Viime vuosina on uutisoitu paljon siitä, kuinka mielenterveyden ongelmiin ja elämän haasteisiin on vaikea saada apua ja päästä esimerkiksi psykoterapiaan. Lasten, nuorten ja perheiden osaamiskeskus Lanupe haluaa omalta osaltaan olla helpottamassa tilannetta. Lanupella on toimipisteet Lohjalla, Vihdissä ja Espoossa, mutta etänä palvelut ovat kauempanakin asuvien tavoitettavissa. Lanupe tarjoaa mm. psyko-, ratsastus- ja taideterapiaa, keskusteluapua, psykologisia tutkimuksia ja arviointeja, ryhmiä, työnohjausta ja koulutuksia niin yksityisille henkilöille kuin yrityksillekin.

–Tarjoamme monipuolisesti mielenterveyden palveluja. Haluamme, että palvelumme ovat laadukkaasti tuotettuja ja apua saa mahdollisimman paljon meidän ovemme takaa. On liikaa ihmisiä, jotka etsivät hädissään terapeuttia, mutta eivät löydä ja jäävät yksin. Näistä palveluista on huutava pula, Lanupen toimitusjohtaja, psykoterapeutti Jaana Silander sanoo.

–Tämä on paikka, jonne tulemiseen ei tarvita monimutkaista byrokratiaa ja lähetteitä, vaan tulla voi matalalla kynnyksellä. Emme halua pallotella ihmisiä, vaan otamme heidän tilanteistaan kopin kokonaisvaltaisesti. Olemme saaneet mukaan hyviä työntekijöitä, joten meillä on tarjolla laaja skaala hyvinvointipalveluja, kertoo psykoterapeutti Sari Bollström.

Lanupen työntekijät löytyvät yrityksen verkkosivuilta, mutta itse ei tarvitse osata määritellä tarkasti omaa ongelmaansa ja valita oikeaa auttajaa. Riittää, että soittaa tai laittaa viestiä ja kysyy, mitä omalle tilanteelle voi tehdä. Asiaa lähdetään siitä sitten yhdessä miettimään. Ajan voi myös varata suoraan verkossa, jos se tuntuu helpommalta.

–Kartoitamme tilanteen yhdessä ja haemme tarvittaessa yhteystiedot myös muualle, jos omasta väestämme ei löydy sopivaa osaajaa, Bollström sanoo.

Käyntejä tai sitä, mitä sanoo, ei tarvitse jännittää, sillä työntekijä vetää tilannetta ja haastattelee asiakasta. Koko elämäänsä ei tarvitse avata, vaan asioista puhutaan sen verran kuin asiakkaasta tuntuu hyvältä.

Koko elämän laaja skaala

Lanupeen voi ottaa yhteyttä esimerkiksi, jos tuntee itsensä masentuneeksi, ahdistuneeksi tai uupuneeksi, mutta mietityttävä asia voi yhtä hyvin koskea vaikkapa parisuhdeongelmia tai huolta päihteitä käyttävästä läheisestä.

–Täällä voi puhua elämän koko laajasta skaalasta, tiivistää psykoterapeutti Jaana Kinnunen.

–Diagnoosia ei tarvitse olla, vaan tänne voi tulla kaikkien elämän haasteiden ja epävarmuuden edessä. Kuka tahansa voi tulla tänne keskustelemaan, Silander täydentää.

Bollström puolestaan muistuttaa, ettei ihmisellä tarvitse varsinaisesti olla edes mitään ongelmaa, jotta hän voi tulla keskustelemaan asioistaan.

–Omaa elämäänsä voi tulla peilaamaan, jos vaikka työ on alkanut maistua puulta, hän toteaa.

Kun ongelmistaan tai haastavasta elämäntilanteestaan puhuu toisille, niihin saattaa löytyi helpommin ratkaisuja.

–Asioita voi olla itse vaikea peilata, mutta ne todentuvat eri tavalla, kun ne sanoo ääneen, Silander toteaa.

Keskustelu ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Erilaiset terapiamuodot, kuten ratsastus- ja kuvataideterapia voivat toimia joillakin paremmin kuin keskustelu, sillä kaikkien ei ole helppo puhua asioistaan. Bollström ihastelee sitä, miten paljon hyötyä taideterapioista voi olla.

–Esimerkiksi piirustuksen kautta voi lähteä aukeamaan niin paljon asioita, hän sanoo.

Psykoterapeutit Jaana Silander (vas), Jaana Kinnunen ja Sari Bollström kertovat, että Lanupessa työskentelee monipuolinen joukko mielenterveyden ammattilaisia, joten asiakkaita pystytään auttamaan monenlaisissa elämän haasteissa.

Apua kaikenikäisille

Lanupe tarjoaa nimestään huolimatta apua kaikenikäisille ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Lapsille on mm. tunnetaitokerhoja ja nukketeatteria.

–Erityislasten ja -nuorten ryhmätoiminnassa opetellaan tunnetaitoja ja vuorovaikutusta, Kinnunen avaa.

Vanhemmille taas tarjotaan tukea vanhemmuuden haasteisiin ja kasvatuksessa mietityttäviin asioihin. Nuoret voivat tulla keskustelemaan esimerkiksi yksinäisyydestä tai kiusaamisesta. Silander antaa kouluille kiitosta siitä, että niissä nuorten terapiakäynteihin suhtaudutaan positiivisesti ja asiat järjestetään niin, ettei nuori jää opiskeltavista aineista jälkeen. Vielä muutama vuosi sitten tilanne oli toinen, eivätkä koulut suhtautuneet yhtä hyvin kesken koulupäivän tapahtuviin terapiakäynteihin. Uudet sukupolvet rikkovat myös tabuja.

–Jos nuoren kännykkä soi kesken terapiakäynnin, hän saattaa vastata, että olen nyt täällä terapiassa. Näitä asioita ei enää peitellä, Silander kertoo.

Parisuhteiden osalta yhteyttä voi ottaa mm. vuorovaikutusongelmien, uskottomuuden tai eron kohdalla. Silander iloitse siitä, että nykyään ihmiset hakeutuvat pariterapiaan entistä enemmän myös ehkäisevästi jo siinä vaiheessa, kun varsinaisia ongelmia ei vielä ole, jotta niitä ei tulisikaan. Apua on tarjolla myös parisuhdeväkivaltaa kohdanneille.

–Yhdellä työntekijämme on myös koulutus työskentelyyn henkilön kanssa, joka on tai on ollut lähisuhteessa väkivaltainen, Bollström kertoo.

Myös uusioperheet voivat hyötyä keskustelusta. Kinnunen toteaa, ettei uusioperheen arki aina lähde luistamaan kuin leikki, vaan sen toimivaksi saaminen voi vaatia miettimistä.

Hengellisiin asioihin liittyviä mietintöjä ja esimerkiksi uskonnollista kaltoin kohtelua voi käsitellä sielunhoitoterapeutin kanssa. Lisäksi tehdään muistitestejä ja ratkotaan uniongelmia. Yrityksille taas voidaan toteuttaa esimerkiksi hyvinvointipäivä tai -koulutus ja työntekijöille työnohjausta esimiehiä myöten.

–Työnantaja voi ottaa työntekijälleen esimerkiksi psykoterapiaa. Se voi auttaa sairaslomakierteen katkaisussa, Kinnunen sanoo.

Ryhmätoiminta puolestaan tarjoaa vertaistukea. Lanupessa on suunniteltu mm. eroryhmän ja neurospykologisesti oireilevien lasten vanhemmille suunnattua ryhmä. Ammatillisista tukihenkilöistä taas voi saada seuraa esimerkiksi kauppakäynnille, jos kärsii esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelosta tai opettelee onnettomuuden jälkeen uudelleen itsenäistä arkea. Palvelupaketteja saa kätevästi Lanupen verkkokaupasta.

Kollegat perustivat yhteisen yrityksen

Lanupen perustajat ovat tunteneet toisensa jo pitkään, mutta toiminta polkaistiin käyntiin kunnolla vasta elokuussa.

–Olemme olleet Sarin kanssa pitkään työkavereita ja puhuneet, että voisimme palkkatyön ohessa tarjota terapiapalveluja. Meillä oli kuuden vuoden ajan pieni yhteinen toimitila Nummelassa. Pari vuotta sitten irtisanouduimme palkkatöistämme, siirryimme tähän tilaan ja aloimme kehittää toimintaa. Pyysimme mukaan myös pitkäaikaisen kollegamme Jaana Kinnusen, kertoo Silander.

Mukana on heidän lisäkseen koko joukko muitakin alan ammattilaisia, kuten ratsastusterapeutti, psykiatrian erikoislääkäri, kuvataideterapeutti, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, työnohjaajia, psykologeja ja psykoterapeutteja. Työntekijöiden määrä kasvaa koko ajan ja neuvotteluja käydään uudenlaisenkin osaajien, kuten kirjallisuusterapeutin, kanssa. Myös toimipisteitä on tarkoitus tulla jossain vaiheessa lisää.

Aiemmin keväällä ja kesällä korona löi oman leimansa toimintaan ja sen myötä etäpalvelut otettiin käyttöön kerta rytinällä. Osalle asiakkaista on ollut mieleinen muutos, että asiat voi hoitaa enimmäkseen etänä ja käyvä harvemmin tapaamassa kasvotusten Lanupen työntekijöitä.

Lohjalla Lanupe toimii Nahkurintorilla Nahkurintallin yläkerrassa ja Nummelassa Osuuspankin yläkerrassa.

SMS