Lohjalla teatteritaiteen perusopetusta antavan Teatteri Aploodin kahdeksas toimintakausi käynnistyy 9.9.

–Kahdeksas kausi näyttää todella innostavalta! Luvassa on paljon uusia tuulia ja ihana energinen opettajatiimi. Olemme todella innoissamme kehityksemme suunnasta, toiminta monipuolistuu ja kasvaa. Olemme lisänneet opetusryhmiä viime kaudesta kahdella. Yhteensä meillä käynnistyy kymmenen eri teatteriryhmää, kertoo Aploodin toiminnasta vastaava Sari Rautakoski.

Teatterin vastaavana opettajana toimii ohjaaja/näyttelijä Sari Rautakoski ja rehtorina Joni Paananen. Viime kaudella (2018-2019) Rautakoski suoritti Teatterikorkeakoulussa teatteri- ja kasvatusopinnot ( 25 op) sekä draaman kirjoittamisen perusteet.

–Halusin saada enemmän työvälineitä osallistavan teatterin tekemiseen. Lasten ja nuorten kanssa teatteria tehdessä on oleellista, että heidän äänensä ja se maailma, joka lapsia ja nuoria liikuttaa, tuodaan esille. Tämä on oikeastaan koko homman ydin, mikä tekee työn niin kiinnostavaksi lasten ja nuorten parissa toimiessa, kertoo Rautakoski innoissaan.

Teatteritenavat vauhdissa.

Uusia opettajia

Opettajatiimissä puhaltavat uudet iloiset tuulet. Uusina opettajina aloittavat energinen monitaituri, teatteri-ilmaisun ohjaaja Kaisa Lallukka sekä pitkän linjan teatterilainen Jenni Kanta-oksa Vihdistä.

Lallukka tulee Turusta ja on työskennellyt monipuolisesti teatterin, tanssin ja sirkuksen parissa niin opettajana, näyttelijänä kuin esiintyjänäkin. Hän on lisäksi parkourohjaaja, jolta löytyy myös musta vyö karatesta. Lallukka on energinen, nauravainen ja huumorintajuinen. Opetuksessaan hän korostaa hauskaa tekemisen meininkiä, yhdessä tekemisen riemua ja rohkeutta heittäytyä teatterin jännittävän maailmaan.

Kanta-oksan tausta teatterin tekemisessä on Vihdissä. Hän toimii siellä tuottajana sekä nuorisoteatterin ohjaajana. Hän on ollut myös näyttämöllä useissa näytelmissä. Ohjaajan työssä Kanta-oksa ottaa jokaisen huomioon omana yksilönään ja keskittyy yhteisölliseen toimintaan, teatteria tehdään lasten ehdoilla.

Improvisaation pauloissa.

Teatteria harrastamaan

Teatteri on lasten ja nuorten kasvuiässä tärkeä harrastus, jolla edistetään vuorovaikutustaitoja ja opitaan huomioimaan toisia. Samat asiat korostuvat myös aikuisryhmien kanssa. Kun ponnistellaan yhteisen päämäärän eteen ja kaikilla ryhmillä on oma valmistettava teatteriesityksensä, synnyttää tämä vahvan yhteenkuuluvuuden kokemuksen. Teatteriesityksessä jokaisen panosta tarvitaan, mikä edistää vastuunottamista. Teatteria tehdään aina lasten ja nuorten ehdoilla. Teatterileikit ja -pelit kuuluvat mukaan jokaisen ryhmän opetukseen.

Vaikka ilmoittautumisia on tullut ennätysmäärä ja osa ryhmistä on jo täynnä, mahtuu mukaan vielä osaan teinien ja nuorten ryhmistä sekä 5–6-vuotiaiden Teatteritenavat-ryhmään. Hajapaikkoja löytyy myös 7–11-vuotiaiden ryhmiin. Teatteritenavat kokoontuu torstaisin kello 16.15–17.00 Kaisa Lallukan johdolla. 12–17-vuotiaiden Esiintymistaito-ryhmään keskiviikkoisin kello 19.30–21.00 sopii hyvin aloittelijoille ja myös kokemusta omaaville ja siihen mahtuu vielä mukaan. Ohjaajana toimii Jenni Kanta-oksa.

Teinien ja nuorten Improryhmään maanantaisin kello 16.30–18.00 sekä edistyneimpien Kohtausharjoittelun perusteet -ryhmään tiistaisin kello 16.30–18.00 mahtuu myös mukaan. Ohjaajana niissä toimii Sari Rautakoski. Edistyneiden ryhmässä perehdytään kohtausharjoitteluun yksilö- ja ryhmätasolla sekä opetellaan kehon käyttöä ja tekstin tulkintaa. Improon ovat tervetulleita niin ensikertalaiset kuin improa aiemmin harrastaneetkin. Kaikkien olo tehdään alusta lähtien turvalliseksi, eikä jännittää tarvitse. Viime keväänä Aploodin teinien ja nuorten Improryhmä saikin mahtavaa suitsutusta Nuoren Kulttuurin Teatris -tapahtumissa sekä Lohjalla että Jyväskylässä. Maanantai-iltaisin treenataan lisäksi edistyneiden improajien kanssa. Kyseessä on esiintyvä ryhmä, joka tekee kokonaisia näytelmiä improvisoiden yhdessä muusikon kanssa. Myös laulut ja musiikki syntyvät improvisoiden. Ryhmä koostuu pääasiassa aikuisista ja esittäytyy nimellä Improvisaatioteatteri Oodi. Improvisaatioteatteri Oodilla on tulevana syksynä esitys Lohjalla torstaina 31.10. Café Laurissa kello 19.00, jonne vierailijaksi saapuu Elina Stirkkinen Stella Polariksesta. Ryhmäläiset ovat todella innoissaan keikasta ja kunniasta päästä lavalle yhdessä yhden Suomen kirkkaimman improvisaatioteatteritähden kanssa.

Edistyneiden roolityön perusteet -ryhmä.

Draaman keinoin vahvuutta vuorovaikutukseen ja itsetuntemukseen

Aploodi toteuttaa edelleen Lohjan kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä draamatyöpajoja, joilla on saatu hyviä tuloksia mm. lasten ja nuorten itsetuntemuksen ja ryhmässä toimimisen vahvistamisessa. Lisäksi Aploodi vie draaman työvälineitä eri yksiköihin työyhteisöjen positiivisen vuorovaikutuksen edistämiseksi.

–Draamapedagogian keinoin voimme tuoda tehokkaita työvälineitä koulujen ja päiväkotien kiireisen arjen tueksi, tiivistää Rautakoski.

Opetuskausi huipentuu Aploodin Teatterifestivaaleihin 20.4.–26.4.2020. Keväälle 2020 on Lohjan Teatteri hienosti huomioinut, ettei lasten teatteriesityksiä ole päällekkäin samaan aikaan Lohjan Teatterissa ja Aploodin Teatterifestivaaleilla. Näin lapset pääsevät halutessaan esiintymään samaan aikaan toteutettaviin lastenteatterinäytelmiin.

–Hienoa yhteen hiileen puhaltamista, iloitsee Rautakoski.

Aploodi toimii Åsvallassa, Svenska föreningen i Lojo rf:n tiloissa (Nummentie 39).