Kädentaitoyhdistys Tekevät Kädet ry:n kauppa muutti Virkkalasta Lohjan keskustaan lokakuussa ja avautui pari viikkoa sitten.

–Vuokrasopimuksemme loppui Virkkalassa ja uusi tila löytyi Lohjan keskustasta Torikadulta, kertoo Tekevät Kädet ry:n puheenjohtaja Mia Taimio.

Myynnissä on yhdistyksen jäsenten valmistamia tuotteita.

–Meillä on villaisia tuotteita, kuten huiveja, pipoja, kynsikkäitä ja sormikkaita, nahkatöppösiä ja -rukkasia, virkattuja tuotteita, kuten kukkaroita, mattoja, peittoja, koreja ja pussukoita, nuken vaatteita ja vuodevaatesettejä sekä lauma keppihevosia. Koruja löytyy jokaiseen makuun kuningatartyylisistä bling bling -koruista helmiäistyylisiin ja sulatuslasikoruihin. On myös helmi- ja makrameekoruja sekä aitoja hopeasepän tekemiä koruja, Taimio esittelee tuotevalikoimaa.

–On bonzoja, hiuspantoja, heijastimia, retkialustoja, kalvosinnappeja, pakastimeen ja mikroon laitettavia pipipusseja, avainkaulanauhoja ja avaimenperiä. Heppahulluille löytyy esimerkiksi kierrätysnahasta tehtyjä hevosavaimenperiä. On betoni- ja kivitöitä. Tytyrin kivestä tehtyjä tuikkualustoja ja tummemmasta kivestä tehtyjä ihania, pikku takkoja. Lasitöistä on tasseja, tuikkukippoja, lyhtyjä ja ihania tiffanytöitä.

–Saunatuotteista löytyy laudeliinoja, saunatyynyjä, kaura- ja merisuolapusseja ja löylypusseja. Pussi on täynnä koivunlehtiä ja se laitetaan löylyveteen hautumaan. Saunaan tulee ihana koivun tuoksu.

–Villasukkaa löytyy jos jonkinmoista. On pitkä- ja lyhytvartista, kirjoneuletta ja nyppylää. Valinnanvaraa löytyy. Osa sukista on tehty itse kasvivärjäyksestä ja langan kehräämisestä lähtien. Myynnissä on myös kasvivärjättyä lankaa, jos joku haluaa tehdä itse esimerkiksi sukat tai huivin.

Taimion luettelema tuotelista on hengästyttävä, eikä siinä ole edes kaikki.

–Jäsenemme ovat taitavia ja kekseliäitä. Tuotteita tulee koko ajan lisää. Monet tuotteet on tehty kierrätysmateriaaleista. Jos hyllystä ei löydy sopivaa tavaraa, meillä on varastossa piilossa lisää valikoimaa. Jos vieläkään ei löydy, jäsenemme tekevät tuotteita myös tilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan. Siten saa varmasti ainutlaatuisia tuotteita, Taimio sanoo.

Myös jouluaiheisia tuotteita löytyy totta kai.

–On esimerkiksi huovutettuja tonttuja, enkeleitä, pukkeja ja lumiukkoja, joulukortteja ja kransseja. Kransseista löytyy niin huovutettuja kuin tuohesta, kaarnasta ja havuistakin tehtyjä.

Kädentaitoyhdistyksen kaupasta löytyy käsintehtyjä tuotteita joka lähtöön. (Kuva: Mia Taimio)

Käsityökursseja ja käsityömateriaalikirpputori

Uusissa tiloissa on tarkoitus järjestää myös erilaisia käsityökursseja ja tapahtumia, kunhan alakertakin on saatu kuntoon ja koronavirustilanne sallii tilaisuuksien järjestämisen.

–Virkkalassa emme vielä ehtineet järjestää kursseja, kun koronarajoitukset alkoivat keväällä. Siellä oli myös vähemmän tilaa. Täällä kursseja on kuitenkin tarkoitus pitää. Toivotaan, että pääsemme toteuttamaan ideoitamme. Esimerkiksi huovutus-, metallilankakoru- ja korttikursseja on toivottu. Kursseilla voidaan opetella mitä tahansa villasukan teosta lähtien. Esimerkiksi villasukan kantapään tekeminen tuottaa monille haasteita. Kehräämisestä ja lankojen värjäämisestäkin voisi pitää kurssin. Myös käsityömateriaalikirpputoria on toivottu jo pitkään, Taimio kertoo.

Toistaiseksi kauppaa pidetään auki yhdistyksen jäsenten vapaaehtoistyönä, mutta toiveissa on, että tulevaisuudessa apuun saataisiin palkkatuettu työntekijä.

–Olemme muokanneet aukioloaikoja toiveiden mukaan. Sitä on toivottu, että ruokatunnillakin pystyisi poikkeamaan tässä. Katsotaan, jos joulun alla pystymme vielä laajentamaan aukioloaikaa, Taimio kertoo.

Tällä hetkellä käsityökauppa on avoinna ti-pe klo 11.00–18.00 ja la klo 10.00–15.00. Taimio kertoo, että asiakkaat ovat löytäneet liikkeen hyvin, ja nykyisestä sijainnista on tullut myönteistä palautetta, sillä kauppa on nyt helpommin useamman asiakkaan saavutettavissa.

–Tässä on nyt tarkoitus olla pysyvästi eli kyseessä ei ole mikään pop up -joulukauppa. Liikkeeseen voi pistäytyä vain katselemaan, tutustumaan ja inspiraatiota ja ideoitakin hakemaan, Taimio sanoo.

Jos sopivaa tuotetta ei löydy liikkeen valikoimasta, kädentaitoyhdistyksen väki tekee myös tilaustöitä. (Kuva: Mia Taimio)

Joulumyyntitapahtuma Lohjantähdessä

Tekevät kädet pitää pienimuotoista joulumyyntitapahtuman Lohjantähdessä ke-la 2.12.–5.12. Kauppakeskuksen ala-aulassa on myynnissä sekä samoja käsityötuotteita, joita kaupastakin löytyy, että uusia. Osa käsityöläisistä tuo nimittäin tuotteitaan vain tapahtumaan. Taimio vinkkaa, että niin joulumyyntitapahtumaan kuin kaupallekin voi tulla tekemään ostoksia sekä joululahjoiksi että omaksi iloksi.

–Voi ostaa pukinkonttiin, mutta ajat ovat nyt sellaiset, että moni kaipaa itselleenkin mielen piristystä ja palkintoa siitä, että on kestänyt tämän vaikean ajan.

Käsityöläiset yhdistivät voimansa

Tekevät Kädet ry:ssä on tällä hetkellä 96 jäsenmaksun maksanutta jäsentä. Taimio iloitsee siitä, miten hyvin jäsenmäärä on kasvanut ja toiminta pysynyt aktiivisena. Yhdistys perustettiin maaliskuussa 2019.

–Yhdistys on otettu hyvin vastaan eikä ihmisten kiinnostus ole laantunut alkuinnostuksen jälkeen niin kuin usein käy. Väkeä on liittynyt mukaan tasaisesti, kun tieto yhdistyksestä on levinnyt puskaradiossa, Taimio iloitsee.

Yhdistys sai alkunsa käsityömessujen pohjalta.

–Lähdin tekemään käsityömessuja vuonna 2018. Niiden jälkeen moni kyseli yhdistystä, jossa kaikki voisivat kokoontua. He houkuttelivat minua perustamaan sen, joten yllytyshulluna ihmisenä lähdin perustamaan Tekeviä Käsiä yleisön toiveesta ja lievästä painostuksesta, Taimio kertoo.

Käsityömessut järjestettiin Tennarissa vuosina 2018 ja 2019, mutta tämän vuoden suunnitelmat korona sotki. Alustavasti messut on siirretty ensi maaliskuulle, jolloin ne järjestettäisiin Tanhuhovissa. Yhdistykseen voi tutustua tarkemmin sen verkkosivuilla.

SMS

Jouluista ostettavaa löytyy niin itselle kuin pukin konttiinkin. (Kuva: Mia Taimio)