Lohjalla teatteritaiteen perusopetusta antava Teatteri Aploodin yhdestoista toimintakausi käynnistyy 12.9.

–Odotamme innolla opetuskauden käynnistymistä. Iloksemme ilmoittautuminen on ollut huomattavasti vilkkaampaa kuin kahtena aiempana koronavuotena. Olemme selviytyneet tästä haastavasta ajasta suhteellisen hyvin. Kaikessa toiminnassamme menemme edelleen turvallisuus edellä hygieniaohjeita noudattaen, kertoo Aploodin toiminnasta vastaava ohjaaja/näyttelijä Sari Rautakoski.

Tutut teatteriopettajat Sari Rautakoski ja Rosa Nyman jatkavat opettajakunnassa. Uutena opettajana tiimiä täydentää Tomi Mielonen, joka on valmistunut puhe- ja draamataiteen opettajaksi Snellman-korkeakoulusta.

–Teatterin tekemisessä erityisen hienoa on se, että on lukematon määrä oikeita tapoja esiintyä ja olla esillä. Opettajana ja ohjaajana nautin erityisen paljon siitä, kun voin auttaa jokaista löytämään juuri hänen omat henkilökohtaiset vahvuutensa. Opetuksessani kannustava ja vapaaehtoisuuteen perustuva ilmapiiri ruokkii rohkeutta sekä luovuutta, Mielonen sanoo.

Teatteri Aploodin rehtorina toimii Joni Paananen. Jokavuotiseen tapaan kausi päättyy Teatterifestivaaliviikkoon 17.4.–23.4.2023.

–Teatteritaiteen perusopetus on saanut kymmenen vuoden aikana vahvan jalansijan Lohjalla, iloitsee Rautakoski.

Teatteriharrastuksen myötä opitaan mm. vuorovaikutustaitoja ja toisten huomioon ottamista.

Teatterista eväitä elämään

Kasvuiässä teatteri on tärkeä harrastus lapsille ja nuorille. Se edistää vuorovaikutustaitoja, sen avulla opitaan huomioimaan toisia ja saadaan ymmärrystä siitä, miten oma toiminta vaikuttaa toisiin. Kun ponnistellaan yhteisen päämäärän eteen, on jokaisen panos tärkeä. Teatteriesityksen valmistaminen synnyttää myös vahvan yhteenkuulumisen kokemuksen. Samat asiat korostuvat myös aikuisryhmien kanssa. Teatterin tekemisessä ovat luonnollisesti läsnä aina leikki ja leikkimielisyys, kuten englannin kielinen sana näytelmä, play myös suomennetaan.

Moni ryhmä jo täynnä, mutta mukaan mahtuu vielä osaan lasten ja nuorten ryhmiin. 7–12-vuotiaiden torstain Draamaleikkiin mukaan klo 17.15–18.15 (ohjaaja Rosa Nyman), keskiviikon Yhdessä tekeminen ja kuvitteellinen maailma -ryhmä klo 16.30–17.30 sekä Esiintymistaito -ryhmä klo 17.45–19.00 sopivat hyvin sekä aloittelijoille että kokemusta omaaville ja niihin mahtuu vielä mukaan. Keskiviikkona ohjaajana toimii Tomi Mielonen.

Teinien ja nuorten Improryhmään tiistaisin klo 16.30–18.00 sekä nuorten/nuorten aikuisten Esityksen valmistamisen perusteet -ryhmään klo 18.1519.45, joka toteuttaa pidemmän näytelmän, mahtuu myös mukaan. Ohjaajana toimii Sari Rautakoski. Improon ovat tervetulleita niin ensikertalaiset kuin improa aiemmin harrastaneetkin. Kaikkien olo tehdään alusta lähtien turvalliseksi ja jännittää ei tarvitse.

Maanantai-iltaisin treenataan lisäksi edistyneiden improajien kanssa. Mukaan mahtuu yli 16 vuotiaita nuoria sekä aikuisia, joilla on impron perusteet hallussa. Kyseessä on esiintyvä ryhmä, joka tekee kokonaisia näytelmiä improvisoiden yhdessä muusikon kanssa.

Draaman työvälineitä yhteisöihin

Aploodi toteuttaa kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä draamatyöpajoja, joilla on saatu hyviä tuloksia mm. lasten ja nuorten itsetuntemuksen ja ryhmässä toimimisen vahvistamisessa. Lisäksi Aploodi vie draaman työvälineitä eri yksiköihin työyhteisöjen positiivisen vuorovaikutuksen edistämiseksi.

–Draamapedagogian keinoin voimme tuoda tehokkaita työvälineitä koulujen ja päiväkotien kiireisen arjen tueksi, tiivistää Rautakoski.

Kulttuuriyhdistys Lohjan Art & Music ry:n alaisuudessa toimiva Improvisaatioteatteri Oodi toteuttaa lisäksi Lohjan kouluissa hanketta Lasten maailma teatteriesitykseksi – improvisoidut musiikkiteatterinäytelmät ja työpajat.

–Pääsimme käynnistämään hankkeen vihdoin tänä keväänä, sen oltua jäissä koronan vuoksi kahden vuoden ajan. Saimme kiitettävää palautetta sekä esityksistä että työpajoista ja innolla jatkamme hankkeen parissa nyt syksyllä, Rautakoski iloitsee.

Aploodi toimii Åsvallassa, Svenska föreningen i Lojo rf:n tiloissa (Nummentie 39). Tulevana lukukautena Aploodin pitäisi päästä muuttamaan uusiin toimitiloihin Lohjan keskustaan. Uusissa tiloissa on mahdollista käyttää myös teatteritekniikkaa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueesta seuranneet tilajärjestelyt vaikuttavat aikataulun toteutukseen ja tilan käyttöönottoon.

Teatteri Aploodi