutut opettajat jatkavat mukana Aploodin opettajakunnassa. Pitkän linjan teatterilainen Jenni Kanta-oksa tulee Vihdistä.

–Hän on ollut todella pidetty opettaja ja olemme iloisia että hän jatkaa edelleen opettajatiimissä.

Lahden musiikki- ja draamainstituutista valmistunut lohjalainen Rosa Nyman on lisäkouluttautunut draamakasvatuksen opinnoissa Jyväskylän yliopistolla. Nyman on monipuolinen teatterin ammattilainen, opetustyön lisäksi myös ohjaa ja esiintyy itse. Teatterissa häntä kiehtovat sen monipuoliset mahdollisuudet ja yhteisöllisyys. Opettajana hänelle on tärkeää luoda turvallinen ja rohkaiseva ilmapiiri, jossa voi olla osa ryhmää omana itsenään.

Teatteri Aploodin rehtorina toimii Joni Paananen.

Tuuli Halinen, Sirius Savela (takana) ja Sofia Aarela. (Kuva: Heli Kurimo)

Teatteria harrastamaan – ryhmissä on vielä tilaa

Juhlavuoden tapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan ajankohtaiset suositukset ja määräykset huomioiden. Jokavuotiseen tapaan kausi päättyy Teatterifestivaaliviikkoon, joka järjestetään tänä vuonna 4.4.–10.4.2022.

–Iloitsemme teatteriharrastuksen vahvasta jatkumisesta. Lasten ja nuorten kasvuiässä teatteri on tärkeä harrastus, jolla edistetään vuorovaikutustaitoja ja opitaan huomioimaan toisia. Samat asiat korostuvat myös aikuisryhmien kanssa. Kun ponnistellaan yhteisen päämäärän eteen, joka kaikilla ryhmillä on oma valmistettava teatteriesitys, synnyttää tämä vahvan yhteenkuulumisen kokemuksen. Teatteriesityksessä jokaisen panosta tarvitaan, mikä edistää vastuunottamista. Teatteria tehdään aina lasten ja nuorten ehdoilla. Teatterileikit ja -pelit kuuluvat jokaisen ryhmän opetukseen mukaan, Rautakoski kertoo.

Osa ryhmistä jo täynnä, mutta osaan lasten, nuorten ja varhaiskasvatusikäisten ryhmistä mahtuu vielä mukaan. 5–6-vuotiaiden Teatteritenavat kokoontuu torstaisin klo 16.15–17.00 Rosa Nymanin johdolla. 7–11-vuotiaiden keskiviikon Draamaleikkiin mukaan -ryhmä klo 16.30–17.30 ja 12–17-vuotiaiden Esiintymistaito-ryhmä klo 19.00–20.30 sopivat molemmat hyvin sekä aloittelijoille että kokemusta omaaville ja niihin mahtuu vielä mukaan. Ohjaajana Jenni Kanta-oksa. Teinien ja nuorten Improryhmään maanantaisin klo 16.30–18.00 sekä edistyneimpien Roolityön perusteet -ryhmään tiistaisin klo 16.30–18.00 mahtuu myös mukaan. Ohjaajana Sari Rautakoski. Edistyneiden ryhmässä perehdytään näyttelijäntyöhön yksilö- ja ryhmätasolla, opetellaan kehon käyttöä ja tekstin tulkintaa sekä teatteriesityksen valmistamiseen liittyviä asioita erityisesti näyttelijäntyön fokuksesta. Improon ovat tervetulleita niin ensikertalaiset kuin improa aiemmin harrastaneetkin. Kaikkien olo tehdään alusta lähtien turvalliseksi, eikä jännittää tarvitse. Maanantai-iltaisin treenataan lisäksi edistyneiden improajien kanssa. Kyseessä on esiintyvä ryhmä, joka tekee kokonaisia näytelmiä improvisoiden yhdessä muusikon kanssa. Myös laulut ja musiikki syntyvät improvisoiden. Ryhmä koostuu pääasiassa aikuisista ja esiintyy nimellä Improvisaatioteatteri Oodi. Improvisaatioteatteri Oodilla on hanke Lasten maailma teatteriesitykseksi – improvisoidut musiikkiteatterinäytelmät ja työpajat, jota viedään mahdollisuuksien mukaan Lohjan kouluihin syyskaudella 2021.

Aploodi toteuttaa edelleen Lohjan kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä draamatyöpajoja, joilla on saatu hyviä tuloksia mm. lasten ja nuorten itsetuntemuksen ja ryhmässä toimimisen vahvistamisessa. Lisäksi Aploodi vie draaman työvälineitä eri yksiköihin työyhteisöjen positiivisen vuorovaikutuksen edistämiseksi.

–Draamapedagogian keinoin voimme tuoda tehokkaita työvälineitä koulujen ja päiväkotien kiireisen arjen tueksi, tiivistää Rautakoski.

Aploodi toimii Åsvallassa, Svenska föreningen i Lojo rf:n tiloissa.

Teatteri Aploodi

Mikaela Toivanen, Lotta-Liina Malkamäki (takana), Viivi Lindgren ja Inka Levänen. (Kuva: Heli Kurimo)