Älä anna ilmastoahdistukselle yliotetta, vaan ota tilanne haltuusi. Pienillä muutoksilla ja harkituilla valinnoilla viilaat kotisi sähkönkulutuksesta turhat pois. Ympäristö ja kukkaro kiittävät.

Suomalaisen hiilijalanjäljestä kolmannes syntyy asumisesta – lämmityksestä, sähköstä ja vedenkäytöstä. Säästävillä asumistottumuksilla ja valinnoilla arjen ilmastovaikutuksia voi keventää nopeasti. Fiksu energiankäyttö kannattaa aina.

– Jokainen voi pienentää sähkönkulutusta 5-10 prosenttia helposti, sähkölämmittäjä selvästi enemmän. Oikein toteutetut, järkevät tehostamistoimet eivät heikennä asumismukavuutta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Kotien sähkönkäytöllä on yllättävä vaikutus siihen, kuinka suuri osa energiasta tuotetaan puhtailla energialähteillä. – Kun älykkäät kulutusjoustopalvelut yleistyvät lähivuosina, sähkön käyttöä ajoitetaan entistä enemmän tuuli- ja aurinkovoiman tuotannolle suotuisiin hetkiin. Automaatio ohjaa kodin suuritehoisia laitteita säästävästi ja huomaamatta, Suur-Uski kertoo.

1. Seuraa sähkönkulutustasi. Energiayhtiösi maksuttomasta seurantapalvelusta saat tunnin tarkkuudella tietoa sähkönkulutuksesta. Kun kotona ei ole ketään, kulutus on vähäistä. Arkiaskareet ja suuritehoisten laitteiden käyttö, kuten sähkösaunan lämmitys, näkyvät kulutuspiikkeinä.

2. Tingi tarpeettomasta. Valitse omaan käyttöön sopivia energiapihejä laitteita, käytä säästöohjelmia ja luovu turhasta. Pienilläkin teoilla on iso merkitys.

3. Kilpailuta sähkö. Varmista, että käytät uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Jos optimoit kulutustasi edullisen hinnan mukaan, aikahinnoiteltu sähkö voi olla sopiva valinta.

4. Säädä ja ajasta. Hyödynnä olemassa olevia säätölaitteitta ja automaatiota: lämpöpattereiden termostaatteja, valaistuksen ja lattialämmityksen ajastusta, ilmanvaihdon aikaohjausta. Tarkista asetukset, sillä säätämällä säästät.

5. Investoi fiksusti. Tarkastele remontointitarpeita ja investointeja energiankulutuksen näkökulmasta. Investoinnit taloautomaatioon, aurinkosähköön ja rakennusteknisiin parannuksiin kannattavat.

6. Pysy ajan hermolla. Ota käyttöön älykkäitä ratkaisuja ja uutta tekniikkaa. Markkinoille tulee uusia palveluja, jotka huolehtivat puolestasi kulutuksen ajoittamisesta sähkön tuotantotilanteen, hinnan tai sääolosuhteiden mukaisesti.

Energianeuvoja opastaa maksutta

Vinkkejä kodin energiankulutuksen pienentämiseen saat maksutta valtakunnallisesta kuluttajien energianeuvonnasta ja alueellisilta energianeuvojilta. Kysymyksiä voi lähettää Messengerissä Asiaa energiasta -sivulta Facebookissa.

Teksti: Motiva Oy

www.motiva.fi