Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Teatteri Aploodin toimintakausi päättyy Teatterifestivaaliviikkoon.

lapset ja nuoret, lohja, teatteri

Festivaaleilla nautitaan kaikkien teatteritaiteen perusopetusryhmien upeista näytelmistä viikon ajan 18.-23.4.2023. Festivaalit ovat osa Lohja 700 juhlavuoden ohjelmistoa. Kaikissa näytelmissä on mukana otteita Lohja 700 vuoden historiasta. Kiitämme lämpimästi materiaalin jakamisesta kanssamme lohjalaista kulttuuripersoonaa Jorma Kuosmasta. Festivaaleilla nähdään yhteensä 16 esitystä ja 7 eri näytelmää.

Juhlat, 7-9 v. Oikukkaalla Leidi Libertyllä on pian juhlat, mutta siivooja on lopettanut. On siis palkattava uusi! Leidi on kouluaikana ollut ilkeä Siivoojalle ja Kätyrille ja kun he huomaavat Leidin etsivän siivoojaa, he päättävät aiheuttaa Leidille hieman päänvaivaa ja pilata juhlat. Siivooja pestautuu Leidin palvelukseen ja tekee kaikenlaisia jekkuja.

Kissaprinsessa jää orvoksi, 7-9 v. Orvoksi jäävä kissaprinsessa ystävystyy toisen kissan kanssa. He molemmat ovat alun perin olleet ihmisiä, mutta ilkeä loitsu muutti heidät kissoiksi ja nyt he yhdessä yrittävät selviytyä läpi jännittävien vaiheiden. Mutkia heidän matkalleen järjestävät metsässä asuvat karhukaksoset, sekä pyydystettyjä eläimiä lemmikkikaupassa myyvä pahansuopa kyläläinen.

Kummitustalo, 9-12 v. Kaksi tubettajaa saapuu Lohjansaareen kummitustalolle kuvaamaan videota kahden kaverinsa kanssa. Vanhan tarun mukaan sillä paikalla asui aikanaan jättiläinen. Tubettajien astuessa taloon sisään, ovi sulkeutuu ja kaverit jäävät ulkopuolelle. He päättävät lähteä hakemaan apua. Talossa asuu kummitusperhe – isä ja tämän lapset. Kummitusisä pelkää ihmisiä, sillä aikanaan Ghostbustersit ovat napanneet perheen äidin. Kummituslapset ovat kuitenkin yksinäisiä ja kaipaavat seuraa. Kun taloon ilmestyy ihmisiä, ovat he innoissaan. Heidän isänsä ei kuitenkaan hyväksy kaveeraamista ihmisten kanssa. Sillä välin tubettajien kaverit ovat soittaneet paikalle Ghostbustersit. Alkaa hurja takaa-ajo, mutta tohinassa haamuimurista laitetaan imemisen sijaan päälle puhallustoiminta ja kaikkien hämmästykseksi kummitusäiti suhahtaa imurista ulos.

Pirkko-Liisa ja elävä nukke, 9-12 v. Alakouluikäinen Pirkko-Liisa on koulukiusattu, eikä hänellä ole ystäviä. Tilannetta helpottaakseen hänen äitinsä, isoäitinsä ja pikkusiskonsa ostavat hänelle nuken, jonka kanssa Pirkko-Liisa voisi leikkiä. Hyvin pian selviää, että nuken myynyt Marja-Taisa Hillopurkki on noitunut nuken eläväksi. Marja-Taisan suunnitelmana on nuken avulla muuttaa viattomia lapsia nukeiksi ja tällä tavalla kasvattaa omaa nukkearmeijaansa.

Väärinkäsityksiä, 12-15v. Lumi on menossa naimisiin ja häitä varten on tilattu donitseja paikallisesta kahvilasta. Kahvilanmyyjä kuitenkin sekoittaa tilauksen ja antaakin Lumille poliisien tilauksen. Myyjä keksii hätäpäissään valheen pelastaakseen työpaikkansa ja pian poliisit ovat Lumin kannoilla. Päästäkseen häihinsä, Lumi päättää naamioitua ja hän ajautuu seitsemän lapsen lastenhoitajaksi. Häät ovat kuitenkin pian alkamassa, joten Lumin on toimittava. Poliisit yrittävät selvittää, kuka donitsirikollinen on ja kun eräs äiti tulee kertomaan, että hänen seitsemän lastaan on kidnapattu, vyyhti tihenee.

Pertti aikamatkalla, 12-18 v. Pertin koulumenestys on jo pitkään ollut heikkoa. Asiaa ei helpota ollenkaan se, että hänen pikkusiskonsa saa jatkuvasti hyviä arvosanoja. Kotona viikkorahan saamiselle asetetaan tiukat ehdot: koetulosten täytyy selvästi parantua. Historiankokeessa tilanne on jälleen sama tuttu, Pertti ei ole lukenut kokeeseen lainkaan. Ennen kokeen alkua hän haluaa käydä vielä vessassa, mutta päätyykin sattumalta löytämään aikakoneen ja hän matkustaa ajassa taakse päin. Matkallaan hän päätyy sekä dinosaurustuen jura-kaudelle, muinaiseen Egyptiin, sekä Saksaan toisen maailmansodan aikaudelle. Pertti näkee mahdollisuutensa tulleen ja hän muuttaa historiaa mielensä mukaan, jotta osaisi vastata historiankokeen kysymyksiin oikein.

Pinokkio, 13-16 v. Käsikirjoitus Carlo Colloidi, dramatisointi Kerttu Hämeranta, sovitus Elina Rainio. Köyhän puusepän Gepetton puunukke Pinokkio herää eloon haltijattaen voimasta.Gepetto lähettää Pinokkion innokkaana kouluun, mutta Pinokkion uteliaisuus vie hänet aivan muihin seikkailuihin.Matkallaan Pinokkio päätyy nukketeatteriin esiintyjäksi, kohtaa viekkaan parivaljakon kissan ja ketun ja päätyy lopulta hurjan merenkuninkaan Maitin valtakuntaan.Pinokkion nenä pitenee hänen valehdellessaan. Miten käy Pinokkion seikkailuissaan? Selviääkö hänelle miksi kannattaa pysyä totuudessa?

Aploodi on toiminut Åsvallassa, joka on valoisa ja tunnelmallinen puutalo. Tällä kaudella teatterin piti muuttaa Lohjan kaupungin tiloihin keskustaan, joissa olisi ollut mahdollista käyttää teatteritekniikkaa ja tilaa teatteritarpeiston varastoinnille. Tilojen sisäilmatutkimus kuitenkin tuomitsi rakennuksen käyttökieltoon. ”Nyt prosessi on edelleen vireillä ja uusien tilojen kartoittamiseksi on tehty valtuustoaloite. Olemme toiveikkaita, että sote-uudistuksen seurauksena Lohjalle tyhjiksi jääneistä tiloista löytyisi tilat myös 7 vuotta väistötiloissa toimineelle teatteritaiteen perusopetukselle ” – painottaa Rautakoski.

Uusina opettajina aloittavat teatteritaiteen maisteri, teatteriopettaja Elina Sarno, joka tuo myös naamioteatterin menetelmiä opetukseen sekä puhe- ja draamataiteen opettaja Judith Regwan. Opetusryhmissä Esityksen valmistamisen perusteet työstää pidemmän näytelmän kuten tänäkin vuonna Pinokkion ja Aploodin alkuvuosina toteutetut Kaunotar ja hirviö, Alladin ja Ihmemaa Oz. Ryhmä sopii myös nuorille aikuisille. Ilmoittautuminen avautuu heti Teatterifestivaalien jälkeen viikolla 17. ”Toivotamme lämpimästi mukaan kaikki uudet ja vanhat oppilaat! Ja tervetuloa festivaaleille juhlistamaan kanssamme Lohja 700 juhlavuotta!” – Rautakoski toivottaa.

APLOODIN TEATTERIFESTIVAALIVIIKKO 

TI-SU 18.-23.4.2023 Lohjalla 

OHJELMA:

TIISTAI 18.4.

Klo 19:00 Pinokkio

KESKIVIIKKO 19.4.

Klo 17:15 Kissaprinsessa jää orvoksi

Klo 18:30 Pirkko-Liisa ja elävä nukke

Klo 19:45 Pertti aikamatkalla

TORSTAI 20.4.

Klo 18:00 Juhlat

Klo 19:00 Kummitustalo

PERJANTAI 21.4.

Klo 19:00 Pinokkio

LAUANTAI 22.4.

Klo 12:00 Tervetuloa festivaaliviikonloppuun

Klo 12:15 Kissaprinsessa jää orvoksi

Klo 13:15 Kummitustalo

Klo 14:15 Väärinkäsityksiä

Klo 15:30 Pinokkio

SUNNUNTAI 23.4.

Klo 11:00 Juhlat

Klo 12:00 Pirkko-Liisa ja elävä nukke

Klo 13:00 Väärinkäsityksiä

Klo 14:00 Pertti aikamatkalla

Klo 15:15 Pinokkio

OHJAAJAT – Rosa Nyman, Tomi Mielonen, Sari Rautakoski

ESITYKSET ÅSVALLASSA Nummentie 39, Lohja

TEATTERI APLOODI

teatteri.aploodi@gmail.com

044 537 2300

www.aploodi.net