Vihti Ski Centerissä on jo saatu latu ja osa rinteistä auki, vaikka Etelä-Suomen talvi on alkanut totutun vetiseen ja lauhaan tapaan.

–Hyvää kuuluu, päärinne, takarinne ja taikamattorinteet on saatu auki. Kakkosrinne on täysleveä ja latu saatiin auki jo aiemmin. Meillä oli ensilumen latu auki ensimmäisinä Etelä-Suomessa, kertoo Sami Uotila Vihti Ski Centeristä.

Hiihtäjät ja laskettelijat ovat jo löytäneet lumen luo, vaikka sää ei järin talvinen olekaan. Pääkaupunkiseudulta Vihtiin tullaan laskettelemaan yleensäkin, mutta nyt kävijöitä on tullut Turkua ja Kotkaa myöten.

–Ulkoliikunta vetää nyt, kun sisäliikuntaryhmät ovat tauolla. Laskettelijoita ja hiihtäjiä on riittänyt enemmän kuin aiempina vuosina tähän mennessä, Uotila kertoo.

Tällä hetkellä on hyvin lauhaa, mutta sääennusteet näyttävät, että joulun jälkeen ilma viilenee.

–Joulun välipäiviksi on ainakin tulossa pakkasta. Avaamme lisää rinteitä pikkuhiljaa. Uotila toteaa.

Vaikka välillä sataisi vettä, tekolumi ei häviä hetkessä.

–Se kestää yllättävän hyvin. Rinteessä on nyt kauttaaltaan 0,5–1 metrin patja tekolunta. Saimme tehtyä neljän vuorokauden lumetusjakson, kun Moskovan suunnalta tuli harvinaisen kuivaa ilmaa. Se oli niin kuivaa, että se vastasi 3–4 astetta kylmempää ilmaa. Kun sataa vettä, tekolumi tiivistyy ja pakkautuu. Hyvä tulee, jos joulun jälkeen saadaan pakkasta, Uotila sanoo.

Viime talvena talvi ei tullut ollenkaan. Entä, jos nyt käy samoin? Siihen Uotila ei jaksa uskoa, sillä täysin lumettomia talvia on niin harvoin. Tuskin toista samanlaista siis tulisi heti perään.

–2010-luvulla oli kaksi hyvin lumistakin talvea. Viime talvi oli poikkeuksellinen vuosisatojenkin mittakaavassa, mutta silloinkin pääsimme aloittamaan kauden jo 8.11. eli aiemmin kuin nyt. Pääalueet olivat tuolloin auki 115 vuorokautta. Täytyy uskoa, että tästä tulee talvisempi talvi.

Vihti Skissä näyttää nytkin talviselta, vaikka ympärillä ei.

–Ihmiset ovat olleet ihmeissään, miten täällä voi olla niin lumista. Säiden armoilla tässä silti ollaan ja luonnonluntakin toivotaan. Rinteiden avaamiseen riittää pelkkä pakkanenkin, mutta luonnonlumesta saataisiin talviliikuntamieltä.

Vihdissä päästään laskettelemaan tekolumella, vaikka maisema ympärillä ei järin talvinen olisikaan. Alkukausi on tuonut Vihtiin laskijoita Turkua ja Kotkaa myöten.

Turvallisesti rinteeseen ja ladulle

Entä koronavirus, loikkaako se ladulla tai rinteessä ulkoilijasta toiseen?

–Tämä on sama juttu kuin golf keväällä eli ulkoliikunta on nyt turvallisin liikuntamuoto. Rinteessä on väljyyttä eikä siellä hengästytä. Suksetkin luovat automaattisesti turvaväliä. Hiihdossa taas hengästytään sen verran, että on hyvä pitää kymmenen metrin turvaväli toisiin hiihtäjiin ja välttää ohituksia. Rinteessä meillä on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen ohjeistukset ja ladullekin olemme tehneet itse ohjeet, Uotila kertoo.

Keväällä kuultiin ikäviä uutisia Keski-Euroopan suurista laskettelukeskuksista, kun koronavirus levisi niissä tehokkaasti. Uotila muistuttaa, että virus ei tuolloinkaan levinnyt niinkään rinteessä, vaan rinneravintoloissa ja yöelämässä, johon rinteistä siirryttiin talviliikuntapäivän jälkeen.

–Meillä on rinneravintolassa maskisuositus ja väliä pystyy pitämään hyvin. Pöydissä istutaan perhekunnittain.

Joulun ja uuden vuoden tienoilla, Vihti Ski on kiinni 23.12.–25.12, mutta muuten rinteet ja latu odottavat ulkoilijoita. Tammikuussa alkavat jälleen ratalaskukerhot ja -koulut. Niihin voi vielä ilmoittautua. Välineitä Vihti Skistä voi vuokrata tavalliseen tapaan. Uotila vinkkaa myös uudesta kausivuokraustoiminnasta, joka on aloitettu Peuramaan laskettelukeskuksessa. Sieltä voi vuokrata kerralla itselleen sopivat välineet koko kaudeksi. Vaikka vuokraus tapahtuu Peuramaalla, voi välineitä käyttää muissakin laskettelukeskuksissa.

–Meillä ei ole vielä tätä systeemiä, joten olemme ohjanneet kausivuokraajat Peuramaalle, Uotila toteaa.

SMS

Ladullekin pääsee jo. Koska hiihtäessä hengästyy, kannattaa muihin hiihtäjiin pitää kymmenen metrin turvaväli ja välttää ohittelua ladulla.